TOP

Ξεκίνησε ο τρύγος της κορινθιακής σταφίδας – Μειωμένη ποσότητα και προβλήματα ποιότητας

Σοβαρά προβλήματα μειωμένης παραγωγής αλλά και ποιότητας έχουμε φέτος στην κορινθιακή σταφίδα. Όπως δήλωσε ο κ. Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισµών (ΠΕΣ), «οι βροχοπτώσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα ποσοτικά αλλά και ποιοτικά στην παραγωγή. Ήδη ο τρύγος ξεκίνησε στις πεδινές περιοχές και όσο περνά ο καιρός γίνεται πιο ορατό το πρόβλημα στην παραγωγή».

«Έχει ήδη στείλει επιστολή στον ΕΛΓΑ και στο ΥπΑΑΤ και αναφέρω τα προβλήματα αντιμετωπίζουν φέτος οι σταφιδοπαραγωγοί», επισημαίνει ο κ. Σωτηρόπουλος και προσθέτει: «αυτό που ελπίζουν όλοι είναι να έχουμε βοριάδες τις επόμενες ημέρες ώστε να μην έχουμε προβλήματα όταν θα ξεκινήσει ο τρύγος στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Η μαύρη σταφίδα είναι ένα καθαρά εξαγώγιμο προϊόν. Τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να «κερδίσουμε» νέες αγορές και στην κυριολεξία ότι παράγουμε να το εξάγουμε. Για αυτό θα πρέπει να «στηρίξει» το προϊόν η πολιτεία.

Ζητάμε από το ΥπΑΑΤ να εντάξει σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών την σταφίδα. Επίσης ζητάμε από τον ΕΛΓΑ (αν και είναι ήδη αργά αφού ξεκίνησε ο τρύγος) να κάνει εξατομίκευση των ζημιών για να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί».

agrotypos.gr