Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Οδηγός επιβίωσης για τον ΕΝΦΙΑ που έρχεται

Ως γνωστό, ο ΕΝΦΙΑ του 2018 έχει ενσωματώσει το πρώτο μέρος της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές τιμές που πρότειναν στις αρχές του καλοκαιριού. Το υπόλοιπο της διαφοράς (είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω) που έχει προκύψει μεταξύ αντικειμενικής και εμπορικής τιμής θα προσαρμοστεί κατά 50% το 2019 και 50% το 2020.

Με το δεδομένο αυτό, περίπου 950.000 ιδιοκτήτες θα λάβουν φέτος εκκαθαριστικά με αυξημένο φόρο από 10 έως και πάνω από 200 ευρώ, 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν ίδιο ή ελάχιστα χαμηλότερο φόρο από το 2017 και πιο τυχεροί περίπου 1,5 εκατομμύριο τυχεροί ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν έναν αισθητά μειωμένο φόρο σε σχέση με πέρσι.

Ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε ισόποσες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος του Σεπτεμβρίου και την τελευταία στις 20 Ιανουαρίου του 2019.

Με την λήψη του εκκαθαριστικού υπάρχουν κάποια απαραίτητα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να είναι όσο πιο ομαλή γίνεται η αποπληρωμή του.

Αδικαιολόγητα φουσκωμένος ΕΝΦΙΑ: Ψάξτε για λάθη

Το πρώτο που θα πρέπει να γίνει από τους ιδιοκτήτες που θα λάβουν το εκκαθαριστικό τους είναι να δούν αν ο φόρος που καταλογίστηκε είναι αυτός που αναλογεί στην νέα αντικειμενική αξία της ζώνης του ακινήτου. Αν το εκκαθαριστικό είναι αδικαιολόγητα “φουσκωμένο” η αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί σε λάθη του ιδιοκτήτη στην δήλωση περιουσιακής κατάστασης Ε9. Τα συνηθέστερα λάθη αφορούν:

Την δήλωση διαφορετικής επιφάνειας από την κανονική με την σύγχυση μεταξύ βοηθητικών χώρων και χώρων κύριας χρήσης.

Την δήλωση ημερομηνίας κατασκευής. Πολλοί έχουν δηλώσει ως έτος κατασκευής το έτος που ηλεκτροδοτήθηκε το ακίνητο, ενώ πρέπει να δηλωθεί το έτος που εκδόθηκε η οικοδομική άδεια.

Την λανθασμένη δήλωση μεταξύ επικαρπωτή και ψιλού κυρίου ενός ακινήτου. Το δικαίωμα οίκησης αποτελεί επικαρπία και δηλώνεται ως τέτοιο.

Την παράλειψη της δήλωσης των αριθμών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος των ακινήτων.

Την δήλωση ως ορόφου στις περιπτώσεις μεζονετών, του ορόφου που βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας ενώ πρέπει να δηλωθεί ο ψηλότερος όροφος.

Αν έχει γίνει κάποιο τέτοιο λάθος τότε πρέπει να γίνει τροποποιητική του Ε9 ηλεκτρονικά στην εφαρμογή που θα ανοίξει αμέσως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Αν ο φόρος που προκύπτει από την νέα εκκαθάριση που θα γίνει, είναι μεγαλύτερος από 300 ευρώ, ο ιδιοκτήτης θα κληθεί από την εφορία να προσκομίσει στοιχεία (πχ το συμβολαιο) που θα αποδεικνύουν όσα δήλωσε στην τροποιητική του δήλωση.

Προσοχή αν υπάρχει επιστροφή φόρου

Αν είστε από τους τυχερούς που έχουν επιστροφή φόρου από την εφορία και δεν έχετε δεί τα χρήματα της επιστροφής στον λογαριασμό χρειάζεται προσοχή.

Αν το ποσό της επιστροφής υπολείπεται του ποσού του ΕΝΦΙΑ και γίνει αυτόματος συμψηφισμός, τότε χάνετε τις πέντε δόσεις και θα πρέπει να πληρώσετε το υπόλοιπο του φόρου σε μια δόση, διαφορετικά κινδυνεύετε με προσαυξήσεις. Αν δηλαδή έχει εκκαθαριστεί ΕΝΦΙΑ 1000 ευρώ και δεν έχετε επιστροφή, θα τον πληρώσετε σε πέντε δόσεις των 200 ευρώ. Αν όμως, με το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ, έχετε επιστροφή 600 ευρώ, μετά τον αυτόματο συμψηφισμό θα κληθείτε να πληρώσετε το σύνολο του υπολοίπου των 400 ευρώ σε μια δόση.

Πώς μπορείτε να τον πληρώσετε

Εδώ υπάρχουν πολλές επιλογές .

Μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής, χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας ή σε μηχάνημα αυτόματων πληρωμών σε τράπεζα χωρίς καμία προμήθεια.

Στο γκισέ της τράπεζας με μια αρκετά τσουχτερή προμήθεια που δικαιολογείται με το επιχείρημα ότι η Τράπεζα επιχειρεί να αποθαρρύνει τις συναλλαγές στο γκισέ.

Απευθείας από την ηλεκτρονική μερίδα του φορολογούμενου στο Taxis με χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, μέθοδος που απαλείφει μεν τα λάθη στην μεταφορά του κωδικού πληρωμής αλλά ο φορολογούμενος χάνει την δυνατότητα της άτοκης δωδεκάμηνης εξόφλησης που παρέχουν οι εμπορικές τράπεζες.

Αν το ποσό είναι μεγάλο και δεν υπάρχει δυνατότητα καταβολής του, μπορεί να ρυθμιστεί σε 12 δόσεις με ηλεκτρονική αίτηση στον ιστότομο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr ) με την χρήση των κωδικών του φορολογούμενου. Το επιτόκιο είναι 5% και για να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση . Η απώλεια μιας δόσης έχει προσαύξηση 15% .

Εξετάζεται 10μηνη καταβολή

Στην κατεύθυνση το 2019 να είναι πιο ομαλή η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο οικονομικών εξετάζει ξανά το σχέδιο για αύξηση των δόσεων και καταβολή του φόρου από πέντε σε δέκα. Με άλλα λόγια, μετά την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του 2018, στο τέλος Ιανουαρίου, να γίνει εκκαθάριση του φόρου για το 2019 και να αρχίσει αν αποπληρώνεται από τον Μάρτιο μέχρι και τον Δεκέμβριο. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι και την σύνταξη του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2019 τον Νοέμβριο.

news247.gr