Η προσοχή των ειδικών τις τελευταίες ώρες βρίσκεται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, αλλά και λόγω των προβλέψεων που υπάρχουν για τις συγκεκριμένες περιοχές.
Αυτό φάνηκε και από την τοποθέτηση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, χθες, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο οποίος επισήμανε ότι «η Αττική χρειάζεται ειδική προσοχή» ενώ εκτίμησε πως τα κρούσματα συνολικά στη χώρα ενδέχεται να φτάσουν τις 7.000 με 8.000 σε εβδομαδιαία βάση.
Όπως αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η αυξητική τάση είχε διαφανεί και για τον λόγο αυτό την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση αποφάσισε προληπτικά την αναστολή δραστηριοτήτων στο λεκανοπέδιο. Και τώρα μελετά τα επόμενα βήματα για να μην ξεφύγει η κατάσταση.
Θεωρείται βέβαιο λοιπόν ότι αύριο το απόγευμα, ο Νίκος Χαρδαλιάς θα ανακοινώσει νέα –πιο αυστηρά- μέτρα. Το ποια θα είναι, θα κριθεί από την εισήγηση που θα κάνουν οι ειδικοί. Για την ώρα στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχουν αρκετές προτάσεις και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού μελετηθούν και τα σημερινά και αυριανά επιδημιολογικά δεδομένα.
Μία πρόταση που φαίνεται να υιοθετούν κάποιοι ειδικοί, είναι ο εκ νέου περιορισμός του λιανεμπορίου με πιθανότερη την παύση σε αυτή τη φάση του click inside, δηλαδή των αγορών που γίνονται με επίσκεψη του καταναλωτή στο κατάστημα σε προκαθορισμενη ημέρα και ώρα για την αποφυγή συνωστισμού έξω από τα μαγαζιά.
Στόχος είναι να περιοριστούν οι μετακινήσεις των πολιτών, άρα να μειώνεται ο κίνδυνος διασποράς της πανδημίας. Κάποιοι εκτιμούν ότι θα πρέπει να περιοριστεί κι άλλο η κυκλοφορία, γι΄ αυτό και ένα από τα σενάρια που αναμένεται να εξεταστούν είναι να μην επιτρέπονται οι μετακινήσεις μετά τις 6 ή 7 το απόγευμα.
Είναι κάτι που άφησε ανοιχτό και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος μετά την Πάτρα μεταβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη. «Είναι κάτι που θα το δούμε», είπε χθες στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη όταν ρωτήθηκε για αυτό το ενδεχόμενο, διευκρινίζοντας ότι όλα τα δεδομένα θα τεθούν στην κρίση των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι αναλόγως, θα λάβουν και τις απαραίτητες αποφάσεις.
Πάντως, ακούγοντας κάποιος τις δημόσιες τοποθετήσεις των ειδικών, μπορεί να συμπεράνει ότι ακόμα δεν υπάρχει μία κοινή γραμμή σχετικά με την στρατηγική που πρέπει να χαραχθεί από εδώ και πέρα. Όλοι συμφωνούν ότι η κατάσταση απαιτεί την λήψη νέων μέτρων , όμως εκφράζονται πολλές και διαφορετικές απόψεις. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σε δηλώσεις του (ΜEGA) τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος των σχολείων και της επαναφοράς της τηλεκπαίδευσης, ενώ την ίδια ώρα άλλοι επιστήμονες εκτιμούν ότι δεν υπάρχει λόγος σε αυτή τη φάση να κλείσουν εκ νέου τα σχολεία.
Όσο περνούν οι ώρες και συλλέγονται περισσότερα επιδημιολογικά δεδομένα, αναμένεται να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Αν σήμερα και αύριο αυξηθούν κατά πολύ τα κρούσματα και κυρίως επιβαρυνθεί πολύ το σύστημα υγείας, δεν αποκλείεται να πέσει στο τραπέζι πρόταση ακόμα και για καθολικό lockdown, στα πρότυπα του Μαρτίου, για διάστημα δύο ή τριών εβδομάδων.
Μία τέτοια εξέλιξη όμως θα δυσκολέψει πολύ την κυβέρνηση στη λήψη της τελικής της απόφασης, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει μία ισορροπία ανάμεσα στη λειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας και στην προστασία της δημόσιας υγείας.
https://www.huffingtonpost.gr/