Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Μεσσηνία: Μια ονειρική σύνθεση τοπίων, χρωμάτων και ιστορίας

Λίγες ελληνικές περιφέρειες, είναι τόσο απλωμένες. Με τόσα, τόσα διάσημα τοπωνύμια, ένα ποτ- πουρί δεν έχει να λέει, οπότε εμείς επιλέξαμε τη Μεσσηνιακή Μάνη γι αυτό το ταξίδι.

Μεσσηνία, μια απίστευτη σύνθεση από ποτάμια, βουνά, φαράγγια, ελαιώνες, πανηγύρια ορεινά και πεδινά, βοτσαλάκια και αμμόλοφοι. Το Κάστρο της Μεθώνης σε τέλεια σύνοδο με το Κάστρο των Παραμυθιών στα Φιλιατρά. Η κορυφή του Ταϋγέτου σε αντίθεση με τον βυθό του μεσσηνιακού κόλπου. Η πολυτελής όψη της Πύλου και της Costa Navarino σε αρμονία με την απλότητα των πυργόσπιτων της Καρδαμύλης. Η Κορώνη σε γεωγραφικό τρίγωνο με την Καλαμάτα και το Πολυλίμνιο. Η Φοινικούντα σε πλήρη συμβατότητα με το τόξο της αμμουδερής Βοϊδοκοιλιάς. Και από τους καταρράκτες της Νέδας, στην ενέργεια του καταπληκτικού αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης.

Μια αλάνθαστη πρόβλεψη λέει, ότι στη Μεσσηνία θα ζήσετε έντονες στιγμές όλο το χρόνο, αλλά αν είναι η παρθενική σας, φέτος το καλοκαίρι, δημιουργείτε μαζί της καρμικό δεσμό που θα κρατήσει για πάντα.
Επειδή, όμως, ο χάρτης της Μεσσηνίας περιλαμβάνει πολλά αστεράτα highlights, τον βάζουμε στο μικροσκόπιο και σας προτείνουμε, για αρχή το παραθαλάσσιο τρίπτυχο Στούπα – Καραδαμύλη – Άγιος Νικόλας.

Η απόσταση από την Καλαμάτα είναι max. 45 χλμ. Είναι, όμως, όλο στροφές. Δεν πειράζει, αφού το τοπίο έχει χαρακτήρα προπαρακευαστικό. Κινείστε πια στην Μάνη. Τη Μεσσηνιακή. Που, προς πείσμα στους «αρνητές» της, έχει κατοχυρώσει μια ταυτότητα που την υποστηρίζει και διοικητικά. Ανάμεσα στα λιόδεντρα, εμφανίζονται πετρόκτιστες οικίες που πληθαίνουν όσο προχωράτε προς το ανατολικό σύνορο της Μεσσηνίας. Στα τελευταία χιλιόμετρα, καταμεσής του δρόμου, θα δείτε ένα… παρατηρητήριο ενατένισης του μπλε, και εκεί κοντά το χωριό Προσήλιο. Κοιτάξτε το καλά. Όλα τα σπίτια του κοιτούν, σε μια πλευρά: προς τον Ήλιο.

Πρώτο συναπάντημα μετά το Λεύκτρο, η Καραδαμύλη. Στο δρόμο -και κυριολεκτικά επάνω του- είναι η Καρδαμύλη. Σχεδόν αγγίζει κανείς τα πέτρινα καφενεδάκια, ατενίζοντας τους μανιάτικους πυργίσκους. Οι μαρκίζες γράφουν ήδη επώνυμα, λήγοντα σε – έας. Γι΄ αυτό το μέρος, οι συστάσεις έπονται, μια κι έχει παίξει στη χολυγουντιανή παραγωγή «Πριν τα Μεσάνυχτα», ενώ οι… σινεφίλ, όλο και κάτι θα έχουν διαβάσει για τον Πάτρικ Λι Φέρμορ και την λατρεία του γι΄αυτόν τον τόπο, που τον ανακάλυψε το 1963 όταν ακόμα ήταν ένα ησυχαστήριο, για να χτίσει ένα σπίτι που έμελλε να γίνει χώρος πολιτισμού και φιλοξενίας.

Μόλις 7 χλμ. πιο μετά, είναι η Στούπα. Ήπια, γλυκιά με αξιόλογη τουριστική υποδομή. Με δύο βασικές διάσημες και οργανωμένες παραλίες, καφενεδάκια πάνω στο κύμα και περιποιημένα ταβερνάκια με εκλεκτή live μουσική ή χωρίς, η μικρή Στούπα είναι προορισμός για όλα τα γούστα που προσελκύει από τις πρώτες ζέστες πιστούς παραθεριστές απ’ όλη την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί– βαθιά γοητευμένοι- ξαναγυρνούν κάθε χρόνο, μαθαίνουν ελληνικά και, τελικά, μετακομίζουν εδώ για πάντα.

Λένε, ότι ο Νίκος Καζαντζάκης, εμπνεύστηκε τον λογοτεχνικό του ήρωα Αλέξη Ζορμπά εδώ, στο «ακρογιάλι» της Καλόγριας. Με την προτομή του συγγραφέα σε πρώτο πλάνο, μάλλον ισχύει. Περπατώντας ανάμεσα στα γραφικά σοκάκια με τις βουκαμβίλιες και τα αρχοντικά μανιάτικης αρχιτεκτονικής, θα ανακαλύψετε αθέατα σκαλοπατάκια, σκεπασμένα με φυλλωσιές που συνδέουν μυστικά παραλίες και δρόμους.

