Πέμπτη
26
Δεκέμβριος
TOP

Ολοκληρώθηκε με κέντρο την Καλαμάτα ο διαγωνισμός XPRIZE για τη χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας

Ολοκληρώθηκε ο μεγάλος διεθνής διαγωνισμός SHELL OCEAN DISCOVERY XPRIZE, που αποσκοπεί στην ταχεία χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας, ακόμη και σε πολύ μεγάλα βάθη, με τη χρήση αυτόνομων, μη επανδρωμένων συστημάτων. Επίκεντρό του ήταν η Καλαμάτα, καθώς τα πρωτοποριακής τεχνολογίας θαλάσσια οχήματα εξορμούσαν από το λιμένα της και με εξ αποστάσεως έλεγχο κατευθύνονταν εκτός των ακτών της Μεσσηνίας, προκειμένου να χαρτογραφήσουν το ήμισυ μιας περιοχής 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων εντός 24 ωρών. Ο Δήμος Καλαμάτας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο παρείχαν δωρεάν τις υποδομές για το κέντρο ελέγχου της αποστολής και κάθε αναγκαία διευκόλυνση. Η επιχειρησιακή ομάδα του διαγωνισμού συνεργάσθηκε καταρχήν για την πραγματοποίηση αυτής της διαδικασίας με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Π. ΝΙΚΑΣ: ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

Σήμερα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου παρουσία της Δρος Jyotika Virmani, επικεφαλής του διαγωνισμού και του Δημήτρη Βεργόπουλου, Δημοτικού Συμβούλου και συνδέσμου του Δήμου Καλαμάτας με το διαγωνισμό, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας ανέφερε προς τους δημοσιογράφους τα εξής:
«Η μεγάλη προσπάθεια, ο μεγάλος διαγωνισμός, ολοκληρώθηκε χθες. Αυτό ήταν κάτι πολύ σημαντικό για μας, διότι πρώτα απ’ όλα προβλήθηκε η Καλαμάτα, ιδιαίτερα σε επιστημονικούς κύκλους. Η χαρτογράφηση του βυθού είναι κάτι πολύ σημαντικό. Όπως με πληροφόρησαν, κάθε ομάδα κινήθηκε αυτόνομα, με δικά της μηχανήματα, χωρίς την παρουσία του ανθρώπινου παράγοντα και περιμένουμε ποια από τις χώρες με την επιστημονική της ομάδα θα λάβει το μεγάλο βραβείο των 7 εκατομμυρίων δολαρίων.
Θέλω να ευχαριστήσω και για την επιλογή της Καλαμάτας, καθώς και να συγχαρώ από τη θέση αυτή το «Δημόκριτο». Είναι η πρώτη μεγάλη συνεργασία του «Δημόκριτου» σε διεθνές επίπεδο, που αφορά στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία. Θέλω να ευχαριστήσω για την προβολή της πόλης, για την τεχνογνωσία την οποία απέκτησαν σε κάποιο βαθμό δικοί μας άνθρωποι σε τοπικό επίπεδο, προφανώς ο «Δημόκριτος» και να ευχηθώ «και σε άλλα», διότι υπάρχει απόφαση της Δημοτικής Αρχής και νομίζει ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον η βοήθεια προς το «Δημόκριτο» σε όλα τα επίπεδα. Άλλωστε, γνωρίζετε ότι το Ζουμπούλειο, αυτό το παραδοσιακό σπουδαίο κτήριο των αρχών του 20ού αιώνα, θα παραχωρηθεί στο «Δημόκριτο» μετά τη μετακίνηση της Σχολής Χορού – έχουν εξευρεθεί και τα αναγκαία κεφάλαια – στο Μέγαρο Χορού».

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Η επικεφαλής του ανταγωνιστικού επιστημονικού εγχειρήματος SHELL OCEAN DISCOVERY XPRIZE, Δρ. Jyotika Virmani, είπε τα εξής: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δήμο Καλαμάτας, το Δήμαρχο και τον κ. Βεργόπουλο εκ μέρους του XPRIZE και, επίσης, να εκφράσω ευχαριστίες προς τους εταίρους μας, το «Δημόκριτο» και το Singularity University Greece. Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω τους πολίτες της Καλαμάτας, γιατί βρισκόμαστε εδώ επί δύο μήνες και γίναμε αποδέκτες ενός πολύ θερμού καλωσορίσματος. Όλοι όσους συναντήσαμε ήταν υποστηρικτικοί και περίεργοι για το τι κάνουμε και μας βοήθησαν με πολλούς τρόπους. Μιλάω για τον εαυτό μου, αλλά επίσης και για την ομάδα του XPRIZE καθώς και για πολλές από τις αγωνισθείσες ομάδες: θα επανέλθουμε για διακοπές στην Καλαμάτα και, οπωσδήποτε, για να χαιρετίσουμε εκ νέου τους καινούργιους μας φίλους στην Καλαμάτα, που είναι πάρα πολλοί.

