Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Ξεχωριστή εκδήλωση των μαθητών του 6ου δημοτικού σχολείου της Καλαμάτας στην Ι.Μ. Βελανιδιάς

Στα πλαίσια του εορτασμού της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας  του 1821, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαρτίου ε.έ., στην Ιερά Μονή Βελανιδιάς, της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, εορταστική εκδήλωση με τη συνεργασία των μαθητών του 6ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας και τη συμμετοχή τοπικών συλλόγων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια του προσφάτως ανακαινισθέντος και συντηρηθέντος κελίου του Ήρωα της Επαναστάσεως Αρχιμ. Γρηγορίου Δικαίου, του καλουμένου Παπαφλέσσα, ο οποίος ως γνωστόν εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή της Βελανιδιάς.

Την εκδήλωση άνοιξε με την προσφώνησή του ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Χριστοφόρος Νταμάτης, Αρχιερατικός Επίτροπος Καλαμάτας και υπεύθυνος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Μονής. Όπως ανέφερε “ο ανυποχώρητος αυτός επαναστάτης και ατρόμητος πολεμιστής υπήρξε εκ κουράς αδελφός της Μονής, λαμβάνοντας το όνομα Γρηγόριος  προς τιμήν του Αγίου Γρηγορίου αλλά και εις ανάμνησιν του Κτίτορος της Βελανιδιάς Ιερομονάχου Γρηγορίου Σαραβάστου”.

Εν συνεχεία οι μαθητές του 6ου Δ.Σ. Καλαμάτας παρουσίασαν, στον  κατάμεστον από κόσμο  προαύλιο χώρο της Μονής, αυτοσχέδιο θεατρικό δρώμενο με αναφορά στον “μπουρλοτιέρη των ψυχών” ηρωϊκό Παπαφλέσσα, ενώ την εκδήλωση λάμπρυναν με την παρουσία τους και μέλη εθνικό-τοπικών συλλόγων της Καλαμάτας.

Τέλος η εκδήλωση περατώθηκε με την αποφώνηση του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, Αρχιμ. Φιλίππου Χαμαργιά, ο οποίος εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήρια προς τους συντελεστές της εκδήλωσης και ευχήθηκε να αποτελεί, για όλους μας, διαχρονικό παράδειγμα ο ηρωισμός των αγωνιστών του 1821 και ιδιαιτέρως του Παπαφλέσσα.