Δευτέρα
18
Νοέμβριος
TOP

Νωρίτερα έρχεται ο ΕΝΦΙΑ για το 2018: Τον Ιούλιο η πρώτη δόση – Πότε αλλάζουν οι αντικειμενικές αξίες

Δύο μήνες νωρίτερα απ’ ότι φέτος και πέρσι, θα γίνει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι θα λυθεί εγκαίρως ο γρίφος των νέων αντικειμενικών αξιών.

Αν υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός, τότε η πρώτη δόση του φόρου ακινήτων θα πρέπει να καταβληθεί τον Ιούλιομαζί με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ η εξόφληση του θα είναι δυνατή σε έξι αντί πέντε δόσεις, δηλαδή ως το τέλος Δεκεμβρίου. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι το ύψος της επιβάρυνσης, καθώς η βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ παραμένει στα 3,2 δις ευρώ, με την προσδοκία του υπουργείου Οικονομικών ότι θα ξαναμπούν στα κρατικά ταμεία περί τα 2,6 δις ευρώ.

Πριν φτάσουν, πάντως, οι ιδιοκτήτες ακινήτων να βάλουν το χέρι στην τσέπη, θα πρέπει οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να… τετραγωνίσουν τον κύκλο. «Και τώρα τρέχουμε», είναι το σύνθημα από χθες, μετά από τη θετική απάντηση των Θεσμών στο αίτημα για μια ακόμα αναβολή των νέων αντικειμενικών, αφού ακόμα δεν έχει γίνει καν το πρώτο βήμα ήτοι η συγκρότηση των 75 τοπικών επιτροπών, οι οποίες υποτίθεται ότι θα πετύχουν εκεί όπου απέτυχε η ειδική Ομάδα Εργασίας, που απαρτιζόταν από τεχνοκράτες υψηλού επιπέδου από την ΕΛΣΤΑΤ, την Τράπεζα της Ελλάδας και τεχνικούς εμπειρογνώμονες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή που θα δοθεί σε αυτές τις Επιτροπές, είναι να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, προκειμένου να υπολογίσουν τις τρέχουσες εμπορικές τιμές, έτσι ώστε στη συνέχεια να γίνει η ανάλογη αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης. Ωστόσο, εκεί ακριβώς βρίσκεται η ρίζα του κακού. Τα διαθέσιμα στοιχεία, κυρίως στην Περιφέρεια, είναι ελάχιστα, καθόλου αντιπροσωπευτικά και ως εκ τούτου διόλου αξιόπιστα, καθιστώντας έωλη κάθε σοβαρή προσπάθεια επιστημονικής καταγραφής της πραγματικότητας στην κτηματαγορά. Γι’ αυτόν, άλλωστε, το λόγο, όπως είχε αποκαλύψει το iefimerida, είχε σημειωθεί black out στο εγχείρημα για ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ευθυγράμμισης αντικειμενικών- εμπορικών αξιών.

Επί της ουσίας, οι Τοπικές Επιτροπές θα κάνουν εκτιμήσεις, με ορατό τον κίνδυνο νέων στρεβλώσεων, καθώς η ασφαλιστική δικλείδα της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής που θα «κοσκινίζει» τις εισηγήσεις- με τι κριτήρια άραγε;- δεν φαντάζει πειστική για αποφευχθούν νέες αδικίες. Αυτό που σημειώνουν από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι οι αλλαγές δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, όπως έγινε το 2016, αλλά θα είναι κατά περίπτωση, προκειμένου να σταθμίζονται τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.

Παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν, πάντως, ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με πολιτικά κριτήρια, με βασικό στόχο να μην υπάρξουν μεγάλες αυξομειώσεις σε σχέση με τις σημερινές Τιμές Ζώνης. Ήδη, από το υπουργείο Οικονομικών ακούγεται ότι η «βουτιά» των τιμών από το 2008 ως σήμερα, είχε απλώς ως αποτέλεσμα να κλείσει η «ψαλίδα» αντικειμενικών- εμπορικών τιμών, υποστηρίζοντας ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις και περιοχές οι τρέχουσες εμπορικές τιμές έχουν πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα από τις Τιμές Ζώνης.

Οι περιορισμένες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θα απαλλάξουν το υπουργείο Οικονομικών από τον πονοκέφαλο των δομικών αλλαγών στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, καθώς εκτιμάται ότι θα είναι επαρκείς μικρές διορθώσεις και δεν θα χρειαστεί επανασχεδιασμός του φόρου, προκειμένου να «κλειδώσουν» τα 3,2 δις ευρώ. Σημειωτέον ότι αν και κάποιοι στην κυβέρνηση εξακολουθούν να φλερτάρουν με την ιδέα ριζικών αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ, με βασική στόχευση να μετατραπεί σε Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και να απαλλαγούν τα πολύ μικρά νοικοκυριά, οι δανειστές έχουν στείλει προ πολλού μήνυμα ότι δεν συζητάνε τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Πηγή:  iefimerida.gr