Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Ξεκινά ερευνητικό πρόγραμμα συνεργασίας για την εκπόνηση ερευνών μεταξύ Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου

Διήμερη περιοδεία σε σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους του Νομού Ηλείας και δη στο Δήμο Κρέστενας – Ανδρίτσαινας και το Δήμο Ζαχάρως Φιγαλείας πραγματοποίησε η Διευθύντρια του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, κα Birgitta Eder, συνοδευόμενη από τη Βουλευτή Ν. Ηλείας Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, σε συνέχεια προηγούμενης επισκέψεώς της την οποία είχε συνδιοργανώσει με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας με σκοπό να εμβαθύνει τη γνώση της σε σημαντικούς τόπους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της νότιας Ηλείας και να συναντήσει τοπικούς φορείς.

Στην Ηλεία και συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα της, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ειδικότερα η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας καταβάλει άοκνες προσπάθειες για την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής. Πρόσφατα έλαβε χώρα στο Κλειδί του Κάτω Σαμικού η έναρξη του ερευνητικού προγράμματος συνεργασίας μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου για την εκπόνηση γεωαρχαιολογικών και γεωδαιτικών ερευνών. Η επίσκεψη της κας Eder είναι η δεύτερη κατά σειρά στην περιοχή, και αποτελεί συνέχεια της επίσκεψής της που προηγήθηκε στις 22 Ιουνίου 2021 στην περιοχή του κάτω Σαμικού, παρουσία της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, κα Κόλλια.

Η κα Eder και η κα Αυγερινοπούλου, της οποίας η πολιτική δράση έχει ως έναν από τους κεντρικούς της άξονες την προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού κεφαλαίου της περιοχής και δη των αρχαιολογικών μας θησαυρών, επισκέφθηκαν την περιοχή του Κάτω Σαμικού και του Κλειδιού στον Καϊάφα, τον Ναό της Αθηνάς στην Αρχαία Φιγαλεία, την Αρχαία Κρήνη, την Αρχαία Φιγάλεια, καθώς και τμήματα της οχυρώσεως της αρχαίας πόλης και ταφικά μνημεία πλησίον του Επικουρίου Απόλλωνος, αλλά και τον Ναό του Διός. Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με το Δήμαρχο Κρέστενας – Ανδρίτσαινας, κ. Διονύσιο Μπαλιούκο, και με το Δήμαρχο Ζαχάρως – Φιγαλείας, κ. Κώστα Αλεξανδρόπουλο, όπου συζητήθηκαν και θέματα συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών με στόχο την συνεργασία, αλλά και την ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων στις οικείες δημοτικές ενότητες. Η ανταπόκριση των δήμων προς την στήριξη του έργου του Υπουργείου Πολιτισμού, της οικείας Εφορείας Αρχαιοτήτων αλλά και του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου υπήρξε θερμότατη.

Η κα Βirgitta Eder ευχαρίστησε θερμά την κα Βουλευτή για την υποστήριξη στην δράση της και δεσμεύτηκε να επιστρέψει σύντομα στην Ηλεία για τη συνέχιση των εργασιών της.

Η κα Αυγερινοπούλου δήλωσε ότι:

«Ο Νομός μας έχει πλήθος αρχαιολογικών θησαυρών, οι οποίοι αποτελούν κληρονομιά όλου του Ηλειακού λαού, όλων των Ελλήνων, ενώ σημαντικό του τμήμα έχει χαρακτηριστεί κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας. Αυτά τα μνημεία και τα ευρήματα πρέπει να τα αναδείξουμε και να τα προστατεύσουμε, έτσι ώστε να τα κληροδοτήσουμε στις μέλλουσες γενεές. Είμαστε οι «θεματοφύλακες» αυτών των σπουδαίων αρχαιολογικών τόπων! Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και τα αρχαιολογικά ινστιτούτα του εξωτερικού που επικουρούν τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή μας κάνουν εξαιρετική δουλειά, την οποία οφείλουμε να υποστηρίξουμε για την επιτάχυνση των εργασιών τους. Καλωσορίζουμε την Επικεφαλής του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα στον τόπο  μας, της ευχόμαστε «καλή επιτυχία» στο έργο της και ελπίζουμε στην συχνή παρουσία και τη συνδρομή της, όπως έχει ήδη πράξει ως σήμερα».