Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Οι κινήσεις της ΝΔ για κατάργηση της απλής αναλογικής

Η ενδεχόμενη συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής, οι τοποθετήσεις προμήνυμα και οι συγκλίσεις ώστε να βρεθούν οι 200 ψήφοι που χρειάζονται

Η αλλαγή του εκλογικού συστήµατος και η κατάργηση της απλής αναλογικής, µε την οποία πρόκειται -µε βάση τα σηµερινά δεδοµένα- να διεξαχθούν οι µεθεπόµενες εθνικές εκλογές, είναι το πρώτο θέµα στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην περίπτωση που οι πολίτες δώσουν στις 7 Ιουλίου εντολή διακυβέρνησης της χώρας στον ίδιο και τη Ν.∆. Μάλιστα, όπως λένε στην Πειραιώς, καταδεικνύοντας τις προθέσεις τους, ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα προωθήσει το συγκεκριµένο πλάνο είτε ως αυτοδύναµος πρωθυπουργός είτε ως επικεφαλής µιας κυβέρνησης συνεργασίας.

«Αν δεν κινηθούµε άµεσα, θα πλανάται πάνω από την Ελλάδα ο εφιάλτης της πολιτικής αστάθειας, σε µια περίοδο που η σταθερότητα είναι βασικό ζητούµενο σε όλη την Ευρώπη», επισηµαίνουν κορυφαίοι κοµµατικοί παράγοντες, δίνοντας το ακριβές στίγµα των σχετικών σχεδιασµών.

Oπως έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.∆., αµέσως µετά τη συγκρότηση της νέας Βουλής θα επιχειρήσει να πετύχει τις απαραίτητες συγκλίσεις, προκειµένου να βρεθούν οι 200 ψήφοι που χρειάζονται ώστε να µην οδηγηθεί η χώρα σε εθνικές εκλογές µε το σύστηµα της απλής αναλογικής ούτε το 2023, οπότε είναι και η συνταγµατική λήξη της θητείας της κυβέρνησης που θα προκύψει µετά τις προσεχείς κάλπες. «Θα φέρω στο Κοινοβούλιο έναν εκλογικό νόµο ο οποίος θα είναι δίκαιος, αλλά θα εξασφαλίζει ταυτόχρονα συνθήκες κυβερνησιµότητας», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης πριν από τις ευρωεκλογές. ∆ιεµήνυσε µάλιστα ότι, αν δεν καταστεί εφικτό να συγκεντρώσει η πρότασή του τον αναγκαίο αριθµό κοινοβουλευτικών ψήφων, τότε θα περάσει µοιραία µε απλή πλειοψηφία.

Υπό προϋποθέσεις

Οπως γίνεται αντιληπτό, η πρώτη συµµαχία που θα αναζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι µε την πλευρά του Κινήµατος Αλλαγής, το οποίο, όπως δείχνουν οι µετρήσεις, αλλά και η κάλπη των ευρωεκλογών, θα είναι εκτός απροόπτου η τρίτη πολιτική δύναµη στη Βουλή. Η προοπτική αυτή µάλιστα δεν σχετίζεται µε το ενδεχόµενο κυβερνητικής συµπόρευσης των δύο κοµµάτων, αν τελικώς η Ν.∆. δεν κερδίσει την αυτοδυναµία, καθώς εκ προοιµίου η Πειραιώς θα πρέπει να απευθυνθεί σε άλλες πολιτικές δυνάµεις, για να κερδίσει το στοίχηµα της άµεσης κατάργησης της απλής αναλογικής. Εξάλλου, τις τελευταίες ηµέρες ακούγεται όλο και πιο έντονα (ιδιαίτερα από µεγαλοσχήµονες της Χαριλάου Τρικούπη) ότι το Κίνηµα Αλλαγής προτίθεται να στηρίξει υπό προϋποθέσεις την πρόταση για νέο εκλογικό σύστηµα. Στο ίδιο µήκος κύµατος κινούνται βεβαίως και οι τοποθετήσεις προβεβληµένων στελεχών, όπως οι Ανδρέας Λοβέρδος, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου κ.ά., που, εκτός των άλλων, έχουν εκφραστεί υπέρ της συµµετοχής του κόµµατος σε µια κυβέρνηση συνεργασίας µε τη Νέα ∆ηµοκρατία, για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος ακυβερνησίας µετά την 7η Ιουλίου.

Πιο προσεκτικές (αν και σαφώς υπέρ του σεναρίου υιοθέτησης ενός νέου εκλογικού νόµου) είναι οι θέσεις που διατυπώνουν στελέχη όπως ο εκπρόσωπος αλλά και ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΚΙΝ.ΑΛ., Παύλος Χρηστίδης και Σταµάτης Μαλέλης, αντίστοιχα, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισηµαίνουν ότι η επιχειρηµατολογία που θα παρουσιάσει το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν θα πρέπει να αρκεστεί στο γεγονός ότι είχε καταψηφίσει την απλή αναλογική όταν την είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ προς ψήφιση. «Θα πρέπει να υπάρξει ένα µοντέλο ενίσχυσης της αναλογικότητας, µε µείωση του bonus των εδρών για το πρώτο κόµµα, χωρίς όµως την πλήρη απαλοιφή αυτής της πρόβλεψης. Οφείλουµε να περάσουµε κάποιες δικές µας, κοµβικές προτάσεις, για να µη διαφανεί ότι είµαστε ουρά της Ν.∆.», τονίζουν χαρακτηριστικά οι εν λόγω κύκλοι.

Την ίδια ώρα, στην Πειραιώς καθιστούν σαφές ότι θα απευθυνθούν, για να βρεθεί κοινός τόπος, στο σύνολο των πολιτικών δυνάµεων που συµφωνούν στην ανάγκη διασφάλισης της προοπτικής σταθερής διακυβέρνησης για τη χώρα τα κρίσιµα χρόνια που έρχονται, µη εξαιρώντας από τη σχετική εξίσωση και τους φορείς που πιθανώς θα πετύχουν για πρώτη φορά την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο.

Του Θανάση Φουκίδη από την εφημερίδα Παραπολιτικά