Σάββατο
14
Δεκέμβριος
TOP

«Μαύρα» Χριστούγεννα για το λιανεμπόριο

«Μουδιασμένους» βρήκε καταναλωτές και καταστηματάρχες η χθεσινή πρεμιέρα του click away στους εμπορικούς δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας.

Αρκετά καταστήματα άνοιξαν τοποθετώντας τραπεζάκια με ταμειακές μηχανές και pos έξω απ’ τις πόρτες τους, περισσότερο όμως, απ’ ότι φάνηκε, για να τεστάρουν το νέο τρόπο διάθεσης προϊόντων μιας και δεν υπήρξε σημαντική κίνηση. Ακριβώς λόγω αυτού του γεγονότος υπήρξαν αρκετά περιστατικά κατά τα οποία η διαδικασία της αγοράς φάνηκε να γίνεται στο δρόμο χωρίς να τηρούνται οι κανόνες του click away.

Γι αυτό εξάλλου και ο υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης προειδοποίησε πως εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα θα υπάρξει αναστολή της ρύθμισης. Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως η πρώτη μέρα του μέτρου πήγε πολύ καλά στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των ταχυμεταφορών.

Ανυπολόγιστες οι συνέπειες για το εμπόριο

Σε κάθε περίπτωση οι συνέπειες για το λιανεμπόριο απ’ την απώλεια της φετινής εορταστικής περιόδου παραμένουν ανυπολόγιστες. Η αδυναμία πλήρους επαναδραστηριοποίησης των καταστημάτων έστω στο παρά πέντε της κορυφαίας από άποψη εμπορικής κίνησης περιόδου αναμένεται να αφήσει πίσω της πολλά θύματα, κυρίως μικρές επιχειρήσεις που δεν έσπευσαν να προσαρμοστούν παρά τα μέτρα της κρατικής στήριξης.

Το περιβόητο click away ή το «παραλαβή εκτός», όπως το προσδιόρισε ο καθηγητής κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης, δίνει μία σημαντική διέξοδο στην «έρημο» των κλειστών καταστημάτων. Δεν παύει όμως να αποτελεί ένα μικρό στήριγμα την ώρα που υποτίθεται γίνεται το 30% του ετήσιου τζίρου των περισσότερων μικρών εμπορικών καταστημάτων, όπως λέει ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας.

«Φοβάμαι πολύ γι αυτό που θα ακολουθήσει», σημειώνει. «Μιλάμε για καταστήματα τα οποία έχασαν για δεύτερη φορά μία ολόκληρη σαιζόν, κουβαλώντας ήδη χρέη απ’ την χασούρα του πρώτου lockdown. Για δεύτερη φορά θα μείνουν με αδιάθετο στοκ στις αποθήκες τους, ένα στοκ το οποίο δεν έχουν εξοφλήσει, τα καταστήματα τους μένουν κλειστά, οι υποχρεώσεις τους έστω και κουτσουρεμένες “τρέχουν” και προσπαθούν με λίγα “δανεικά”, τα οποία φορτώνονται, να επιβιώσουν. Τα τελευταία φυσικά δημιουργούν ένα βουνό χρεών το οποίο πολλοί δεν θα μπορέσουν να ανέβουν», λέει ο κ. Καρανίκας. Για το πόσα λουκέτα μπορεί να αρχίσουν να μπαίνουν μετά τις γιορτές ο ίδιος παραπέμπει στην κυβέρνηση. «Χρειάζονται πιο γενναίες παρεμβάσεις απ’ τις σημερινές», λέει.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το μέτρο του click away, είναι άδικο για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στρέφοντας τον κόσμο κυρίως στις μεγάλες αλυσίδες.

Τα νέα μέτρα στήριξης που ζητεί η ΕΣΕΕ

Στο πλαίσιο αυτό το ΔΣ της Συνομοσπονδίας στην έκτακτη συνεδρίαση του το περασμένο Σάββατο αποφάσισε να ζητήσει επισήμως απ’ την κυβέρνηση:

1. Την άμεση θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» επιχειρηματικού τροφοδότη λογαριασμού που θα συνδεθεί με τα POS και θα δώσει στις επιχειρήσεις την στοιχειώδη ρευστότητα που απαιτείται για να σωθούν από το λουκέτο.

2. Το πάγωμα όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι την επαναφορά της ομαλότητας στην αγορά και την ένταξή τους σε μία γενναία ρύθμιση.

3. Την επαναφορά των 120 δόσεων για τις ήδη υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς περιορισμούς.

4. Την άμεση αναστολή όλων των δόσεων επιχειρηματικών δανείων και την ρύθμιση του μεγάλου όγκου επιταγών που έχουν εκδοθεί με την προσδοκία του εορταστικού τζίρου.

5. Την διατήρηση της μείωσης 40% των ενοικίων επαγγελματικής στέγης τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.

6. Τον σχεδιασμό ειδικής ενισχυμένης επιστρεπτέας προκαταβολής με στόχευση ειδικά το εμπόριο και με κριτήριο τη μείωση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι.

7. Την άμεση απόδοση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους μικρομεσαίους εμπόρους, για να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας.

8. Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για άσκηση επιτηδεύματος με τα καταστήματα κλειστά.

Διέξοδος στο χάος των ταχυμεταφορών

Πάντως για τις πιο οργανωμένες επιχειρηματικές οντότητες το μέτρο του click away εξακολουθεί να είναι θετικό. «Το ζητούσαμε αμέσως με την επιβολή του δεύτερου Lockdown», εξηγεί ανώτατο στέλεχος γνωστής αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στο b.s. Το προσφέραμε ούτως ή άλλως στους πελάτες μας σαν επιλογή. Και αυτό βοηθά καίρια στο βασικό ζήτημα της εξυπηρέτησης. Οι ταχυμεταφορές παρέλυσαν και οι ηλεκτρονικές πωλήσεις μπορεί κάπως να υποχώρησαν μετά την περιοδο Black Friday, ωστόσο εξακολουθούν και είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα λόγω της εορταστικής περιόδου. Ξεκάθαρα είναι ένα μέτρο που θα διευκολύνει», υπογραμμίζει αναγνωρίζοντας βέβαια πως και πάλι οι πωλήσεις σε σχέση με πέρυσι είναι μικρότερες. «Ειδικά τώρα, τα Χριστούγεννα, ο κόσμος ήθελε να βγει, να περπατήσει, να μπει στα καταστήματα μας και να δει όλα τα προϊόντα από κοντά. Αυτό το κλίμα δύσκολα μπορεί να το μεταφέρει το e-shop», σημειώνει.

Χριστουγεννιάτικη «όαση» τα βιβλιοπωλεία

Από την άλλη τα βιβλιοπωλεία, που επαναλειτουργούν από σήμερα, θα αποτελέσουν «όαση» στην προσπάθεια των καταναλωτών να νοιώσουν κάτι από χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα αγορών. Και τούτο καθώς θα μπορούν να υποδέχονται πελάτες κανονικά, αρκεί να τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

Εν τω μεταξύ το υπ. Ανάπτυξης προκειμένου να δώσει στους μικρούς εμπόρους κίνητρα να μπουν στο ψηφιακό κανάλι πωλήσεων, προανήγγειλε μια νέα δράση επιδότησης για τη δημιουργία eshops. Η νέα δράση που θα προκηρυχθεί ως το τέλος του μήνα θα έχει προϋπολογισμό 80 εκατ. Ευρώ και η επιδότηση για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος θα φτάνει τα 5.000 ευρώ. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα πρέπει να γίνουν εντός του Ιανουαρίου.

www.newmoney.gr