Σάββατο
14
Δεκέμβριος
TOP

Οι τρεις μειώσεις φόρων από το 2021 για την τόνωση της οικονομίας: Ποιες παρεμβάσεις βρίσκονται στο τραπέζι

Μέτρα ανακούφισης με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απήχηση στην κοινή γνώμη θέλει να ενσωματώσει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του 2021, ενώ οι συζητήσεις για την εξεύρεση του απαιτούμενου δημοσιονομικού χώρου έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να αυξηθεί το καθαρό εισόδημα των μισθωτών. Περιλαμβάνει την μείωση του τέλους επιτηδεύματος ώστε να κερδίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι (σ.σ οι οποίοι θα έχουν λαμβάνειν” του χρόνου και από την ενεργοποίηση της νέας φορολογικής κλίμακας) αλλά και την διατήρηση και του χρόνου των μειωμένων συντελεστών υπολογισμού της προκαταβολής φόρου προκειμένου να πέσουν στα “μαλακά” και οι επιχειρήσεις.

Η ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 προϋποθέτει ότι θα υπάρξει αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος η οποία μπορεί να επιτευχθεί και έμμεσα μέσα από τη μείωση των κρατήσεων που γίνεται στους εργαζόμενους.

1. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Ο συντελεστής αυτή τη στιγμή έχει μειωθεί κατά περίπου 0,9% και για το 2021 προγραμματίζεται να μειωθεί επιπλέον ώστε η συνολική μείωση να φτάσει στις δύο ποσοστιαίες μονάδες. Συγκριτικά με τις αρχές του 2020, ο καθαρός μισθός του εργαζόμενου θα αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα μόνο εξαιτίας αυτού του λόγου. Η άλλη μονάδα, αφορά στη μείωση των εισφορών που πληρώνονται από τον εργοδότη,

2. Μείωση εισφοράς αλληλεγγύης. Το σχέδιο που έμεινε στον αέρα εξαιτίας του κορωνοϊού προέβλεπε τον μηδενισμό της εισφοράς αλληλεγγύης για τους έχοντες εισόδημα έως 20.000 ευρώ και τον χρόνο και τη μεσοσταθμική μείωση της επιβάρυνσης κατά 30% για όλους τους υπόλοιπους. Αυτό το σχέδιο σχεδιάζεται να υλοποιηθεί από τις αρχές του χρόνου. Εργαζόμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα κερδίσει 12,5 ευρώ τον μήνα αν υλοποιηθεί το συγκεκριμένο μέτρο.

3. Η πολύ μεγάλη εκκρεμότητα για τους μισθωτούς είναι η αναμόρφωση του κατώτατου μισθού που προγραμματίζεται για το 2021. Η σχετική συζήτηση έπρεπε να γίνει φέτος αλλά αναβλήθηκε λόγω κορωνοίού. Δεδομένου ότι το 2020 θα είναι έτος βαθιάς ύφεσης. Είναι παρακινδυνευμένο να γίνει η οποιαδήποτε πρόβλεψη για το ποιος θα πρέπει να είναι ο κατώτατος μισθός από τις αρχές του χρόνου. Είναι δεδομένο ότι οι εργοδότες -ειδικά αυτοί που έχουν πληγεί από την πανδημία- θα αντιδράσουν σε ένα σχέδιο αύξησης από το επίπεδο των 650 ευρώ ειδικά αν δεν έχουν φανεί απτά σημάδια ανάκαμψης μέχρι τότε.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να προσβλέπουν σε δύο μέτρα ανακούφισης από τις αρχές του χρόνου. Το πρώτο έχει να κάνει με τη μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης καθώς θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην πράξη η καινούργια φορολογική κλίμακα η οποία προβλέπει συντελεστή 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως και τις 10.000 ευρώ. Το αποτέλεσμα θα αποτυπωθεί στο εκκαθαριστιστικό του 2021.

Η δεύτερη προωθούμενη αλλαγή έχει να κάνει με τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος για όλους. Γνωρίζοντας ότι πολλοί επαγγελματίες θα έχουν υποστεί μείωση κερδών ή και ζημιές μέσα στο 2020 εξαιτίας του κορωνοϊού, προωθείται η μείωση του τέλους επιτηδεύματος είτε οριζόντια για όλους τους επαγγελματίες είτε και “εστιασμένα” σε αυτούς που θα έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Η λογική της στοχευμένης παρέμβασης είναι ότι είναι αδιανόητο να ζητάς “χαράτσι” 650 ή 1000 ευρώ από μια επιχείρηση που έμεινε χωρίς πελάτες μέσα στο 2020 λόγω κορωνοϊού.

www.thetoc.gr