Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Ομόφωνα αθώος ο Δημήτρης Καφαντάρης, απέναντι στη μήνυση Κανάκη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μετά από μακρά διαδικασία, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ και πρώην Δήμαρχος Πύλου κ. Δημήτριος Καφαντάρης κηρύχθηκε ομόφωνα αθώος από το Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας, σε συνέχεια αθωωτικής πρότασης του κ. Εισαγγελέως της έδρας. Η υπόθεση προσέλαβε ποινική διάσταση, στη βάση καταγγελίας μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου-Νέστορος εναντίον του Δημάρχου για παράβαση καθήκοντος.

Πέρα από το ζήτημα της τυπικής και ουσιαστικής αρμοδιότητας του Δημάρχου για τη χορήγηση της ένδικης βεβαίωσης χρήσης γης, το οποίο κατά βάση και κατ’ ουσία είναι τυπολογικής μορφής, αυτό που κατεδείχθη, επιπλέον, στη χθεσινή πολύωρη ακροαματική διαδικασία, ήταν η νομιμότητα του περιεχομένου της, σύμφωνα με αντίστοιχες νομολογιακές παραδοχές της ΟλΣτΕ.

Η αδιαμφισβήτητη αυτή νομική αλήθεια αφαίρεσε πλήρως το δηλητηριώδες του καταγγελτικού ισχυρισμού ότι η ενέργεια του τότε Δημάρχου αποσκοπούσε καθαρά σε ρουσφετολογική εξυπηρέτηση δημότη. Και ενώ, υπό άλλες συνθήκες και υπό μια καλόπιστη θεώρηση των πραγμάτων, το ζήτημα εγκυρότητας της πράξης, που εξέδωσε ο τότε Δήμαρχος, θα μπορούσε εύκολα να εξεταστεί διοικητικά, αφού μόνο τέτοιο ήταν, εντούτοις εμφανίστηκε και καταγγέλθηκε σαν μείζον ποινικό αδίκημα, με προφανή αναφορά και στόχευση την εντιμότητα και το ηθικό κύρος του τότε Δημάρχου, όχι μόνο ως φορέα του αξιώματός του, αλλά και ως απλού πολίτη και μέλους της κοινωνίας.

Η χθεσινή λοιπόν αθώωση αποκαθιστά την τάξη των πραγμάτων.

Καλαμάτα 3-3-2021

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος

Χρήστος Θ. Παναγιωτόπουλος