Πέμπτη
16
Ιανουάριος
TOP

Μόνο από την ανομβρία κινδυνεύει η φετινή παραγωγή των σύκων αφού δεν υπάρχουν ασθένειες

Μόνο από την ανομβρία φαίνεται πως κινδυνεύει η φετινή παραγωγή των σύκων στη Μεσσηνία ειδικότερα, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΣΥΚΙΚΗ, η οποία ξεκαθαρίζει πως δεν έχει παρουσιαστεί ζήτημα με ασθένειες, στη βάση όσων έχουν αναφερθεί για την παρουσία συγκεκριμένου εντόμου.

“Σχετικά με την πορεία της συκοκαλλιέργειας και τις πρόσφατες διαδόσεις περί της ύπαρξης μυζητικού εντόμου που θα προκαλέσει καταστροφική μείωση της παραγωγής θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους παραγωγούς μας υπεύθυνα και με την εξειδικευμένη γνώση των ειδικών για το προϊόν  ότι:

Βασικό πρόβλημα για τη πορεία της παραγωγής αποτελεί προς το παρόν η παρατεταμένη ανομβρία. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει εκτεταμένη παρουσία των γεωπόνων της ΣΥΚΙΚΗΣ στα συκοπερίβολα για τη παρακολούθηση του πληθυσμού της Λογχαίας, που δυνητικά θα μπορούσε αυτή την εποχή να δημιουργήσει πρόβλημα στις αγριοσυκιές, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται ώστε να δικαιολογεί επέμβαση με φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Δεν έχει παρουσιασθεί κάποιος εντομολογικός εχθρός που μελλοντικά ίσως προκαλέσει πτώση νεαρών καρπιδίων με αποτέλεσμα την καταστροφή της συκοπαραγωγής. Σε όλα τα συκοχώραφα δεν υπάρχει, τουλάχιστον δίχως τη κατάλληλη εργαστηριακή έρευνα, κανένα εμπορικά επιζήμιο, μυζητικό έντομο πλην της ψύλλας και του κηροπλάστη (ψώρα), εντόμων ευρέως γνωστών στους συκοπαραγωγούς μας, για τη καταπολέμηση των οποίων χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα σκευάσματα (τα οποία παρουσιάζονται σε σχετική λίστα στην ιστοσελίδα της ΣΥΚΙΚΗΣ) ενώ και οι πληθυσμοί τους, προς το παρόν δεν παρουσιάζονται σε ανησυχητικά επίπεδα.

Σε επικοινωνία με τη ΔΑΟΚ επιβεβαιώσαμε πως δεν υπάρχει κάποιο νέο έντομο εχθρός της συκιάς, ούτε και κάποιο νέο εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν. Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με τους γεωπόνους της ΔΑΟΚ έχει ήδη πραγματοποιηθεί  από κοινού  επίσκεψη σε συκοπερίβολα των υποτιθέμενων προσβεβλημένων χωραφιών  όπου βάσει μακροσκοπικής αυτοψίας δεν παρατηρήθηκε προσβολή και με την απαραίτητη επιστημονική μεθοδολογία συλλέχθηκαν  δείγματα για να σταλούν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για εργαστηριακή έρευνα προς επιβεβαίωση των παραπάνω.

Σε κάθε περίπτωση θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους παραγωγούς μας πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Το Γεωτεχνικό τμήμα της ΣΥΚΙΚΗΣ βρίσκεται πάντα στη διάθεσή τους και οποιαδήποτε στιγμή χρειάζεται θα τους ενημερώσει για τυχόν προβλήματα που αφορούν τη πορεία της καλλιέργειας ακόμα και με αυτοψία στους συκεώνες τους. Τους καλούμε δε να επικοινωνούν με τους καθ ύλην αρμόδιους του αποξηραμένου σύκου που δεν είναι άλλοι από το Γεωτεχνικό τμήμα της ΣΥΚΙΚΗΣ και το αντίστοιχο τμήμα της ΔΑΟΚ καθώς και να μην παρασύρονται από ανυπόστατες πληροφορίες”.