Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Οι βροχές και μια πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να ξεμπλοκάρουν την αγορά του ελαιολάδου

Πρόβλημα στην παραγωγική διαδικασία του ελαιολάδου, στην ζήτηση από το εξωτερικό και κατ’ επέκταση και στις τιμές έχουν δημιουργήσει οι παρατεταμένες συνθήκες ξηρασίας (κοινώς αναβροχιά) στις περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση ευνοούνται οι προσβολές από τον δάκο και το γλοιοσπόριο, με αποτέλεσμα, να υπάρχει επίπτωση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου προϊόντος.

Οξύ είναι το πρόβλημα στην περιοχή της Λακωνίας, όπου οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, που προμηθεύουν με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο την αγορά της Ιταλίας και όχι μόνον, προσπαθούν με «νύχια και με δόντια» να κρατήσουν την ποιότητα στα παραδοσιακά υψηλά επίπεδα, ουσιαστικά υπολειτουργώντας τα ελαιοτριβεία εδώ και αρκετές ημέρες.

«Εδώ και 20 ημέρες δουλεύουμε μέρα παρά μέρα, ώστε με προσοχή να παράγουμε ελαιόλαδο για τα standards των αγοραστών μας, που είναι πολύ υψηλά», μας ανέφερε ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων-Πακίων, κ. Παναγιώτης (Τάκης) Ντανάκας.

Ο ίδιος βλέπει πως τα ελαιόλαδο ποικιλίας Αθηνοελιάς από την περιοχή της Νεάπολης Λακωνίας εξαντλείται σιγά-σιγά, ενώ εκτιμά πως «αν βρέξει καλά μια μέρα και πέσει και λίγο η θερμοκρασία το επόμενο διάστημα, η κατάσταση θα αναστραφεί και οι Ιταλοί έμποροι θα είναι την επόμενη κιόλας ημέρα στην περιοχή για να κάνουν αγορές».

Σημειωτέον ότι στην περιοχή της Λακωνίας ορισμένα ποιοτικά ελαιόλαδα πιάνουν τιμές ακόμα και σήμερα, όπως έχει γράψει άλλωστε πρώτος ο ΑγροΤύπος, ακόμη και στα 4,10 ευρώ το κιλό. Παράλληλα, το καλό είναι πως με βάση τα προγνωστικά μοντέλα αναμένονται βροχές στην περιοχή τις επόμενες ημερες, μένει όμως αυτό να φανεί και στην πράξη.

Προβλήματα και στην Επίδαυρο

Προβληματική χαρακτηρίζουν μιλώντας στον ΑγροΤύπο την κατάσταση στην ελαιοπαραγωγή και αγρότες από την περιοχή της Επιδαύρου, όπου παράγεται ελαιόλαδο από ελιά ποικιλίας Μανάκι. «Καταστρεφόμαστε. Φέτος που περιμέναμε να έχουμε ένα εισόδημα από το ελαιόλαδο, βλέπουμε τις ελιές, λόγω της ανομβρίας να πέφτουν στο έδαφος, αλλά και τα παραγόμενα προϊόντα να χάνουν σε ποιότητα», δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Παύλος Ρούμπος, ελαιοπαραγωγός από την περιοχή και μέλος ενός τοπικού πολιτιστικού συλλόγου, που παρενέβη μάλιστα στους αρμόδιους, ζητώντας αποζημιώσεις.

Μεγάλη καταστροφή στην περιοχή της Ναυπακτίας

Δύσκολη εν τω μεταξύ διαμορφώνεται η κατάσταση και στην περιοχή της Ναυπακτίας, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, καθώς ο δάκος οργιάζει και η ποιότητα του προϊόντος έχει δεχτεί χτύπημα.

Οι αγρότες κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή, αφού λόγω του δάκου, τα οξέα στο ελαιόλαδο κινούνται σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, ο δήμος Ναυπακτίας, διά στόματος του αρμοδίου αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, Α. Κοτσανά, πρότεινε την σύνταξη και αποστολή σχετικού ψηφίσματος διαμαρτυρίας του δημοτικού συμβουλίου προς κάθε κατεύθυνση και την απόδοση αποζημιώσεων.

www.agrotypos.gr