Εξέπληξε με την… ατολμία του ο ανασχηματισμός στον οποίο κατέφυγε ο πρωθυπουργός προκειμένου να αντικαταστήσει τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και να γεμίσει κάποια κενά στα υπουργικά έδρανα, μετά τις καρατομήσεις της Ράνιας Αντωνοπούλου και του Κώστα Ζουράρι.
Μετά από ώρες διεργασιών και συνεννοήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας δημοσιοποίησε έναν μίνι ανασχηματισμό που προκάλεσε μειδιάματα και πολλά ειρωνικά σχόλια εκ μέρους της αντιπολίτευσης.
Στριμωγμένος σε πολλά μέτωπα, από τη Novartis ως τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό, ο πρωθυπουργός δείχνει να έχει χάσει αυτή τη στιγμή την πρωτοβουλία των κινήσεων και δυσκολεύεται να απεγκλωβιστεί από το δυσάρεστο πολιτικό κλίμα στο οποίο έχουν περιέλθει ο ίδιος και η κυβέρνησή του.
Επιδιώκοντας, λοιπόν, να κλείσει την παρένθεση του ανασχηματισμού με τις μικρότερες δυνατόν απώλειες, χωρίς εσωκομματικές τριβές, ο πρωθυπουργός προέβη σε κινήσεις που θολώνουν ακόμη περισσότερο την εικόνα του και εκπέμπουν το μήνυμα ότι το ηθικό της κυβέρνησης είναι λαβωμένο: ανακύκλωσε παλιά πολιτικά υλικά, σε μια στιγμή που η χώρα απαιτεί νέο ξεκίνημα για να προετοιμαστεί για την έξοδο από το πρόγραμμα.
Η επιλογή του Γιάννη Δραγασάκη για το υπουργείο Οικονομίας, στη θέση του Δημήτρη Παπαδημητρίου, δείχνει ότι προτάθηκε το «λιγότερο κακό» σενάριο και μια σίγουρη επιλογή ενός ιστορικού στελέχους της Αριστεράς το οποίο υλοποιεί το κυβερνητικό πρόγραμμα χωρίς αντιρρήσεις και κινδύνους παρεξηγήσεων.
Αλλά η πρόκριση ενός παλαιού πολιτικού προσώπου στη θέση της «τολμηρής» επιλογής που αποτελούσε ο εξ Αμερικής καθηγητής Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι και μια ομολογία αποτυχίας για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος για δεύτερη φορά, μετά τον Γιάνη Βαρουφάκη, έκανε μια ατυχή επιλογή με έναν «δραχμιστή» οικονομολόγο, η οποία τον ανάγκασε να κάνει όπισθεν ολοταχώς στη δοκιμασμένη συνταγή των βετεράνων του ΣΥΡΙΖΑ.
Αμηχανία δείχνει και η επιλογή του 74χρονου Φώτη Κουβέλη στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, η οποία προκάλεσε ερωτήματα στην κοινή γνώμη και ειρωνικά σχόλια στην αντιπολίτευση. Κουβέλης και Καμμένος είναι δύο ασύμβατα πολιτικά πρόσωπα, εμφορούνται από εντελώς διαφορετικές ιδέες και αξίες και έχουν εκφραστεί υποτιμητικά στο παρελθόν ο ένας για τον άλλο.
Ακόμη κι αν η επιλογή Κουβέλη είναι μια «υποχρέωση» του Αλέξη Τσίπρα σε ένα πολιτικό πρόσωπο που τον βοήθησε να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά, η υπουργοποίησή του δείχνει παραλυτικά σημάδια στο εσωτερικό μιας κυβέρνησης που έχει να αντιμετωπίσει την προκλητικότητα της Τουρκίας και των Σκοπίων με ένα δίδυμο στο υπουργείο Άμυνας το οποίο είναι εντελώς ασύμβατο.
Ενδιαφέρον στοιχείο του χθεσινού ανασχηματισμού είναι ότι ο Γιάννης Μουζάλας τίθεται οριστικά εκτός κυβέρνησης. Πρόκειται για μια ακόμη έμμεση ομολογία αποτυχίας εκ μέρους του πρωθυπουργού, μετά την καταστροφική διαχείριση του μεταναστευτικού από τον γιατρό και πρώην ακτιβιστή κ. Μουζάλα, ο οποίος μετέτρεψε τα κέντρα φιλοξενίας των μεταναστών σε στρατόπεδα κράτησης και έκανε τα νησιά του Αιγαίου ακατοίκητες φυλακές ψυχών.
Ο βετεράνος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας θα επιχειρήσει να περισώσει ό,τι μπορεί, χωρίς να διαθέτει, ωστόσο, ούτε την ευρωπαϊκή εμπειρία του μεταναστευτικού προβλήματος, ούτε τις διασυνδέσεις με τις ανθρωπιστικές ΜΚΟ που είχε ο προκάτοχός του.
Αξιοσημείωτο του ανασχηματισμού είναι ότι ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ, χάνει μία υπουργική θέση. Τον Κώστα Ζουράρι αντικαθιστά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, γιατρός και καθηγήτρια εξ Ιωαννίνων. Η επιλογή θα μπορούσε να εκληφθεί και ως προειδοποίηση στον κ. Καμμένο, με τον οποίο υπάρχουν πλέον ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, μετά την ξεκάθαρη διαφοροποίησή του στο Σκοπιανό.
Πηγή: iefimerida.gr