Τρίτη
23
Απρίλιος
TOP

Με 4,30 η εκκίνηση στο φρέσκο αγουρέλαιο των Αγίων Αποστόλων

Από χαμηλότερη αφετηρία σε σύγκριση με πέρσι εκκινούν οι τιμές παραγωγού για τα φρέσκα αγουρέλαια των Αγίων Αποστόλων Λακωνίας. Οι πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι ο τοπικός συνεταιρισμός έκλεισε συμφωνία με Ιταλό τυποποιητή στα 4,30 ευρώ το κιλό.

Η συμφωνία, σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του ΑΣ Αγίων Αποστόλων, κ. Παναγιώτης Μπατσάκης, «αφορά όσες ποσότητες με οξύτητες έως 0,3, αγουρέλαιου παραχθούν από τις 22 Σεπτεμβρίου έως και τις 16 Οκτωβρίου, αλλά ίσως πάμε και αργότερα».

Στην συγκεκριμένη περιοχή η σοδειά φέτος είναι πρώιμη, όπως και σε όλες τις υπόλοιπες. Πέρσι, η αντίστοιχη τιμή ήταν 4,60 ευρώ το κιλό. Πάντως, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις τα αδιάθετα αποθέματα από περσινό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο όσον αφορά το νομό Λακωνίας, αγγίζουν τους 6.000-7.000 τόνους, τα οποία ένα χρόνο περίπου μετά διατηρούν τα εξαιρετικά ποιοστικά τους χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, άρχισε η παραγωγή φρέσκου αγουρέλαιου στην Αργολίδα, όπου πρωταγωνιστεί ένας ακόμα συνεταιρισμός, ο ΑΣ «Θερμασία Δήμητρα».

Όπως ανέφερε επ’ αυτού μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της οργάνωσης, κ. Κώστας Μέλλος «έγινε η πρώτη, δοκιμαστική συνεταιριστική σοδειά για φέτος 2018-2019. Μιλάμε για φρέσκο αγουρέλαιο οξύτητας 0,35, απόδοσης 5,5/1 από τον συνεταιριστή Κ. Β. Στάικο».

Παράγοντες της αγοράς, με τους οποίους είχε την ευκαιρία να μιλήσει ο ΑγροΤύπος, εκτιμούν ότι το ξεκίνημα αυτό σχετίζεται απόλυτα με τις ανάγκες των Ιταλών βιομήχανων και φυσικά τις αυξημένες ποσότητες ελαιόλαδου Τυνησίας, οι οποίες έχουν πέσει στην ευρωπαϊκή αγορά.

agrotypos.gr