Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Με άρωμα Κορινθίας αναστάτωση με τροπολογία για τα Επιμελητήρια

Την Παρασκευή 21/5/2021 στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για τη φαρμακευτική κάνναβη, στο άρθρο 38 του Ν. 4801/2021, αιφνιδιαστικά (γι’ αυτούς που δεν ήξεραν το παρασκήνιο) η κυβέρνηση έφερε και ψήφισε τροπολογία που αφορά την παύση και εκλογή μελών των Διοικητικών Επιτροπών των Επιμελητηρίων, με απόλυτη πλειοψηφία από τα μέλη του Δ.Σ. σε σχέση με τα 4/5 των μελών που χρειαζόταν μέχρι τώρα. Η τροπολογία αυτή πέρασε με τις ψήφους μόνο των κυβερνητικών βουλευτών. 

Τι σημαίνει αυτό?

Πως αν υπάρχει σοβαρός λόγος μπορεί η απόλυτη πλειοψηφία του Δ.Σ. (π.χ. 11 στα 21 μέλη) να ζητήσουν με πρόταση μομφής την αντικατάσταση μέλους ή μελών της Διοικούσας Επιτροπής.

Σε περιπτώσεις δε που ο Πρόεδρος δεν είναι αυτοδίκαια εκλεγμένος (δηλαδή με το 50%+1) του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά εκλεγμένος από το Δ.Σ., δύναται να μεμφθεί και αυτός.

Το σύνολο του Επιμελητηριακού θεσμού έχει ήδη αντιδράσει έντονα σε αυτή την τροπολογία, μιας και παρέχεται η δυνατότητα να ανατραπούν οι εκλεγμένες από το σώμα διοικήσεις (με οριακές και ευκαιριακές συνεργασίες) και θέτει μείζον ζήτημα στην ομαλή υπηρεσιακή λειτουργία του θεσμού, αφού το σύνολο των υπηρεσιακών αποφάσεων λαμβάνεται από τις Διοικητικές Επιτροπές.

Γιατί έγινε αυτό?

Η αιτιολόγηση του αρμόδιου Υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη, ήταν πως πέρασε τη τροπολογία με σκοπό να αλλάξουν οι Διοικητικές Επιτροπές σε 2-3 Επιμελητήρια έτσι ώστε να ψηφιστούν επιτέλους οι προϋπολογισμοί. Συγκεκριμένα ανέφερε το Επιμελητήριο Κορινθίας.

Ήδη από τη Παρασκευή 28/5/2021, παραιτήθηκε από τη θέση του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης και άλλα 2 μέλη της Διοικητικής Επιτροπής και αναμένουμε εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

Πριν τη ψήφιση της τροπολογίας έγινε συνάντηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης, παρουσία του Υπουργού, του Προέδρου και των επικεφαλής των υπολοίπων συνδυασμών, όπου δεν τα βρήκαν. Μάλιστα ο Υπουργός τους είπε πως θα λύσει αυτός το ζήτημα.

Το σημερινό 31/5/2021 Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Κορινθίας πάει για αναβολή μετά από αίτημα των συνδυασμών της αντιπολίτευσης. Ο Πρόεδρος κ. Πιτσάκης ήταν επικεφαλής του 3ου κατά σειρά εκλογής συνδυασμού, από τους 5 που κατήλθαν στις εκλογές του 2017. Αυτή τη στιγμή του έχουν μείνει 7 ή 8 σύμβουλοι, μιας και αποχώρησαν από το συνασπισμό που διοικούσε σύμβουλοι, οι οποίοι τον κατήγγειλαν για τον τρόπο διοίκησης. Αναμένουμε και εκεί εξελίξεις.

Όμως επειδή το ζήτημα αυτό είναι εξόχως σημαντικό για τη λειτουργία των Επιμελητηρίων, αλλά τίθεται και θέμα αντισυνταγματικότητας, μιας και παραβιάζει τα εκλογικά αποτελέσματα, αλλά και τα ιστορικά και δημοκρατικά δικαιώματα του θεσμού, ο Υπουργός κ. Γεωργιάδης, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι άμεσα μετά τις αλλαγές στα 2-3 Επιμελητήρια, θα αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη.

Για το λόγο αυτό πληροφορούμαστε ότι θα συγκληθεί τις επόμενες μέρες, ίσως και αύριο Τρίτη, έκτακτη σύσκεψη της Διοικητικής Επιτροπής της Κ.Ε.Ε.Ε. και με τη παρουσία του Υπουργού, έτσι ώστε να συζητηθεί το θέμα που προέκυψε, όπου πάλι σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός θα δεσμευτεί πως σε 1 με 2 μήνες θα αποσύρει τη συγκεκριμένη τροπολογία.