Πέμπτη
12
Δεκέμβριος
TOP

Νέα γενιά μέτρων στήριξης με ενισχύσεις έως 3 δισ. σε επιχειρήσεις

Μια νέα γενιά μέτρων στήριξης, με κρατικές ενισχύσεις που θα φτάνουν έως και τα 3 δισ. ευρώ ανά επιχείρηση, προετοιμάζει από τώρα το οικονομικό επιτελείο για την μετά τον κορονοϊό εποχή.

Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να ξεκινήσει περί τα τέλη της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού, όταν αναμένεται να έχει αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία της οικονομίας, ώστε να φανεί και η ζημιά που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός στις επιχειρήσεις. Το νέο αυτό πρόγραμμα ενισχύσεων, θα αφορά τις επιχειρήσεις στις οποίες ο τζίρος δεν θα έχει επανέλθει σε επίπεδα κοντά σε αυτά προ της κρίσης και άρα αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι και 250 άτομα το όριο των ενισχύσεων για την κάλυψη παγίων δαπανών ξεπερνά κατά πολύ τις 800.000 ευρώ που δίνει σήμερα η επιστρεπτέα προκαταβολή και μπορεί να φτάσει και τα 3 εκατ. ευρώ.

Η μορφή της ενίσχυσης δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Ωστόσο, εξετάζεται να θυμίζει το καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής με ένα ποσοστό της ενίσχυσης να είναι μη επιστρεπτέο. Το περιθώριο των καθαρών επιδοτήσεων δίνει το γεγονός ότι το νέο αυτό πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από τα κονδύλια ύψους 3 δισ. του ταμείου React EU, που προσφέρει πόρους για την ανακούφιση των συνεπειών της πανδημίας και στο σύστημα υγείας, αλλά και στην πραγματική οικονομία. Από το σύνολο των κονδυλίων θα έρθουν στην Ελλάδα το 2021 1,6 δισ. ευρώ.

Τα κριτήρια

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τώρα ποιος είναι ο ιδανικός συνδυασμός των κριτηρίων που θα πρέπει να εκπληρώνουν σωρευτικά οι επιχειρήσεις για να ενταχθούν σε αυτό το νέο πρόγραμμα. Αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείο αναφέρει ότι “στόχος της όλης προσπάθειας είναι να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι αυτοί που απλά μπορούν να αποδείξουν μια μείωση τζίρου”. Σίγουρο είναι ότι ένα κριτήριο θα είναι η μείωση του τζίρου σε μια συγκεκριμένη περίοδο από την αρχή του 2021 σε σύγκριση με την περίοδο προ της κρίσης, δηλαδή το 2019.

Σίγουρο είναι επίσης ότι ο πήχης θα ανέβει ψηλότερα από το 20% της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να φτάσει το 30% και ίσως λίγο υψηλότερα (π.χ. το 33%-35%) ώστε να στοιχειοθετείται και η έννοια της επιπλέον ενίσχυσης στις επιχειρήσεις αυτές. Προϋπόθεση θα είναι και πάλι η διατήρηση των θέσεων εργασίας μέχρι και το τέλος του 2021. Με δεδομένο ότι οι ενισχύσεις θα είναι υψηλότερες, θα υπάρχει και πιο λεπτομερειακός έλεγχος των στοιχείων των επιχειρήσεων ώστε να αποκλειστούν αυτοί που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την περίσταση.

πηγή: capital.gr