Προετοιμάζονται για την περίπτωση που διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές/αυτοδιοικητικές και οι βουλευτικές αναμετρήσεις – Στους προμηθευτές επισημαίνεται πως ψηφοδέλτια και παραβάν πρέπει να είναι ετοιμοπαράδοτα από 1 έως 20 Απριλίου
Πιο σημαδιακή μέρα ίσως να μην μπορούσε να βρεθεί για να αρχίσει να γράφεται ο επίλογος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η μέρα αυτή δεν είναι άλλη από… την Πρωταπριλιά που, όπως όλα δείχνουν, θα μάθουμε πότε θα στηθούν οι βουλευτικές κάλπες και αν θα συμπέσουν με τις ευρωπαϊκές και τις αυτοδιοικητικές, οι οποίες έπειτα από αρκετές κυβερνητικές παλινωδίες κλείδωσαν για τις 26 Μαΐου.
Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, που έχει την αρμοδιότητα για την προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας, εμφανίζεται να έχει πάρει το πράσινο φως του Μεγάρου Μαξίμου και την 1η Απριλίου θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, μεταξύ των οποίων και η ταυτόχρονη διεξαγωγή όλων των αναμετρήσεων. Σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα που έχει υπόψη του το «ΘΕΜΑ», οι υπηρεσίες του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργείου έχουν ήδη ξεκινήσει τους διαγωνισμούς για την προμήθεια του εκλογικού υλικού τόσο για την αναμέτρηση των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών όσο και των βουλευτικών.
Επισημαίνεται, μάλιστα, προς τους προμηθευτές που έχουν αναλάβει την προμήθεια της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής για τις πολλαπλές ψηφοφορίες ότι τα επιμέρους υλικά, όπως οι κάλπες, τα ψηφοδέλτια και τα παραβάν, πρέπει να είναι ετοιμοπαράδοτα το διάστημα από 1 έως 20 Απριλίου. Και εφόσον απαιτηθεί έξτρα υλικό οφείλουν να ολοκληρώσουν την παράδοση έως τις 15 Μαΐου.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται διπλασιασμός των εκλογικών τμημάτων, από περίπου 20.000 που ήταν στις προηγούμενες εκλογές, σε 40.000 προκειμένου να διευκολυνθεί το σενάριο των ταυτόχρονων εκλογών. Σε αυτό το σενάριο συγκλίνει και η παραγγελία για τουλάχιστον 106.000 νέες κάλπες, καθώς αν διεξαχθούν ταυτόχρονα όλες οι αναμετρήσεις θα απαιτηθούν 5 κάλπες για κάθε τμήμα (από μία για βουλευτικές, ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές. Αρα 106.000 κάλπες διά 5 αναμετρήσεις ίσον 21.200 τμήματα). Υπό αυτές τις συνθήκες είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου αποκτά τη δυνατότητα εκλογικού αιφνιδιασμού από την Πρωταπριλιά. Το γεγονός άλλωστε ότι το ελάχιστο διάστημα μεταξύ προκήρυξης και διενέργειας εθνικών εκλογών είναι 21-22 ημέρες σημαίνει ότι ο Μάρτιος βγαίνει ουσιαστικά εκτός προγνωστικών.
Και έγχρωμα ψηφοδέλτια
Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφα και προκηρύξεις, το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη παραγγείλει:
– Πρώτον: 148.400 κάλπες. Οι 106.000 θα είναι ετοιμοπαράδοτες από 1 έως 20 Απριλίου, ενώ αν απαιτηθούν άλλες 42.400 θα πρέπει να παραδοθούν έως τις 15 Μαΐου. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 17.113.488 ευρώ, δηλαδή 115 ευρώ η κάλπη.
– Δεύτερον: 104.400 παραβάν. Τα 87.000 από 1 έως 20 Απριλίου και άλλα 17.400 έως τις 15 Μαΐου. Το κόστος θα ανέλθει σε περίπου 8 εκατ. ευρώ ή 76 ευρώ το παραβάν.
Αλλαγές και μεθοδεύσεις
Επιπροσθέτως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια σειρά ρυθμίσεων προκειμένου να εξυπηρετηθεί πολιτικά στο ενδεχόμενο των ταυτόχρονων αναμετρήσεων, υπό το πρίσμα της προσπάθειας να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά εκλογικά οφέλη ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές από το κυβερνών κόμμα, πιθανότατα θα κατατεθεί τροπολογία για την άρση του ασυμβίβαστου μεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας και του υποψήφιου στις ευρωεκλογές. Υπενθυμίζεται ότι με το ισχύον καθεστώς όσοι επιθυμούν να διεκδικήσουν έδρα στην Ευρωβουλή οφείλουν να παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα.
Με τον τρόπο αυτό, όπως συζητείται στους διαδρόμους της Βουλής, παρεμποδίζεται η υποψηφιότητα της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά με το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια θέλει να παραμείνει βουλευτής, αλλά και η κυβερνητική ηγεσία δεν θέλει να παραιτηθεί γιατί μπορεί η έδρα της στην Α’ Αθηνών να περάσει στους ΑΝ.ΕΛ. του Πάνου Καμμένου.
Η συγκεκριμένη δεν είναι η μόνη φωτογραφική (ν)τροπολογία που προωθείται λίγο πριν από το στήσιμο της κάλπης με τρόπο ώστε να ευνοηθεί η κυβερνητική παράταξη και τα στελέχη της. Τα ίδια κίνητρα, όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης, υπάρχουν και πίσω από άλλη (ν)τροπολογία της τελευταίας στιγμής που προωθείται για την κατάτμηση τουλάχιστον πέντε μεγάλων δήμων (Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Λέσβου, Σάμου και Σερβίων-Βελβεντού) με αδιευκρίνιστα κριτήρια.