Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Νέες αποκαλύψεις -Αυτή είναι η αλήθεια για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας (Video)

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του αναπληρωτή διευθυντή της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιάννη Πάζιου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best με τον Θέμη Κανελλόπουλο, σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της υπόθεση που έχει τελματώσει εδώ και χρόνια, σχετικά και την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) Ελιά Καλαμάτας.

Ο κ. Πάζιος, σχολίασε δηκτικά την απόφαση του πρώην υπουργού Ευάγγελου Αποστόλου, η οποία φαίνεται πως ήταν… προσωπική, σε ό,τι αφορά στο προϊόν καθώς πρέπει να προηγηθεί συνεδρίαση ειδικής επιτροπής, η οποία συγκλήθηκε μία μόνο φορά το καλοκαίρι του 2016 και στα πρακτικά της, δεν αναφέρεται πουθενά, η ονομασία Καλαμάτα. «Ο υπουργός πήρε μόνος του μια απόφαση», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Πάζιος, μιλώντας για την… εξίσωση μ’ έναν τρόπο του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας με την ποικιλία Καλαμάτας, η οποία είναι καταχωρημένη στο Μητρώο Ποικιλιών από το 1992 και ξεκαθαρίζεται ό,τι η όποια αναγραφή σε ετικέτες, θα πρέπει να γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε να μην υπαινίσσεται εκείνη του ΠΟΠ. Χαρακτηριστικά άλλωστε ήταν όσα ανέφερε απάντηση του ίδιου του υπουργείου, το οποίο είχε δώσει σαφείς κατευθύνσεις σε παραγωγούς άλλων περιοχών, για το πως μπορούν να κατοχυρώσουν τα δικά τους προϊόντα, σε σχετική ερώτηση βουλευτή από την Αιτωλοακαρνανία, αν και 11 χρόνια μετά, δεν έχει γίνει ακόμη, τίποτε.

«Εμείς, θέλουμε να φτιάξουμε μια ομάδα περιφρούρησης, προστασίας και προβολής του προϊόντος, δεν υπάρχει… μέτωπο! Δεν μπορεί να μας κατηγορούν συλλήβδην επί 20 χρόνια ό,τι είμαστε τοπικιστές ή ερμηνεύουμε το Νόμο όπως εμείς νομίζουμε, ούτε ο κ. Σκανδαλίδης ως υπουργός τότε, καταγόταν από τη Μεσσηνία ή είχε… μπάρμπα στην Κορώνη», σχολίασε με νόημα ο Γιάννης Πάζιος, παρατηρώντας πως εκείνη η ξεκάθαρη απάντηση του υπουργείου, την οποία ανήρτησε η Ένωση και ανέλυσε άμεσα και η τηλεόραση Best, απηχεί όχι τις προσωπικές απόψεις κάποιου πολιτικού ή υπουργού, αλλά της ελληνικής πολιτείας, οι οποίες εδράζονται στον ευρωπαϊκό και εθνικό κανονισμό.

«Η χρήση του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ όπως αυτό κατοχυρώθηκε το 1996, ύστερα από αίτηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας -και γι’ αυτό σήμερα συνεχίζουμε την προσπάθεια, αφού είμαστε ο φορέας που κατοχύρωσε το προϊόν- μπορεί να μόνο όταν προέρχεται από τη Μεσσηνία και μόνο οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο σύστημα ελέγχου, μπορεί να το διακινούν με αυτήν την ονομασία», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Πάζιος.