Σάββατο
14
Δεκέμβριος
TOP

“Μικρός Κοπέρνικος”: Το νέο καινοτόμο πρόγραμμα για τους μαθητές της Καλαμάτας

Η διαστημική μαθητική ομάδα Καλαμάτας, συνεχίζοντας τις δράσεις της,  διευρύνει  τις προσπάθειες και εκκινεί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς ένα καινοτόμο πρόγραμμα και μια πολύ ενδιαφέρουσα  δραστηριότητα που είναι ανοικτή  προς το ευρύτερο μαθητικό και διδακτικό κοινό της περιοχής μας.

Σκοπός είναι η ανάδειξη των σύγχρονων εργαλείων διαδραστικότητας και αλληλεπίδρασης με το ζωτικό μας περιβάλλον.

Σκοπός επίσης είναι η  ανάδειξη των δεξιοτήτων που επιζητείται από την νέα γενιά στην σύγχρονη ψηφιακή εποχή της πληροφορίας σε τομείς και δράσεις που θα  είναι στο παγκόσμιο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τις επόμενες δεκαετίες και που θα επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινότητα μας σε όλο τον πλανήτη.

Το νέο πρόγραμμα φέρει τον τίτλο:

«Μικρός Κοπέρνικος»

τηλεπισκόπηση με τους δορυφόρους SENTINEL της ESA

 στα οικοσυστήματα της Πελοποννήσου

(1473-1543  / Πολωνία)

 Το πρόγραμμα αυτό επικεντρώνεται  από τον τομέα της αεροδιαστημικής ειδικότερα στην χρήση των δορυφορικών δεδομένων της τηλεπισκόπησης του προγράμματος COPERNICUS  της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Εταιρίας (European Space Agency-ESA), που αποτυπώνονται παγκοσμίως από την συστοιχία εν ενεργεία δορυφόρων SENTINEL.

H ESA πριν από μερικά χρόνια σε μια ιστορική απόφαση της  έκανε διαθέσιμα τα πλούσια σε λεπτομερή γεωπληροφορία αυτά δεδομένα από τους δορυφόρους της SENTINEL και τώρα είναι ελεύθερα προσβάσιμα προς το ευρύ κοινό για την σύγχρονη πληροφόρηση,  εντελεχή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση της πολυπλοκότητας των αλληλεπιδράσεων  και για την δημιουργία  ενός «tool box» σύγχρονης λήψης αποφάσεων στις καθημερινές μας δράσεις.

Τα δεδομένα είναι υψηλής διακριτικότητας και ποιότητας,  εμπλουτισμένα με πυκνές χρονοσειρές δεδομένων συχνής επαναεπίσκεψης ανά σημείο παγκοσμίως σε όλα τα μήκη και πλάτη της υδρογείου.

Ακολουθώντας τα βήματα των αστρονόμων της αρχαίας Ελλάδας και την επιστημονική παράδοση της επίπονης εμπεριστατωμένης  παρατήρησης κατά την παράδοση του μεγάλου αστρονόμου Κοπέρνικου, οι λεπτομερείς αυτές παρατηρήσεις θα εισαγάγουν τους μαθητές μας στις πολλές σύγχρονες εφαρμογές του τομέα της γεωπληροφορικής με παράλληλη επικέντρωση  στα οικοσυστήματα της ευρύτερης περιοχής μας (ατμόσφαιρα, υδάτινοι όγκοι- θάλασσες, κλίμα, γήινοι όγκοι στην στεριά, αντιμετώπιση έκτακτων κρίσεων).

Μερικές από αυτές θα μπορέσουν να λειτουργήσουν δυνητικά και σαν  υποδείγματα  για την μετέπειτα  επιστημονική και επαγγελματικής τους ενασχόληση.

Οι  μαθητές μέσα από διαδραστικές συμμετοχές θα μπορέσουν να κατανοήσουν μέσα από δορυφορικές εικονικές παραστάσεις τις μετατροπές  που υφίσταται το γύρω ζωτικό μας περιβάλλον από διαχρονικές μικρές συσσωρευμένες αλλαγές με την χρήση δεδομένων σε μεγάλες γεωγραφικές κλίμακες.

Σας προσκαλούμε κάθε Σάββατο  17:30-18:30 μμ στο 6ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας, Αθηνών 170.

Η πρόσκληση συμμετοχής είναι και θα παραμείνει ανοικτή για όλους τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας.

Θα υπάρξει παράλληλα και η δυνατότητα για συμμετοχή μαθητών από απομακρυσμένες περιοχές του Νομού με εξ αποστάσεως συμμετοχή μέσω τηλεδιάσκεψης και Skype.

 Επίσης η πρόσκληση είναι ανοικτή για εθελοντές καθηγητές όλων των ειδικοτήτων (Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Γεωγραφία, Πληροφορική ) που επιζητούν να συμμετέχουν υποστηρικτικά σε αυτήν την πρωτοποριακή για την εκπαίδευση στην χώρα μας πρωτοβουλία.

Το όλο εγχείρημα γίνεται με την συνεργασία της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ (http://eef.gr) καθώς και της Ελληνικής Εκπαιδευτικής Ένωσης S.T.E.M. (Ε3STEM) (http://e3stem.edu.gr).

Η συμμετοχή είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Οι μαθητές, οι καθηγητές, η οι γονείς που θέλουν περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορούν να έρθουν σε άμεση επικοινωνία με τον συντονιστή του προγράμματος:

Δρ. Τάκη Παπαδόπουλο, email: [email protected] /   tel 6938140396