Τρίτος στη σειρά ο Άγιος Νικόλας. Ένα σούπερ γραφικό λιμανάκι, ψαροχώρι που όλα είναι γύρω από τη μικρή του προκυμαία. Σύμφωνα με το μύθο, στην παραλία της περιοχής αποβιβάστηκε ο Πάρης και άρπαξε την Ωραία Ελένη. Άλλος μύθος θέλει την απέναντι νησίδα γενέτειρα των Διόσκουρων. Μάλλον ισχόυν όλα. Καθώς η ακτή του είναι εξαιρετικά βραχώδης, το τοπίο δημιουργεί μια απόκοσμη αίσθηση. Ωστόσο, το βραδάκι, όταν ανάβουν τα φώτα οι ταβέρνες και τα μπαράκια, θυμίζει χαρούμενο πλοιάριο.

Παραλίες

Στη Στούπα είναι η καλόγρια καταγάλανη, υπέροχη. Οργανωμένη ως το τελευταίο εκατοστό της, σε σημείο που οι πολύχρωμες ομπρέλες αποτελούν παραφωνία. Μαζί με τις αμέτρητες ρακέτες -που είναι κίνδυνος θάνατος- μην περιμένετε ησυχία. Νοικιάστε από εδώ ένα ποδήλατο και πηγαίνετε στην Δρακοσπηλιά. Προσοχή, στα βαθιά υπάρχουν αναβλύζουσες πηγές. Δίπλα στην παραλία της Στούπας είναι πιο χαλαρά.

Περίπου 2 χλμ. από την Καρδαμύλη, είναι παραλία του Φονέα με τον χαρακτηριστικό όρθιο βράχο στη μέση. Αψηφίστε το περίεργο όνομα και βουτήξτε στα γαλαζοπράσινα νερά του. Μια καντίνα για τα απαραίτητα. Στο ίδιο στυλ, αλλα όχι τόσο εντυπωσιακά τα Δελφίνια με το ομώνυμο camping. Νοτιοανατολικά της Καρδαμύλης, είναι η παραλία Καλαμίτσι, βοτσαλωτή και οργανωμένη, ακριβώς στα πόδια του ομώνυμου ξενοδοχείου. Μια αχαρτογράφητη σχεδόν παραλία είναι αυτή που λέμε Πανταζί, κοντά στον Άγιο Νικόλαο.

Από την καλοσύνη της Στούπας και της Καλόγριας, πατείστε στις πλάτες στο Καταφύγιο. Το Καταφύγιο ή Καταφύγι, είναι μετά τον Άγιο Δημήτριο, στον δρόμο για Τραχήλα και περιγράφεται δύσκολα. Μετά από μια, κάπως απόκρημνη κατάβαση, θα βρεθείτε σε επίπεδα και λεία βράχια. Το θέαμα είναι ιδιαίτερο. Όμως, θα πρέπει να βουτήξτε από πολλά μέτρα ψηλά καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος να μπείτε στο νερό. Μόνο προσέξτε το κύμα να είναι ευνοϊκό, για να μπορέσετε να βγείτε. Ιδανικό για γυμνισμό. Άλλο ένα μυστικό σημείο για καταπληκτική βουτιά, χωρίς παραλία, είναι το Κάτεργο. Ρωτήστε για να το βρείτε, να δούμε αν η τύχη σας ευνοεί.

Τοπικά Προϊόντα

Τo μανιάτικο λάδι του Αυστριακού Blauel και το ημίσκληρο τυρί σφέλα. Υπέροχο το τυρί ταλαγάνι, ψητό. Τοπικά παστέλια. Μη ξεχάσουμε και τα λαλάγγια, τις κυλινδρικές τηγανήτες. Πολύ παστό, όπως λέμε το καπνιστό χοιρινό κρέας και το μανιάτικο λουκάνικο. Πιο λιτή επιλογή το σύγκλινο Μάνης. Λόγω της εγγύτητας με την Καλαμάτα, έχουν σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά.

Που να μείνετε

Αν και δεν το φαντάζεστε, εδώ θα βρείτε καταλύματα για όλα τα βαλάντια. Με πισίνες ή χωρίς, μπανγκαλόου με αυλές πνιγμένες στο πράσινο, άλλες με θεά στη θάλασσα άλλες κρυμμένες στο πράσινο. Ως προς το μέρος: αν τα θέλετε όλα στα πόδια σας, η Στούπα είναι αυτό που ψάχνετε, αλλά αν η μανιάτικη αρχιτεκτονική σας ασκεί γοητεία και σας συνεπαίρνει, η Καρδαμύλη είναι μονόδρομος. Αν πάλι, δεν σας νοιάζει, παρά μόνο το ζεν και η ηρεμία σας με τα βασικά, τότε λέμε Άγιο Νικόλα. Ωστόσο προτάσεις διαμονής υπάρχουν διάσπαρτες παντού.

www.travelgreece.gr