Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Νωρίς – νωρίς προβλήματα στην ελαιοκαλλιέργεια – Τι σημειώνει η “Ένωση Μεσσηνίας”

Παραγωγοί – μέλη της Ένωσης Μεσσηνίας έκαναν γνωστό πως σε περιοχές της Πυλίας εμφανίσθηκαν πληθυσμοί Καλόκορης. Η Καλόκορη προκαλεί κυρίως οφθαλμόπτωση, και πτώση ανθέων. Αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα κατά τόπους και κατά χρόνους με αποτέλεσμα η ζημιά από την πτώση των οφθαλμών και των ανθέων να σημειώνεται ορισμένες φορές είτε σε ευρύτερες περιοχές, είτε σε ορισμένους ελαιώνες, είτε ακόμα σε ορισμένα δένδρα ενός ελαιώνα. Πυκνότεροι πληθυσμοί του εντόμου εμφανίζονται στο τέλος του χειμώνα με αρχές- μέσα της άνοιξης. Σημαντικά πυκνότεροι πληθυσμοί ανευρίσκονται στην αυτοφυή βλάστηση (πχ. διανόχορτο, παριετάρια, τσουκνίδα, σινάπι, αγριοσέλινο) σε σχέση με τα ελαιόδεντρα
ΣυστάσειςΣυνιστάται παρακολούθηση των πληθυσμών του εντόμου με τινάγματα κλάδων ελιάς σε υποδοχείς, από την. ολοκλήρωση της ανάπτυξης του ανθοφόρου οφθαλμού και μέχρι την πλήρη ανάπτυξη της ταξιανθίας (στάδιο μούρου).
Η πληθυσμιακή πυκνότητα κατά την οποία πρέπει να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης είναι 4-6 άτομα/κλαδίσκο μήκους 60-70εκ.
Αντιμετώπιση-Καλλιεργητικά μέτρα
Προτείνεται η διατήρηση των αυτοφυών φυτών (διανόχορτο, τσουκνίδα, παριετάρια, σινάπι, κλπ) μέχρι την έναρξη της άνθησης των ελαιοδένδρων.
Χημική αντιμετώπιση: Διενέργεια ψεκασμού εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν υψηλοί πληθυσμοί στα ελαιόδεντρα και χαμηλό ποσοστό ανθοφορίας.
Επισκεφθείτε τα Πρατήρια της Ένωσης Μεσσηνίας, οι έμπειροι Γεωπόνοι του Συνεταιρισμού θα σας ενημέρωσουν για τους ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης και εφόσον χρειάζεται θα επισκεφθούν και τους ελαιώνες σας!