Παρασκευή
13
Δεκέμβριος
TOP

Νιώθετε συνέχεια ότι πεινάτε; Έξι λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό Τι μπορεί να φταίει που πεινάτε συνέχεια;

Η κατάσταση είναι λίγο πολύ γνωστή σε όποιον έχει προσπαθήσει έστω και μια φορά στη ζωή του να χάσει βάρος. Αποφασίζετε να αδυνατίσετε, προμηθεύεστε κάθε λογής υγιεινό τρόφιμο και σνακ, αλλά η ασταμάτητη πείνα που νιώθετε καταλήγει να μετατρέπει την προσπάθειά σας για αδυνάτισμα σε βασανιστήριο.

Τι μπορεί να φταίει, λοιπόν, που πεινάτε συνέχεια;

*Οι ορμόνες σας

Όταν το σώμα βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση άγχους, αυξάνεται η κορτιζόλη (γνωστή και ως ορμόνη του στρες), η οποία μπορεί να προκαλέσει αυξημένη όρεξη. Επιπλέον, το στρες κάνει συνήθως τους ανθρώπους να αναζητούν πολύ εύγευστα τρόφιμα, όπως απλούς υδατάνθρακες και γλυκά, τα οποία δυστυχώς δε θα σας κρατήσουν χορτάτη για πολύ.

Η εμμηνόρροια μπορεί να είναι μια άλλη ορμονική αλλαγή που μπορεί να προκαλέσει προσωρινή αύξηση της όρεξης και της πείνας, δύο συμπτώματα που σχετίζονται με την αίσθηση κόπωσης και τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού στη δεδομένη φάση.

Προσπαθήστε να βρείτε άλλους τρόπους να διαχειριστείτε το άγχος σας αντί να φάτε περισσότερο. Κάντε λίγη γυμναστική, βγείτε μια βόλτα με έναν φίλο σας ή διαβάστε ένα βιβλίο για να χαλαρώσετε.

*Δεν τρώτε αρκετές φυτικές ίνες

Αν η διατροφή σας δεν περιέχει επαρκή ποσότητα φυτικών ινών, είναι δύσκολο να χορτάσετε και να μην πεινάσετε μετά από λίγο. Πέρα από το να βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και της καρδιάς, οι φυτικές ίνες συμβάλλουν και στον έλεγχο του βάρους, επειδή προκαλούν μεγαλύτερο και παρατεταμένο κορεσμό. Έχουν την ιδιότητα μόλις εντοπίσουν νερό στον οργανισμό να το απορροφούν και να φουσκώνουν, αυξάνοντας πολύ τον όγκο τους, με αποτέλεσμα να σας προκαλούν γρήγορα αίσθημα κορεσμού και να σας κρατούν πολλή ώρα χορτάτη, αφού έτσι μένουν για αρκετό χρόνο στο έντερό σας. Παράλληλα, ρυθμίζουν καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

*Δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη

Οι ισχυρισμοί ότι η πρωτεΐνη συμβάλλει στο αδυνάτισμα βασίζονται στην ιδιότητά της να απορροφάται σταδιακά από το στομάχι, αυξάνοντας έτσι το αίσθημα του κορεσμού. Αντιθέτως, οι υδατάνθρακες απορροφώνται πιο γρήγορα από το στομάχι και το έντερο, με αποτέλεσμα να σας παρέχουν ενέργεια, αλλά να σας κάνουν επίσης να πεινάτε μετά από λίγο.

*Δεν τρώτε αρκετά

Είτε μειώνετε θερμίδες για να χάσετε βάρος είτε έχετε γρήγορο μεταβολισμό ή είστε πολύ δραστήρια, μπορεί να αισθάνεστε συνεχώς πεινασμένη εάν δεν τρώτε αρκετά για να καλύψετε τις βιολογικές σας ανάγκες. Η αληθινή πείνα είναι ένα σήμα από το σώμα σας ότι χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να λειτουργήσει και δεν εκδηλώνεται πάντα από το στομάχι. Η πείνα μπορεί επίσης να εκδηλωθεί ως κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης ή ζάλη. Δοκιμάστε να ακούτε το σώμα σας και να συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας και να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για να καλύψετε τις ανάγκες σας.

*Δεν πίνετε αρκετό νερό

Πολλοί από εμάς είμαστε εξοικειωμένοι με την απογευματινή λιγούρα ή την αίσθηση ότι θέλουμε ένα σνακ. Συχνά, πρέπει απλώς να πιούμε νερό. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Physiology and Behavior διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι ανταποκρίνονται ακατάλληλα στα σήματα του σώματός τους το 62% του χρόνου, μπερδεύοντας την πείνα με τη δίψα. Ενώ η ενυδάτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να «καλύψει» την πείνα, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι είστε ενυδατωμένη.

Εάν αισθάνεστε πεινασμένη αμέσως μετά το φαγητό, δοκιμάστε να πιείτε 1-2 ποτήρια νερό. Εάν η πείνα σας επιμένει, επιλέξτε ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνες για να σας κρατήσει χορτάτη για περισσότερη ώρα.

*Δεν κοιμάστε επαρκώς

Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των ορμονών, οι οποίες συμβάλλουν στη ρύθμιση της πείνας. Η μικρή διάρκεια ύπνου συνδέεται με αυξημένα επίπεδα γκρελίνης, μιας ορμόνης που διεγείρει την όρεξη, και μειωμένα επίπεδα λεπτίνης, μιας ορμόνης κορεσμού. Αυτό σημαίνει ότι όταν δεν έχετε κοιμηθεί επαρκώς, είναι πιο πιθανό να αισθάνεστε πείνα και επιθυμία για ζαχαρούχα τρόφιμα. Επικεντρωθείτε στη δημιουργία καλών συνηθειών ύπνου, αποφεύγοντας το αλκοόλ και το φαγητό πριν το κρεβάτι και αφήνοντας συσκευές όπως το τηλέφωνο ή τον φορητό υπολογιστή σας σε άλλο δωμάτιο.

www.in.gr