Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Ξεχωριστά οι φορολογικές δηλώσεις των συζύγων από την 1/1/2019

Κατατέθηκε στη Βουλή η διάταξη που επιτρέπει την υποβολή ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων από τους συζύγους. Η διάταξη ενεργοποιείται από το 2019 ενώ οι ενδιαφερόμενοι –ακόμη και ο ένας εκ των δύο συζύγων- θα πρέπει να κάνει αίτηση στην εφορία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2019.

Όπως προβλέπεται στη νομοθετική ρύθμιση, το εισόδημα των ανήλικων παιδιών θα προστίθεται και θα φορολογείται στο όνομα του συζύγου που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα. Αν το εισόδημα είναι το ίδιο, οι εισπράξεις των ανήλικων παιδιών θα φορολογούνται στο όνομα του πατέρα. Η διάταξη κρύβει παγίδα τεκμηρίων. Ενώ για τους παντρεμένους το τεκμήριο «ύπαρξης» διαμορφώνεται στα 5000 ευρώ, σε περίπτωση υποβολής ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων, το τεκμήριο θα ανέρχεται στα 3000 ευρώ για καθένα εκ των δύο. Αναλυτικά η διάταξη προβλέπει τα εξής:

· Οι διατάξεις περί χωριστών δηλώσεων συζύγων ισχύουν για δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 και επόμενων

· Προβλέπεται ότι κατά το έτος υποβολής χωριστής δήλωσης των συζύγων, το εισόδημα των ανήλικων τέκνων, υπό την οριζόμενη επιφύλαξη, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα και φορολογείται στο όνομά του. Αν οι γονείς έχουν ίσο ποσό συνολικού εισοδήματος, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στο εισόδημα του πατέρα και φορολογείται στο όνομά του. Σε περίπτωση που ένας των γονέων έχει τη γονική μέριμνα, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα αυτού. Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης.

Σε περίπτωση χωριστών δηλώσεων συζύγων το ποσό της δαπάνης που μπορεί να εκπέσει για τον προσδιορισμό του προς ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να είναι κατώτερο των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ για κάθε σύζυγο [με το καθεστώς της κοινής δήλωσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ προκειμένου για συζύγους

Η φορολογική δήλωση δύναται να υποβάλλεται χωριστά, εφόσον ένας τουλάχιστον εκ των συζύγων το επιλέξει, με ανέκκλητη δήλωσή του για κάθε φορολογικό έτος μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης. Η επιλογή αυτή είναι δεσμευτική ως προς το φορολογικό έτος που αφορά και για τον άλλο σύζυγο.