TOP

Νέο lockdown: Τι ισχύει για εργαζόμενους, εργοδότες, ιδιοκτήτες ακινήτων – Ποιοι δικαιούνται στήριξη

Είμαι εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα και θα με βάλουν σε αναστολή. Ποια είναι τα δικαιώματά μου; Η επιχείρηση μου κλείνει υποχρεωτικά με κρατική εντολή. Τι θα πάρω; Η δική μου επιχείρηση δεν κλείνει υποχρεωτικά αλλά πλήττεται. Και εγώ είμαι ιδιοκτήτης ακινήτου και μου κουρεύουν για μια ακόμη φορά το ενοίκιο δηλαδή το εισόδημα.

Λίγες ώρες πριν από την ένταξη της χώρας στο καθεστώς του locκdown –κάτι που θα κοστίσει στην οικονομία πολλά δις. ευρώ– παρουσιάζεται ένα ακόμη πακέτο μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση. Το πώς θα αποτυπωθεί αυτό το πακέτο στην τσέπη του καθενός, φαίνεται στα παραδείγματα που ακολουθούν τα οποία και καλύπτουν σε σχεδόν το σύνολο των πληττόμενων…

Είμαι εργαζόμενος και με βάζουν σε αναστολή…

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα εργάζεστε από αύριο και μετά (και για τουλάχιστον μέχρι το τέλος μήνα) ενώ ο εργοδότης δεν θα μπορεί μετά να σας απολύσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Το τι θα εισπράξετε από το κράτος εξαρτάται από τις ημέρες που θα μείνετε σε αναστολή. Η “βάση” επί της οποίας υπολογίζεται η αποζημίωση αυξάνεται στα 800 ευρώ αντί για τα 534 ευρώ και αυτό θα ισχύσει μόνο για τον Νοέμβριο.

Η επιχείρησή μου “κλείνει” με κρατική εντολή…

Αυτό πιστοποιείται μέσα από τον κατάλογο με τους συγκεκριμένους ΚΑΔ. Εφόσον έχετε έναν από αυτούς δικαιούστε τα εξής: όλο το προσωπικό να μπει σε καθεστώς αναστολής οπότε να μην πληρώνετε μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές για ολόκληρο το διάστημα της καραντίνας. Το κούρεμα του ενοικίου καθίσταται υποχρεωτικό και θα φτάσει στο 40% και για τον μήνα Νοέμβριο.

Η απευθείας οικονομική ενίσχυση θα έρθει μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Χωρίς να απαιτείται απόδειξη για μείωση τζίρου, η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας, θα εισπράττει κατ’ ελάχιστο 2000 ευρώ εκ των οποίων τα μισά δεν θα τα επιστρέφει. Τέλος ο ΦΠΑ του Νοεμβρίου και οι δόσεις των ρυθμίσεων μπορούν να ανασταλούν και να πληρωθούν μαζί με τα υπόλοιπα χρέη που συσσωρεύτηκαν μέσα στην πανδημία, από τον Απρίλιο του 2021 και μετά σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις.

Η επιχείρησή μου είναι πληττόμενη αλλά δεν κλείνει υποχρεωτικά…

Το ποια επιχείρηση είναι πληττόμενη και ποια όχι κρίνεται από το αν ο ΚΑΔ αναγράφεται στον σχετικό κατάλογο που έχει εκδοθεί από τον περασμένο Απρίλιο. ΟΙ πληττόμενοι επαγγελματίες, για να πάρουν χρήματα από την επιστρεπτέα προκαταβολή, οφείλουν να εμφανίσουν μείωση εσόδων τουλάχιστον 20% στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. (ή κατά τον Νοέμβριο συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα). Και πάλι όμως αν χαρακτηριστούν δικαιούχοι, τα μισά χρήματα θα τους χαρίζουν. Δικαίωμα αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων δεν υπάρχει όπως γίνεται με τις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή. Υπάρχει το δικαίωμα κουρέματος του ενοικίου κατά 40% όπως επίσης και να μπει το προσωπικό σε καθεστώς αναστολής προκειμένου να μηδενιστεί για έναν μήνα το μισθολογικό κόστος.

Είμαι ιδιοκτήτης ακινήτου και μου “κουρεύουν” (πάλι) το εισόδημα…

Αυτή τη φορά, αντί να περιμένετε να γίνει συμψηφισμός του ενός τρίτου της ζημιάς από το κούρεμα ενοικίου με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις, θα εισπράττετε το 50% της ζημιάς απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό. Δηλαδή, αν το ενοίκιο είναι 1000 ευρώ και πέσει λόγω του κουρέματος στα 600 ευρώ (μείωση 40%) εσείς θα εισπράξετε τα 200 ευρώ από τα 400 ευρώ απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό σας.

www.thetoc.gr