Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα ακολούθησε την οδό της κλιμάκωσης

“Έχουμε πει ότι είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο, αλλά η Ελλάδα ήταν εκείνη που έφευγε. Αντί να μιλήσουν οι Έλληνες μαζί μας προσπάθησαν να μεταφέρουν τα ζητήματα στην ΕΕ. Τελικά, όταν κάθισαν στο τραπέζι, ακολούθησαν την οδό της κλιμάκωσης της έντασης για να ανατρέψουν τις συζητήσεις. Η παρενόχληση στο πλοίο μας, το Τσεσμέ, και οι προβοκατόρικες δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων είναι τέτοια παραδείγματα’’. Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην Daily Sabah.

O Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχίζει λέγοντας πως “η Ελλάδα συνεχίζει την προβοκατόρικη ρητορική της από την έναρξη των διερευνητικών επαφών τον Ιανουάριο”, και προσθέτει πως “η Αθήνα παραπληροφορεί τη διεθνή κοινότητα”.

Αναφορικά με τον επόμενο γύρo των διερευνητικών επαφών είπε οτι “από την Αθήνα επί της αρχής ήρθε η πρόσκληση, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί η ημερομηνία”.

Για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρει πως καταβάλλονται προσπάθειες βελτίωσης και συνεργασίας των διμερών επαφών. “Σύμφωνα με τις εξελίξεις των σχέσεων, μπορούμε να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για τα πεδία δικαιοδοσίας θαλάσσιων ζωνών. Επειδή είμαστε υπέρ της δίκαιης μοιρασιάς, θέλουμε να μιλήσουμε με όλους” τονίζει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη Γαλλία ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας δηλώνει: “Ο πρόεδρος Ερντογάν έδωσε θετικά μηνύματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Γαλλία. Μάλιστα, στη συνομιλία που είχε με τον Μακρόν έθεσαν τα θέματα συνεργασίας για τη Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο Μακρόν είπε ‘εγώ δεν είμαι εναντίον του Ισλάμ και δεν θα είμαι εναντίον του Ισλάμ. Εδώ (στη Γαλλία), έχουμε μία καλή σχέση με την τουρκική κοινότητα'”.

news247.gr