Τετάρτη
20
Νοέμβριος
TOP

Νέες αντικειμενικές: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι-Πότε θα ισχύσουν

Οι εισηγήσεις των εκτιμητών ακινήτων, βάσει των οποίων θα αναπροσαρμοσθούν οι ισχύουσες τιμές ζώνης, δόθηκαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και απομένει η τελική επεξεργασία τους προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και να τεθούν σε εφαρμογή.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε σήμερα (10/10) ότι η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών εντός του 2021 συνδέεται με την πορεία των υγειονομικών συνθηκών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι νέες αξίες θα τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του επόμενου έτους, εφόσον οι εξελίξεις της υγειονομικής κρίσης το επιτρέψουν, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η εφαρμογή τους θα μεταφερθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής» τις εισηγήσεις των εκτιμητών θα επεξεργασθούν αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών και στην περίπτωση που διαπιστώσουν ότι σε κάποια περιοχή δύο εκτιμητές έχουν δώσει τιμές με μεγάλη απόκλιση, θα κληθεί τρίτος εκτιμητής έτσι ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα αποφασίσει εάν οι νέες τιμές ζώνης θα εξισωθούν με τις εμπορικές, ή εάν θα είναι ελαφρώς μικρότερες από τις σημερινές τιμές πώλησης των ακινήτων. Πάντως, η δέσμευση που έχει αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών απέναντι στους θεσμούς είναι η εξίσωση των τιμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας οι εισηγήσεις για παράδειγμα στην Αγία Παρασκευή είναι να αυξηθούν οι σημερινές τιμές κατά 10%-15%, ενώ αντίστοιχες εισηγήσεις έχουν κατατεθεί για παράδειγμα και για το Καρπενήσι. Στη Σαντορίνη και συγκεκριμένα στην Καλντέρα η τιμή ζώνης σήμερα ανέρχεται στα 1.600 ευρώ/τ.μ. Η εισήγηση είναι να φθάσει τις 3.000 ευρώ/τ.μ., τη στιγμή όμως που οι τιμές πώλησης είναι της τάξης των 4.000-4.500 ευρώ/τ.μ. Σε αυτή την περίπτωση δεν προκύπτει εξίσωση των τιμών αλλά η εισήγηση είναι χαμηλότερη έως και 50% συγκριτικά με την τιμή πώλησης.

Στην Αθήνα

Με βάση τα σημερινά δεδομένα από τις εισηγήσεις που έχουν δοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτουν αυξήσεις σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας που ευνοήθηκαν από την εκτόξευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων τα προηγούμενα χρόνια, όπως και στις πλέον φθηνές περιοχές του λεκανοπεδίου, όπου οι αντικειμενικές παρέμεναν σε χαμηλό επίπεδο για λόγους κοινωνικούς. Εκτός από τις ανωτέρω περιοχές, αναπροσαρμογές προς τα πάνω αναμένονται και σε 4.132 περιοχές της χώρας, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση στην τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αποφάσισε να κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Από την αναπροσαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει αυξημένα έσοδα της τάξεως των 400-500 εκατ. ευρώ. Βέβαια, το ποσό αυτό θα προκύψει από την ένταξη στο σύστημα των 3.000 περιοχών που βρίσκονται σε ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως για παράδειγμα η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος κ.ά. Μάλιστα, σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές οι φορολογητέες αξίες θα είναι δεκαπλάσιες και ενδεχομένως 20πλάσιες συγκριτικά με τις σημερινές. Και αυτό καθώς σήμερα καταβάλλεται ελάχιστος φόρος, δεδομένου ότι αντιμετωπίζονται ως αγροτεμάχια.
Πηγή:sofokleousin.gr