Η φιλοδοξία μιας νέας αρχιτεκτονικής ματιάς επιδιώκεται με την κοινή προσπάθεια Γερμανών αρχιτεκτόνων από τη Βάδη – Βυρτεμβέργη και Ελλήνων αρχιτεκτόνων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που αφορά σε κρίσιμες περιοχές της Καλαμάτας, ιδιαίτερα για την αισθητική και τη λειτουργικότητά τους. Συγκεκριμένα – και κατά το διάστημα μιας εβδομάδας – μελετήθηκαν και έγιναν προτάσεις για τη Δυτική και την Ανατολική Παραλία της πόλης, καθώς και για την είσοδό της από την κάθοδο της Αγιάννας προς την οδό Αρτέμιδος.
Σήμερα, Παρασκευή 27 Απριλίου 2018, αργά το μεσημέρι, γράφηκε ο επίλογος αυτής της κοινής προσπάθειας, στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του κτηρίου Α στο Δημαρχείο.
Εκεί παρευρέθη ο Δήμαρχος, ο οποίος ευχαρίστησε τους Έλληνες και Γερμανούς αρχιτέκτονες για τις προσπάθειές τους, σχετικά με τις οποίες ενημερωνόταν καθημερινά. Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι η πόλη της Καλαμάτας αναπτύσσεται μέσα στην οικονομική κρίση. Ο Δήμος είναι οικονομικά υγιής και διαχειρίζεται προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, ενώ η πόλη κατά το τελευταίο διάστημα απολαμβάνει καλύτερες υποδομές, στις οποίες περιλαμβάνονται ο αυτοκινητόδρομος και ο περιμετρικός δακτύλιος. Επίσης, είναι συνδεδεμένη με 30 ευρωπαϊκές πόλεις αεροπορικώς.
Ο Π. Νίκας τόνισε πως «προσπαθούμε να ανοιχτούμε στην Ευρώπη», επισημαίνοντας ότι η Καλαμάτα μέχρι το 1940 ήταν εξαιρετικά εξωστρεφής, με δέκα προξενεία, αλλά μετά τον πόλεμο οι εξελίξεις οδήγησαν την πόλη και την περιοχή σε απομόνωση. Ο Δήμαρχος επεσήμανε προς τους αρχιτέκτονες τα εξής: «Σας ευχαριστούμε θερμά, γιατί θα δούμε και τη δική σας ματιά γι’ αυτήν την πόλη, η οποία καταστράφηκε στους σεισμούς του ΄86. Η τότε Δημοτική Αρχή κράτησε με μεγάλο αγώνα το Ιστορικό Κέντρο και έτσι έχουμε πολλά στοιχεία από το παρελθόν».
Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους και ιδιαίτερα προς τον Frank Edelmann, πρώην Δήμαρχο του Steinach im Kinzigtal Γερμανίας και συντονιστή της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, καθώς και προς τους αρχιτέκτονες από τη Γερμανία, τονίζοντας ότι η χώρα αυτή διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην Ευρώπη και επισημαίνοντας ότι τυγχάνουν εκτιμήσεως οι προσπάθειες του Γερμανικού λαού, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός βρήκε εκεί το καλύτερο έδαφος για να ριζώσει. «Μεγαλώσαμε με τις εκδόσεις Λειψίας των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων», τόνισε ο Δήμαρχος, προσθέτοντας ότι χιλιάδες Γερμανοί επισκέπτονται κάθε χρόνο την περιοχή μας, ενώ υπάρχει σημαντική παροικία Γερμανών και Αυστριακών στην Καλαμάτα και τη Μάνη.
Ο Π. Νίκας υποσχέθηκε ότι τις προσπάθειες των αρχιτεκτόνων ο Δήμος Καλαμάτας θα προσπαθήσει να τις αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επεσήμανε δε πως ο Δήμος επιδιώκει να έχει στη διάθεσή του αρχιτεκτονικές απόψεις από διάφορες χώρες για την αναβάθμιση της αισθητικής και της λειτουργικότητας της πόλης και θα επιδιώξει να αποτυπώσει τη συνεισφορά αυτή σε κάποιο κοινόχρηστο χώρο.
O κ. Edelmann ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν σε αυτήν τη δράση στην Kαλαμάτα, θυμίζοντας ότι πριν δύο χρόνια επισκέφθηκε το Δήμαρχο Π. Νίκα και έγινε η πρώτη συνεννόηση για το τι μπορεί να κάνει η Ελληνογερμανική Συνέλευση για την ανάδειξη της πόλης. Τόνισε δε ότι η Καλαμάτα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτόν, δεδομένου ότι την επισκέπτεται επί 20 χρόνια, καθώς η γυναίκα του κατάγεται από εδώ και συγκεκριμένα από τη Μάνη. Ο ίδιος βλέπει την εξέλιξη της πόλης και έχει την περιέργεια για το τι θα γίνει τα επόμενα 10 χρόνια. Ο κ. Edelmann ευχαρίστησε, τέλος, το Αρχιτεκτονικό Επιμελητήριο της Bάδης-Bυρτεμβέργης, που είχε την πρωτοβουλία να συγκροτήσει ομάδα αρχιτεκτόνων, η οποία ήλθε στην Καλαμάτα για να εργασθεί αφιλοκερδώς και να παρουσιάσει τις ιδέες των μελών της.
Σημειώνεται ότι της επισκέψεως του Π. Νίκα και του F. Edelmann στην αίθουσα συσκέψεων, είχε προηγηθεί συνάντησή τους στο Γραφείο Δημάρχου.