TOP

Ο Αντώνης Σαμαράς και η αναγνώριση της Αρμενικής γενοκτονίας

Γράφει ο Πύρρων από το lastpoint.gr

Ένα από τα διαχρονικά χαρακτηριστικά του πολιτικού αποτυπώματος του Αντώνη Σαμαρά στην ελληνική πολιτική σκηνή, μια διαδρομή η οποία, χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρωθεί, (ίσα-ίσα θα έλεγε κανείς), αριθμεί ήδη 40 και πλέον χρόνια, είναι ότι έχει την αίσθηση του ιστορικού χρόνου. Συνομιλεί με την Ιστορία, ακούει τα άλογα της να καλπάζουν από μακριά. Και όταν διαβλέπει ότι οι στιγμές το απαιτούν ανεβαίνει στο τέθριππο της και την ηνιοχεί.

Το 1996 ως Αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης καταθέτει πρόταση νόμου ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με την οποία προτείνει την νομοθετική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους, ένα κτηνώδες έγκλημα που οδήγησε στην συστηματική εξόντωση 1,5 εκ. Αρμενίους.

Η πρόταση νόμου υπερψηφίζεται, το πολιτικό πρόταγμα της Υπέρβασης σαρκώνεται σε μια κορυφαία στιγμή της εθνικής κοινοβουλευτικής ιστορίας. Το Έθνος τακτοποιεί μια ιστορική οφειλή και τοκίζει το ηθικό της απόθεμα απέναντι σε έναν τυραννισμένο λαό.

Ο Ηρόδοτος καταγράφει ότι οι Αρμένιοι ήταν απόγονοι των Φρύγων. Ο Πλάτων παρατηρεί τις ομοιότητες ελληνικής και φρυγικής γλώσσας. Ο Στράβων γράφει ότι πριν την μετανάστευσή τους στην Μικρά Ασία η προγονική τους εστία εντοπίζεται σε μια κοιλάδα της Θεσσαλίας. Οι Τραντέλληνες, οι Έλληνες του Πόντου, χάραξαν αιμάτινες γραμμές που έγιναν μνήμες αλγεινές. «Η μνήμη όπου κι αν την αγγίξεις πονεί»…

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε βρει το μονοπάτι που διακλαδώνονται οι ρίζες των λαών μας, επισφράγισε με τύπο πανηγυρικό το σημείο τομής οριστικά και αμετάκλητα. Και λίγα χρόνια μετά την επίσημη αναγνώριση της Δημοκρατίας της Αρμενίας στις 21 Σεπτεμβρίου 1991 από την Ελλάδα ήξερε ότι όφειλε να ανοίξει ξανά ο διάλογός του με την Ιστορία. Στην Μακεδονία, τη Βόρειο Ήπειρο προσετέθη και η Αρμενία. Όπως δεν κρύφτηκε τότε, πρωτοστάτησε εκ νέου. Και ο χρόνος, ο πιο συνεπής του σύμμαχος, τον δικαίωσε αναπόδραστα.

Το 2016 ο τέως Πρωθυπουργός για την συνολική συνεισφορά του προς το Έθνος των Αρμενίων τιμήθηκε μαζί με τον τότε Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου Απόστολο Κακλαμάνη από την Δημοκρατίας της Αρμενίας και την Εθνική Επιτροπή Αρμενίας με το Μετάλλιο Ανώτατης Τιμής. Καθολική αναγνώριση και δαψιλής έπαινος για όλες αυτές τις δεκαετίες.

Στα βουνά του Αρτσάχ οι Αρμένιοι θα συντρίψουν τους διαχρονικούς γενοκτόνους της περιοχής και θα ενταφιάσουν τις νέο-οθωμανικές ονειρώξεις του ερντογανικού καθεστώτος. Στεκόμαστε στο πλάι τους!