Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Οι ασθένειες, απειλή για την παγκόσμια οικονομία

Οι μολυσματικές ασθένειες και οι κρίσεις που αφορoύν τα μέσα επιβίωσης είναι στην κορυφή των κινδύνων που αναμένεται να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τον κόσμο τα επόμενα δύο χρόνια. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σχετική έρευνα μεταξύ 650 και πλέον μελών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που προέρχονται από επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και τον πανεπιστημιακό χώρο.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι αποτυχίες της κυβερνοασφάλειας είναι επίσης βασικές απειλές, ανέφερε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην ετήσια έκθεσή του για τους κινδύνους που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει ήδη αποβεί καταστρεπτική για πολλούς ανθρώπους, που εξαιτίας της έχουν χάσει τον τρόπο βιοπορισμού. Το ίδιο ισχύει και για  τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται σε παγκόσμιο επίπεδο και έχουν οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας και σε αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων. Η πανδημία έχει επίσης διογκώσει ζητήματα όπως οι αυξανόμενες ανισότητες αναφορικά με την πρόσβαση στην τεχνολογία και η απειλή κοινωνικών αναταραχών.

«Η πανδημία έχει επιταχύνει τάσεις που είχαν εκδηλωθεί εδώ και καιρό», δήλωσε η Καρολίνα Κλιντ, επικεφαλής διαχείρισης κινδύνων για την ηπειρωτική Ευρώπη στην ασφαλιστική εταιρεία Marsh.

Οι μεσοπρόθεσμες ανησυχίες περιλαμβάνουν τις φούσκες σε περιουσιακά στοιχεία και τις κρίσεις χρέους, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ οι μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες έγνοιες είναι η χρήση όπλων μαζικής καταστροφής και η κατάρρευση κρατών.

«Καθώς κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και κοινωνίες αρχίζουν να βγαίνουν από την πανδημία, πρέπει τώρα επειγόντως να διαμορφώσουν νέα οικονομικά και κοινωνικά συστήματα που να βελτιώνουν τη συλλογική μας αντοχή και ικανότητα να απαντήσουμε σε σοκ, ενώ μειώνουν την ανισότητα, βελτιώνουν την υγεία και προστατεύουν τον πλανήτη», ανέφερε η Σααντία Ζαχίντι, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ο Πέτερ Γκίγκερ, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης κινδύνων στην Zurich Insurance, διατηρεί την αισιοδοξία του για την ανοικοδόμηση μετά την πανδημία. Επικαλείται παρελθούσες βαθιές τομές στην οικονομία και τονίζει πως «η Ιστορία της Οικονομίας υποδηλώνει ότι κάθε μεγάλη δομική αλλαγή έχει οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης».

Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συζητήσουν την επόμενη εβδομάδα μέσω τηλεδιασκέψεων τα θέματα στην Ατζέντα του Νταβός, αντί να πραγματοποιήσουν τη συνηθισμένη διάσκεψη του Ιανουαρίου στην Ελβετία, ενώ θα έχουν συνεδρίαση με φυσική παρουσία στη Σιγκαπούρη τον Μάιο.

Η έκθεση συντάχθηκε από τις ασφαλιστικές εταιρείες Zurich και Marsh & McLennan και τον νοτιοκορεατικό όμιλο SK Group.

πηγη