Επισπεύδεται η εκδίκαση 49.000 υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, που εκκρεμούσαν στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας έχοντας δικάσιμους έως και το 2030 και οι οποίες τώρα θα συζητηθούν με συνοπτικές διαδικασίες, με στόχο να κλείσουν έως και το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Αυτό προβλέπει ο νέος νόμος του υπουργείου Δικαιοσύνης που καθιέρωνε την υποχρέωση όσων είχαν εκκρεμείς υποθέσεις να επικαιροποιήσουν έως τις 15 Ιουλίου τα στοιχεία τους σε ειδική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, προκειμένου να μην χάσουν τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους και να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία με βάση το νόμο Κατσέλη, ο οποίος άλλωστε καταργήθηκε μετά την ενεργοποίηση του νόμου για τη δεύτερη ευκαιρία (πτωχευτικός νόμος).
Πλέον, η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παρέχεται μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά και εφόσον αυτά αποδεχθούν να παραδώσουν την κυριότητα του ακινήτου τους στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων και να συνεχίσουν να διαμένουν σε αυτό έναντι ενοικίου.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της πλατφόρμας, 49.000 οφειλέτες με δάνεια προς τις τράπεζες ή οφειλές προς το δημόσιο, κατέφυγαν στην πλατφόρμα και επανυπέβαλλαν ηλεκτρονικά την αίτησή τους, αριθμός που θεωρείται υψηλός με βάση και την εκτίμηση που είχε συμπεριληφθεί στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, στην οποία γίνονταν λόγος για 40.000 εκκρεμείς υποθέσεις.
Η συζήτηση αυτών των υποθέσεων θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία μαρτύρων και χωρίς την παρουσία των διαδίκων ή των πληρεξουσίων δικηγόρων τους, προκειμένου, όπως επεσήμανε ο νομοθέτης στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, «να παύσει το καθεστώς οι μεν καλόπιστοι δανειολήπτες να τελούν υπό καθεστώς ομηρίας, οι δε στρατηγικοί κακοπληρωτές να τελούν υπό καθεστώς μη ανεκτής από την έννομη τάξη οιονεί προστασίας».
Κατ’ εξαίρεση μπορεί ο Ειρηνοδίκης, μετά από τη μελέτη του φακέλου της δικογραφίας, και εφόσον κρίνει απολύτως αναγκαία την εξέταση μαρτύρων στο ακροατήριο ή την παροχή διευκρινίσεων από τους διαδίκους, να διατάξει την επανάληψη της συζήτησης στο ακροατήριο σε χρόνο σε συγκεκριμένες προθεσμίες.
Με βάση τη νέα διαδικασία που θα ισχύει με την ενεργοποίηση του νόμου, μέσα σε εξήντα ημέρες από την κατάθεση της αίτησης επαναπροσδιορισμού οι διάδικοι οφείλουν να καταθέσουν τις προτάσεις και να προσκομίσουν όλα τα αποδεικτικά μέσα και τα διαδικαστικά έγγραφα που επικαλούνται με αυτές. Αναβολή της συζήτησης κατά το άρθρο 241 ΚΠολΔ δεν επιτρέπεται.
Μετά από τη συζήτηση αυτή εκδίδεται η οριστική απόφαση με βάση τα στοιχεία του φακέλου της δικογραφίας. Η απόφαση εκδίδεται το αργότερο εντός 6 μηνών από τη συζήτηση της αιτήσεως επαναπροσδιορισμού και μπορεί να αναρτηθεί και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Όπως προβλέπει ο νόμος αιτήσεις ρύθμισης οφειλών, για τις οποίες δεν υποβάλλεται εμπροθέσμως αίτηση επαναπροσδιορισμού, λογίζονται ως μηδέποτε ασκηθείσες, ενώ καταργούνται και αυτοδικαίως όσες προσωρινές διαταγές χορηγήθηκαν στο πλαίσιο αιτήσεων ρύθμισης οφειλών και για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εμπρόθεσμα αίτηση επαναπροσδιορισμού.
Σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας, κάθε διάδικος έχει τη δυνατότητα να προσκαλέσει τον οφειλέτη σε εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς με διαμεσολάβηση, αλλά η προσπάθεια εξωδικαστικής ρύθμισης δεν αναστέλλει τη διαδικασία ή τις προθεσμίες που προβλέπει ο νέος νόμος.