Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Νοσοκομείο Ρίου: Τι αφήνει στους ασθενείς ο κορονοϊός – Tα πρώτα συμπεράσματα του ιατρείου Covid

Η λεγόμενη “μακρά Covid” σε πολλές περιπτώσεις αφήνει σημάδια του κορονοϊού στους ανθρώπους που νόσησαν όπως μετατραυματικό στρες και πνευμονικές αλλοιώσεις, όπως προκύπτει και από τα πρώτα “δείγματα” που λήφθηκαν από ιατρείο στο νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα.

“Πρόκειται για ένα ιατρείο παρακολούθησης ασθενών μετά από covid. Για να ακριβολογούμε πρόκειται για ένα πνευμονολογικό covid ιατρείο. Ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021 και έχουμε μία τρίμηνη εμπειρία γιατί σταμάτησε λόγω της αναστολής των λειτουργιών του νοσοκομείου. Σε αυτό το διάστημα από το ιατρείο πέρασαν περίπου 60 ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο του Ρίου και μπορεί να προέρχονται και από άλλες περιοχές, εκτός Πατρών” λέει στο thebest.gr η παθολόγος- λοιμωξιολόγος, Καρολίνα Ακινόσογλου που είναι συνυπεύθυνη του ιατρείου με τον πνευμονολόγο Αργύρη Τζουβελέκη.

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Όπως εξηγεί: “Αυτό που έχουμε διαπιστώσει και από την παρακολούθηση του τελευταίου έτους είναι ότι οι άρρωστοι έχουν μεγάλα επίπεδα στρες και μετατραυματικού στρες το οποίο μάλιστα μπορεί να διαρκέσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα”. Πέρα από τις ψυχικές συνέπειες, όπως εξηγεί η κα Ακινόσογλου, ο κορονοϊός αφήνει τα σημάδια του και στο σώμα των ασθενών. “Σε κάποιες περιπτώσεις συναντάμε πνευμονικά υπολείμματα νόσου, διαταραχές στην αναπνευστικής λειτουργίας αλλά και εμβολικές επιπλοκές στο 30-50% των ασθενών. Το τι άλλο μπορεί να προκύψει σχετικά με νευροψυχιατρικές διαταραχές και καρδιαγγειακές, θα το δούμε στην πορεία” εξηγεί.

Η ίδια επισημαίνει ότι από την παγκόσμια βιβλιογραφία αλλά και από τα στοιχεία που προκύπτουν από τέτοια ιατρεία φαίνεται ότι ειδικά οι άρρωστοι που νόσησαν βαριά και νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, συγκεντρώνουν μεγαλύτερα επίπεδα στρες και υπολειμμάτων στον πνεύμονα εξαιτίας της νόσου.

Όπως εξηγεί: “Τους αρρώστους που εμφανίζουν αλλοιώσεις τείνουμε να τους παρακολουθούμε και να τους καλούμε εκ νέου, και είναι νωρίς να έχουμε συμπεράσματα για το αν αυτές οι αλλοιώσεις θα εξαφανιστούν με το πέρασμα του χρόνου. Οι αλλοιώσεις διαπιστώνονται σε λειτουργικές διαδικασίες πνεύμονα σαν παθολογικές αλλά κάποιες φορές και ως υποκειμενικό αίσθημα. Κάποιοι βιώνουν μία κόπωση, έναν χρόνιο βήχα, κάποιοι όχι. Το διάστημα που το βιώνουν μένει να το δούμε, αν και με βάση τη βιβλιογραφία τα συμπτώματά κρατούν έως και έξι μήνες.

Πηγή: TheBest.gr