TOP

Νέο πακέτο στήριξης 5 δισ. ευρώ τον Μάιο για εργαζόμενους και επιχειρήσεις – Ποιοι ωφελούνται

Ένα νέο πακέτο στήριξης το συνολικό ύψος του οποίου αναμένεται να προσεγγίσει τα 5 δις. ευρώ σχεδιάζει η κυβέρνηση για να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών μέσα στον μήνα Μάιο.

Θα περιλαμβάνει την επανάληψη της “επιστρεπτέας προκαταβολής”, δηλαδή των απευθείας δανειοδοτήσεων από το κράτος μέχρι το συνολικό ύψος του ενός δις. ευρώ, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση –σε ένδειξη επιβράβευσης- σε αστυνομικούς αλλά και εργαζόμενους στην καθαριότητα, ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα της ελληνικής οικονομίας, του τουρισμού αλλά και των κλάδων της αεροπλοϊας και ακτοπλοϊας.

Η έκτακτη ενίσχυση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα επαναληφθεί –αν και δεν έχει κλειδώσει αν θα δοθούν και πάλι 800 ευρώ ή λιγότερα προκειμένου και η αναστολή των συμβάσεων εργασίας να είναι για μικρότερο χρονικό διάστημα από τις 45 ημέρες- ενώ δικαιούχοι των 800 ευρώ θα καταστούν πλέον και οι επιστήμονες οι οποίοι για τον Απρίλιο περιορίζονται στο επίδομα της τηλεκπαίδευσης.

Το Μάιο υλοποίηση των μέτρων για τους άνεργους

Τον Μάιο θα υλοποιηθούν και αρκετά από τα μέτρα στήριξης των ανέργων (σ.σ το επίδομα των 400 ευρώ στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός θα γίνει προσπάθεια να δοθεί μέσα στον Απρίλιο). Τέλος, σχεδιάζεται ευρύ πρόγραμμα στήριξης του εποχικού τουρισμού ενώ στο τραπέζι είναι και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα παροχής κινήτρων σε Έλληνες προκειμένου να στηρίξουν τις τουριστικές επιχειρήσεις με τον εσωτερικό τουρισμό. Πιθανή τέλος θεωρείται και η επανάληψη του μέτρου της έκπτωσης 25% για όσους πληρώσουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές υποχρεώσεις του Μαίου ως “ανταμοιβή” για την κίνηση ενίσχυσης της ρευστότητας του κράτους. Η δυνατότητα αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων, θα ισχύσει, εκτός απροόπτου και για τον μήνα Μάιο.

Η κεντρική ιδέα είναι ότι ο Μάιος είναι ο μήνας της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Δεδομένου όμως ότι οι άρσεις των μέτρων θα είναι αργές, δεν θα υπάρχει κανονική λειτουργία της οικονομίας ούτε τον επόμενο μήνα. Έτσι, το νέο πακέτο θα πρέπει να καλύψει τις εξής ανάγκες:

Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο

1. Να ενισχύσει οικονομικά τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι ακόμη και αν άνοιγαν οι επιχειρήσεις τους, δεν θα είχαν αντικείμενο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με απόλυση. Προκειμένου να μην χαθούν θέσεις εργασίας, θα παραταθεί το καθεστώς της αναστολής (για τουλάχιστον 30 ημέρες ακόμη) και θα δοθεί εκ νέου έκτακτη οικονομική ενίσχυση που θα κινηθεί από τα 600 έως τα 800 ευρώ.

2. Στο επιστημονικό προσωπικό της χώρας θα δοθούν τα 800 ευρώ που δεν δόθηκαν τον Απρίλιο ενώ δεύτερο επίδομα προγραμματίζεται και για τους αυτοαπασχολούμενους. Συνολικά οι δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2,5 εκατομμύρια κατά τον μήνα Μάιο.

3. Θα ανακοινωθούν “στοχευμένα” προγράμματα δράσης για τον τουρισμό, την ακτοπλοϊα και την αεροπλοία. Ειδικά στην ακτοπλοϊα σχεδιάζεται πλάνο ενίσχυσης άνω των 80 εκατ. ευρώ.

4. Θα καταβληθεί –εκτός απροόπτου- έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους στην καθαριότητα αλλά και στους αστυνομικούς. Το ενδεχόμενο έμεινε χθες ανοικτό από τον υπουργό Οικονομικών και μένει να ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις.

5. Θα επαναληφθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή. Ούτως ή άλλως, μέσα στον Μάιο θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις από τις δηλώσεις που υποβάλλονται αυτή την περίοδο (σ.σ η διαδικασία τελειώνει μέχρι τις 21 Απριλίου) ενώ θα δοθεί επιπλέον ένα δις. ευρώ για να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα κάνουν χρήση του μέτρου.

www.thetoc.gr