Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Μόσιαλος: Τα εμβόλια 100% αποτελεσματικά στην πρόληψη νοσηλείας και θανάτου

Τα έξι εμβόλια που έχουν εγκριθεί κατά της Covid-19 ή βρίσκονται στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών προσφέρουν αποτελεσματικότητα 100% στην πρόληψη νοσηλείας ή θανάτου, επισημαίνει ο Ηλίας Μόσιαλος, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι τα δεδομένα για το λεγόμενο νοτιοαφρικανικό στέλεχος του κοροναϊού δεν είναι επαρκή για να εξαχθεί ένα τέτοιο συμπέρασμα.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics επισημαίνει ότι ακόμα και τα εμβολιασμένα άτομα είναι πιθανό να προσβληθούν από τον κοροναϊό, δεν θα εκδηλώσουν όμως σοβαρά συμπτώματα που θα τους έστελναν στο νοσοκομείο.

«Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν συμμετέχοντα στη δοκιμή, εμβολιασμένο, υπέρβαρο, διαβητικό, ηλικίας 85 ετών που κόλλησε τον ιό και είχε απλά δυσφορία για μια μέρα. Αυτός – σύμφωνα με το πρωτόκολλο – θα καταγραφεί στους συμμετέχοντες που κόλλησαν τον ιό 2 βδομάδες μετά τη δεύτερη δόση για παράδειγμα. Αλλά, το εμβόλιο σαφώς και τον προστάτευσε από τις δυσμενείς επιπτώσεις της λοίμωξης που χωρίς το εμβόλιο ίσως οδηγούσαν αυτόν τον άνθρωπο στο νοσοκομείο, και δυστυχώς ίσως και στη ΜΕΘ» γράφει ο Δρ Μόσιαλος στο Facebook.

Η ανάρτηση συνοδεύεται από πίνακα με αποτελέσματα των κλινικών για έξι εμβόλια: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novavax (δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση) και Sputnik V.

Σύμφωνα με τον πίνακα, τέσσερα από τα εμβόλια αυτά (Pfizer, AstraZeneca, J&J, Novavax) προσφέρουν 100% προστασία από νοσηλεία ή θάνατο σε περίπτωση μόλυνσης είτε με το στέλεχος που επικρατεί στην Ευρώπη είτε με το λεγόμενο βρετανικό στέλεχος.

Τα δύο άλλα (Moderna, Sputnik V) αποτρέπουν το 100% των θανάτων από το στέλεχος που επικρατεί στην Ευρώπη (δεδομένα για το βρετανικό στέλεχος ακόμα δεν υπάρχουν).

Τέλος, ο καθηγητής αναφέρει ότι το ποσοστό προστασίας από θάνατο ή νοσηλεία λόγω του νοτιοαφρικανικού στελέχους θα προσδιοριστεί με ακρίβεια όταν συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα.