Παρασκευή
26
Απρίλιος
TOP

Νέος νόμος για τις διαδηλώσεις: Υπεύθυνος για καταστροφές ο διοργανωτής, πότε θα απαγορεύονται

Δέκα… ορισμοί για τις διαδηλώσεις. Γνωστοποίηση της συγκέντρωσης μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Φυλάκιση μέχρι 2 έτη σε εκείνους που θα προκαλέσουν καταστροφές. Υπεύθυνος για την αποζημίωση εκείνων που υπέστησαν βλάβη ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας τους από συμμετέχοντες σε συνάθροιση, θεωρείται ο οργανωτής, εκτός αν είχε λάβει τα αναγκαία μέτρα αποφυγής. Ορίζεται οργανωτής της συνάθροισης και διαμεσολαβητής της ΕΛ.ΑΣ. ή του λιμενικού.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα κυρίαρχα σημεία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που κατατέθηκε στη Βουλή, για τους κανόνες διεξαγωγής δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, με το οποίο επιχειρείται μπει φρένο σε καταστροφές και κυκλοφοριακό χάος, με επιμερισμό των ευθυνών. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την απαγόρευση, ακόμη και διάλυση μιας συγκέντρωσης, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, ότι το νομοσχέδιο διασφαλίζει το δικαίωμα της διαμαρτυρίας χωρίς να καταπατά τα δικαιώματα των πολλών, το εν λόγω σχέδιο νόμου εκτιμάται ότι θα αποτελέσει πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς συνδικάτα και αντιπολίτευση το καταγγέλλουν ήδη ως μέσο περιστολής των δικαιωμάτων.

Με το νομοσχέδιο θεσπίζονται περιορισμοί στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και πρόβλεψη για απαγορευτικό αυτών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως στην υποψία σοβαρών επεισοδίων, δυσανάλογων επιπτώσεων στην κοινωνικοοικονομική ζωή συγκεκριμένης περιοχής, ενώ “απαγορευτικό” μπαίνει και στις λεγόμενες αντι-συγκεντρώσεις από άλλη ομάδα στην ίδια περιοχή.

Προβλέπεται η υποχρέωση ορισμού οργανωτή της συνάθροισης ο οποίος οφείλει να γνωστοποιεί τη συγκέντρωση στην Αστυνομία, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με εξαίρεση τις δημόσιες συναθροίσεις που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και της επετείου της 17ης Νοεμβρίου, ενώ ορίζεται και Διαμεσολαβητής της ΕΛ.ΑΣ ή του Λιμενικού ο οποίος θα αποτελεί τον σύνδεσμο των Αρχών με τον οργανωτή. Ο οργανωτής γνωστοποιεί τα στοιχεία ταυτότητάς και επικοινωνίας, τον τόπο, χρόνο έναρξης, τον σκοπό και το προτεινόμενο δρομολόγιο της συνάθροισης.

Απαγόρευση και διάλυση

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις αιτίες απαγόρευσης επικείμενης δημόσιας υπαίθριας ως εξής:

-επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω ιδιαιτέρως πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως, κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας

-επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής σε ορισμένη περιοχή

-πρόκειται για δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ο σκοπός της οποίας αντιτίθενται προς τον σκοπό ήδη προγραμματισμένης γνωστοποιηθείσας συνάθροισης στην ίδια περιοχή ή κοντά σε αυτή το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η απόφαση απαγόρευσης ή περιορισμών κοινοποιείται στον οργανωτή εγκαίρως ενώ για την λήψης της λαμβάνονται υπόψη ο εκτιμώμενος αριθμός των διαδηλωτών, η περιοχή πραγματοποίησής της και ο βαθμός επικινδυνότητας για την πιθανότητα διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων και διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής.

Διάλυση λόγω επεισοδίων

Η διάλυση συγκέντρωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη μπορεί να διαταχθεί αν οι συμμετέχοντες σε αυτή δεν συμμορφώνονται με τους περιορισμούς ή την πραγματοποιούν παρά την απαγόρευσή της. Επίσης, διαλύεται στην περίπτωση που μετατρέπεται σε βίαιη με τη διάπραξη σοβαρών αξιόποινων πράξεων όπως επιθέσεων κατά φυσικών προσώπων, εμπρησμών και φθορών δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας, βιαιοπραγιών εναντίον αστυνομικής δύναμης, είτε όταν χρησιμοποιούνται αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί και εμπρηστικοί μηχανισμοί, φωτοβολίδες, αιχμηρά αντικείμενα, από τα οποία προκαλείται άμεσος κίνδυνος ζωής ή σωματικής βλάβης.

“Για την εφαρμογή των διατάξεων, η αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή μπορεί να χρησιμοποιεί προς τούτο κάθε νόμιμο, πρόσφορο, αναγκαίο και ανάλογο με τις περιστάσεις μέσο, εφόσον προηγουμένως δεν έχει καταστεί δυνατή η εκούσια συμμόρφωση και αποχώρηση των συμμετεχόντων στη συνάθροιση”, επισημαίνεται στο νομοσχέδιο αναφορικά με τη διάλυση συνάθροισης για τους παραπάνω λόγους.

Ποινικές κυρώσεις-2 χρόνια φυλάκιση

Το νομοσχέδιο προβλέπει τις ποινικές και αστικές κυρώσεις για τους παραβάτες. Συγκεκριμένα προβλέπει:

-ποινή φυλάκισης μέχρι 1 έτους για όσους μετέχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση που έχει απαγορευθεί νόμιμα ή παρεμποδίζουν τη διεξαγωγής συνάθροισης

-ποινή φυλάκισης μέχρι 2 έτη για όσους αλλοιώνουν ή επιχειρούν να αλλοιώσουν με βιαιοπραγίες τον ειρηνικό χαρακτήρα δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης

– Με ποινή φυλάκισης μέχρι 1 έτους τιμωρούνται όσοι δεν συμμορφώνονται προς τους περιορισμούς που επιβάλλει η παριστάμενη αστυνομική ή λιμενική αρχή, ενώ η ποινή αυξάνεται μέχρι τα 2 έτη εφόσον τα άτομα αυτά τέλεσαν βιαιοπραγίες κι εφόσον οι πράξεις τους δεν τιμωρούνται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

Ο οργανωτής της συνάθροισης είναι υπεύθυνος για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας τους από τους συμμετέχοντες στη συνάθροιση. Αν έχει εγκαίρως γνωστοποιήσει τη διεξαγωγή της συνάθροισης και είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημιάς, απαλλάσσεται της ευθύνης.

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια Επιτροπής της Βουλής ξεκινά την Τετάρτη.

Συγκεντρώσεις 10ετίας

2010 11.391

2011 7.615

2012 7.217

2013 7.825

2014 6.560

2015 5.267

2016 5.764

2017 1.920

2018 3.516

2019 3.101

ΣΥΝΟΛΟ: 60.176

www.thetoc.gr