Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Νίκας για το μεταλιγνιτικό μέλλον στη Μεγαλόπολη: “Δεν είμαστε προετοιμασμένοι”

Δηλώσεις για το μεταλιγνιτικό μέλλον της περιοχής της Μεγαλόπολης του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα δημοσιεύονται στην πρωτοχρονιάτικη έκδοση της εφημερίδας “Το Βήμα”, στο πλαίσιο αφιερώματος του εν λόγω εντύπου στις προοπτικές που υπάρχουν για τη Δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο μετά τη διακοπή λειτουργίας των λιγνιτικών ενεργειακών μονάδων της ΔΕΗ στις δύο αυτές Περιφέρειες.

“Δεν είμαστε προετοιμασμένοι” σημειώνει περιφερειάρχης, όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Μάχης Τράτσα:

«Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, μιλώντας στο “Βήμα” επισημαίνει ότι και ο κόσμος της Μεγαλόπολης έχει αγωνία για το μέλλον της πόλης, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες είχε στηριχθεί σχεδόν αποκλειστικά σε εισοδήματα που προέρχονται από τη λειτουργία των μονάδων. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «στη Μεγαλόπολη γνωρίζαμε εδώ και μία δεκαετία ότι η απολιγνιτοποίηση έρχεται, ξέραμε ότι περιοχή στερεύει από λιγνίτη και δεν κάναμε τα απαραίτητα βήματα ώστε να είμαστε προετοιµασμένοι για µία δίκαιη μετάβαση -η οποία χρειάζεται χρόνο και πρόγραµµα». Σύµφωνα µε τον κ. Νίκα, «η Μεγαλόπολη έχει λιγνίτη για να λειτουργήσει µία µονάδα έως το 2028 ή δύο µονάδες για µία πενταετία».

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει ο περιφερειάρχης, η Μεγαλόπολη πρέπει να παραμείνει ενεργειακό κέντρο αλλά µε… άλλο καύσιμο. Οπως υπογραμµίζει, πέρα από την υφιστάμενη µονάδα φυσικού αερίου, θα πρέπει να διερευνηθούν και οι δυνατότητες για µία ακόµη. Επίσης, σύμφωνα µε τον ίδιο, οι αχανείς εκτάσεις της ΔΕΗ μπορούν να γεμίσουν µε φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες.

Παράλληλα, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και άλλες δράσεις. Για παράδειγμα, ο κ. Νίκας υποστηρίζει ότι στα ξοφληµένα λιγνιτικά πεδία υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθεί µηχανοκίνητος αθλητισμός -π.χ. πίστες για αγώνες αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών -, στη λίμνη του Λάδωνα να γίνει περιβαλλοντικό κέντρο, στα ορεινά της Περιφέρειας να προωθηθεί η ορεινή ποδηλασία, στα ιστορικά μοναστήρια της περιοχής Δημητσάνας να δημιουργηθεί µια τουριστική διαδρομή κ.λπ.

«Ολα αυτά πρέπει να αποτυπωθούν σε ένα master plan» σημειώνει.

Οσο για τα απαιτούμενα κονδύλια; Λεφτά υπάρχουν, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη: «Μας χρωστάει η ΔΕΗ περίπου 26 εκατ. ευρώ από το λιγνιτόσημο. Επίσης, η ΤΑΠ ΤοΚ (Τοπική Ανάπτυξη µε Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων) µια αναπτυξιακή εταιρεία που χρηµατοδοτείται από το ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου), διαθέτει ένα σημαντικό ποσό, γύρω στα 20 εκατ., που µπορεί να διατεθεί προς τον σκοπό κυρίως για τη Μεγαλόπολη, αλλά και για τη Γορτυνία ή την Τρίπολη. Υπαρχουν και χρήµατα της Περιφέρειας, επίσης από το ΕΣΠΑ, αλλά και ίδιοι πόροι για τη χρηματοδότηση των δράσεων. Εχουμε ένα κονδύλι για να ξεκινήσουµε».