ΠΟΛΥ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ
Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕ 5 ΟΜΑΔΕΣ

Είχαμε πέντε ομάδες εδώ και τα μέλη τους προέρχονταν από τη Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αίγυπτο, τη Γερμανία, την Ισπανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η ομάδα Kuroshio από την Ιαπωνία αναχωρεί σήμερα. Ήταν ένας πολύ επιτυχημένος διαγωνισμός: δεν υπήρξαν τραυματισμοί ανθρώπων, ενώ ανακτήσαμε όλο τον εξοπλισμό μας, κάτι που είναι σπουδαίο διότι πρόκειται για απάρτια νέας τεχνολογίας και υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος της απώλειας. Θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα κάποια στιγμή το Μάρτιο ή τον Απρίλιο και, οπωσδήποτε, καθένας θα μάθει ποιος είναι ο νικητής.

ΗΤΑΝ Η ΑΡΧΗ…

Αυτό, όμως, που κάναμε εδώ τους τελευταίους δύο μήνες ήταν η αρχή. Ήδη έχω ακούσει από τις αγωνισθείσες ομάδες ότι επιθυμούν να επανέλθουν και να κάνουν επιπλέον δοκιμές στις νέες τεχνολογίες που έχουν αναπτύξει, εδώ στην Καλαμάτα. Ο χάρτης που έχουμε πέραν των ακτών της Μεσσηνίας είναι ένα εξαιρετικό πεδίο δοκιμών, ένα από τα δύο στον κόσμο, για δοκιμές όχι μόνο του εξοπλισμού των ομάδων που αγωνίστηκαν, αλλά και κάθε είδους τεχνολογίας χαρτογράφησης του πυθμένα της θάλασσας. Γι’ αυτό το λόγο λέω ότι είναι απλώς η αρχή αυτό που κάναμε στην Καλαμάτα. Σας ευχαριστώ όλους πολύ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ
ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Ο Δημήτρης Βεργόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος και σύνδεσμος του Δήμου Καλαμάτας με το διαγωνισμό, επεσήμανε – μεταξύ άλλων – πως «η πρώτη έξοδος του XPRIZE από την Αμερική έγινε απευθείας στην Καλαμάτα. Περισσότεροι από 200 επιστήμονες προσήλθαν στην πόλη μας αυτούς τους δύο μήνες, παρουσίασαν τα επιτεύγματά τους, ασχολήθηκαν πάνω στις νέες τεχνολογίες.
Για την πόλη της Καλαμάτας, αυτή η παγκόσμια διαφήμιση που έλαβε η πόλη μας ήταν πάρα πολύ σημαντική, όπως και το οικονομικό αποτύπωμα του διαγωνισμού. Γι’ αυτούς, λοιπόν, τους δύο μήνες υπολογίζουμε ότι δαπανήθηκαν περίπου 250.000 ευρώ, εκτός τουριστικής περιόδου, σε είδη εστίασης, διαμονή, στις ενοικιάσεις οχημάτων, σκαφών και όλου του εξοπλισμού. Νομίζω πως ήταν σημαντικό αυτό που καταφέραμε για την περίοδο αυτή και να πούμε ότι έγιναν πάρα πολλές συζητήσεις, καθώς η παρουσία όλων αυτών των επιστημονικών ομάδων ανέδειξε το ενδιαφέρον η Καλαμάτα να μετατραπεί σε ένα κέντρο θαλάσσιων δοκιμών, γιατί διαθέτει καταπληκτικό κλίμα, αλλά και τις υποδομές, ώστε από όλο τον κόσμο να έρχονται ερευνητικές ομάδες εδώ και να τεστάρουν την τεχνολογία τους, αυτήν την ιδιαίτερη περίοδο που πουθενά αλλού σε όλο τον κόσμο δεν μπορεί να βρεθεί αντίστοιχο κλίμα.
Είμαστε σε συζητήσεις για τη δημιουργία ενός ιδιαίτερου κέντρο δοκιμών και θέλω να πιστεύω ότι η ανάμνηση του XPRIZE και οι προοπτικές της παρουσίας του εδώ είναι αυτές που δείχνουν και τη σπουδαιότητα του όλου εγχειρήματος Ευχαριστούμε την κα Jyotika Virmani, η οποία είναι διευθύντρια του προγράμματος και περιμένουμε να ξαναγυρίσο