Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Μεσσήνιοι βουλευτές! Το παρελθόν κυνηγά το παρόν…

Όταν ο Τρικούπης, ο άνθρωπος που με τα μεγάλα έργα μεταμόρφωσε την Ελλάδα έχασε την Βουλευτική έδρα στις εκλογες του 1895 από έναν άγνωστο ανεφώνησε -και έμεινε στη ιστορία-

«Άνθ’ ημων Γουλιμής! Καληνύχτα σας!»

Εξέφρασε την πικρία του ο Χαρίλαος Τρικούπης στα χέρια του οποίου πτώχευσε η χώρα, όχι από κακοδιαχείριση αλλά από τα μεγάλα έργα! Έργα οποία όπως και η πολιτική πορεία του  αναγνωρίσθηκαν αργότερα για το μεγαλείο τους και την συμβολή τους στην ανάπτυξη της χώρας!

Εκλέχθηκε όμως ο Γουλιμής! Ο άγνωστος σχετικά, και όχι στον τόπο του την Αιτωλοακαρνανία, πολιτικός ο οποίος ίσως αδικείται από την φράση «Αντί για μένα ο Γουλιμής καληνύχτα σας». Ο Γουλιμής είχε εκλεγεί και πήρε την έδρα για τέσσερις ψήφους περισσότερες του Τρικούπη. Μάλιστα για να ολοκληρώσω την αναφορά μου στο ιστορικό γεγονός ο ίδιος ο Γουλιμής μόλις είδε ότι έχασε την έδρα ο Τρικούπης θέλησε να παραιτηθεί για να του την παραχωρήσει αλλά ο Τρικούπης δεν εδέχθει.

Γιατί τα αναφέρω αυτά; Μέρες τώρα θέλω να σταθώ στους Μεσσήνιους εκπροσώπους στην Κεντρική πολιτική σκηνή και στην απουσία στελέχους μας στην Κυβέρνηση του Μητσοτάκη! Είναι βεβαίως ο Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην πρωθυπουργός, που καλύπτει τα οποία κενά θεσμικής εξουσίας για τον τόπο με την παρουσία του και μόνο! Παρά  τα όσα λέγονται οι σχέσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πολύ καλές ενώ η άποψη του είναι λογικό να επηρεάζει όλο το πολιτικό φάσμα και μικρότερες ή μεγαλύτερες κυβερνητικές αποφάσεις.

Ο Μητσοτάκης έχει αυτή την στιγμή εκτός του πρώην Πρωθυπουργού, τον Γιάννη Λαμπρόπουλο, τον Μίλτο Χρυσόμαλλη και τον Περικλή Μαντά στην κοινοβουλευτική ομάδα. Ο Λαμπρόπουλος, έχει την πείρα και έναν ισχυρό προσωπικό μηχανισμό στο νόμο ενώ Μαντάς και Χρυσομάλλης είναι οι νέοι εκπρόσωποι των Μεσσηνίων!

Στους δυο νεότερους θα σταθώ και εγώ! Έχουν, φυσικό είναι, τον άτυπο αλλά επιβεβλημένο ανταγωνισμό,  καθώς για τον Βουλευτή η επανεκλογή είναι ο στόχος που υπερβαίνει μεσοπρόθεσμα οιανδήποτε άλλη σκέψη! Οποίος το αρνηθεί λέει ψέματα! Το παράδειγμα του Γουλιμή που προανέφερα , αποδεικνύει ότι ουδείς μπορεί να αισθάνεται σίγουρος ότι και όσο πολιτικό μέγεθος θεωρεί ότι έχει!

Είναι δύσκολοι οι καιροί για τους Μεσσήνιους πολίτες! Είναι επίσης γεγονός ότι η …ρουσφετολογική δυνατότητα των βουλευτών έχει μηδενισθεί όποτε εκ των προτέρων αποκλείεται λαϊκίστικη προσέγγιση των ψηφοφόρων! Όποτε τι απομένει; Σκληρή πολιτική δουλειά στα νομοσχέδια- και με τροπολογίες ακόμη- παρακολούθηση και ενίσχυση των μεγάλων και μικρών έργων του Νομου, διασφάλιση των κεκτημένων, συμμετοχή στην οποία κυβερνητική αναπτυξιακή πολιτική. Όχι τυπική αλλά ουσιαστική με προτάσεις και θέσεις!

Οι νέοι κυβερνητικοί βουλευτές έχουν ένα σημαντικό βάρος στις πλάτες τους! Την ιστορική δυναμική που φέρει η Μεσσηνία στην σύγχρονη πολιτική της χώρας καθώς έχει εκλέξει δυνατές και τεράστιες  πολιτικές προσωπικότητες σε επίπεδο Πρωθυπουργών και Υπουργών αλλά και Προέδρων Δημοκρατίας!

Κουμουνδούρος, Σωτηροπούλος, Αντώνης Σαμαράς οι τρεις Πρωθυπουργοί, (δεν περιλαμβάνω τον Ανδρουτσόπουλο δοτό πρωθυπουργό της Χούντας) Στασινόπουλος, Παυλόπουλος οι Πρόεδροι Δημοκρατίας, Γιάννης Αλευράς πρόεδρος Βουλής και υπηρεσιακός Πρόεδρος Δημοκρατίας για ένα διάστημα, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο Γιαννης Χαραλαμπόπουλος, δεκάδες οι Υπουργοί από τον Γεννήματα, το Μπούτο, τον Κωστόπουλο, τον Κοκκέβη. τον Καλαντζάκο, το Μπένο, το Λαμπρόπουλο κ.α.

Πολιτικοί μεγαθήρια! Το έργο τους κρίνεται! Τότε όμως ήταν άλλοι καιροί τώρα διαφορετικές οι συνθήκες! Για να συγκριθούν μαζί τους οι σημερινοί βουλευτές πρέπει να μην κοιμούνται… να παράξουν έργο για να έχουν ένα καθαρό πολιτικό αύριο και να μπορέσουμε να ξαναέχουμε Μεσσήνιο Υπουργό στην Κυβέρνηση! Ξεχάστε λοιπόν προσωπική ζωή και παραλίες…