Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Με… ΣΔΙΤ η πάταξη της φοροδιαφυγής από το 2022

Μια ιδιότυπη σύμπραξη δημοσίου τομέα και ιδιωτών – κάτι σαν… ΣΔΙΤ δηλαδή – προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να περιορίσει από το 2022 το «κενό του ΦΠΑ» (VAT GAP) και να τονώσει τα δημόσια έσοδα.

Η λογική που θα διαπνέει το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το φθινόπωρο ώστε να ενεργοποιηθεί από το νέο έτος, είναι η εξής: δεν μπορεί να υπάρχει ένας ελεγκτής της εφορίας για καθέναν από τους ένα εκατομμύριο και πλέον επαγγελματίες. Τα αποτελέσματα θα είναι σαφώς καλύτερα αν και οι ίδιοι οι πολίτες αποφασίσουν να συνδράμουν. Και αυτό θα γίνει με το… αζημίωτο.

Όποιος ζητά απόδειξη και πληρώνει με κάρτα επαγγελματικές ομάδες που θεωρούνται ύποπτες για φοροδιαφυγή, θα διασφαλίζει έκπτωση φόρου 30% επί της αξίας της συναλλαγής. Και όποιος σκανάρει με το κινητό του την απόδειξη της ταμειακής μηχανής στέλνοντας τα στοιχεία της συναλλαγής στην ΑΑΔΕ, θα παίρνει μέρος σε κληρώσεις με πλούσια δώρα καθώς με την κίνησή του αυτή θα βοηθάει τις φορολογικές αρχές να εντοπίσουν τις ταμειακές μηχανές οι οποίες θα είναι συνδεδεμένες on line με το Taxis.

Είναι προφανές ότι το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στηρίζεται πολύ στη συμμετοχή των πολιτών. Με έκπτωση φόρου η οποία είναι μεγαλύτερη από τον ΦΠΑ, ο φορολογούμενος έχει κίνητρο να ζητήσει απόδειξη (και να πληρώσει με κάρτα) επαγγέλματα που παραδοσιακά φοροδιαφεύγουν με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τα απίστευτα στις φορολογικές δηλώσεις: επαγγελματίες με εμπειρία 20 και 25 ετών να δηλώνουν ότι κερδίζουν 4000 και 5000 ευρώ ετησίως. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το ποσοστό της έκπτωσης επιλέγεται να φτάνει στο 30%. Για να μην υπάρχει το επιχείρημα του επαγγελματία ότι «αν ζητήσεις απόδειξη θα σου φορτώσω τον ΦΠΑ».

Από την άλλη, ο καταναλωτής που θα πειστεί να «σκανάρει» και να στείλει τα στοιχεία της χάρτινης απόδειξης στην ΑΑΔΕ θα γίνει ο «ανώνυμος συνεργάτης» των φορολογικών αρχών. Ουσιαστικά, με τα στοιχεία θα δίνει τη δυνατότητα της διασταύρωσης: διασταυρώνεται ο αριθμός της απόδειξης που έλαβε ο φορολογούμενος με τα στοιχεία που έστειλε ηλεκτρονικά η ταμειακή μηχανή; Αν ναι, όλα καλά, αν όχι ο ελεγκτής της εφορίας να βγάζει εντολή ελέγχου για να τσεκάρει ότι η μηχανή που εκδίδει την απόδειξη είναι κανονικά δηλωμένη.

πηγη