Κυριακή
28
Απρίλιος
TOP

Ο διακεκριμένος Καθηγητής Εμβρυομητρικής, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας Πέτρος Νικολαΐδης στην τηλεόραση Best – Τι είπε για τον κορωνοϊό και την εγκυμοσύνη

Κάτι περισσότερο από ενδιαφέρουσες ήταν οι αναφορές του θεμελιωτή και πατέρα της Ιατρικής Εμβρύου στην Ελλάδα Πέτρου Νικολαΐδη, ο οποίος με αφορμή την έναρξη λειτουργίας ενός υπερσύγχρονου ιατρικού κέντρου στην Καλαμάτα, φιλοξενήθηκε από τον δημοσιογράφο Θέμη Κανελλόπουλο, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best.

Ο διακεκριμένος καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας, μετά από μια συνεργασία άνω των 15 ετών με εγκύους της Μεσσηνίας, όπου έχει παρακολουθήσει υπερηχογραφικά πάνω από 5.000 έμβρυα (αυχενική διαφάνεια και Β΄ επιπέδου) εγκαινιάζει στο κεντρικότερο σημείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ένα πραγματικά υπερσύγχρονο ιατρικό κέντρο με ιατρικές υπηρεσίες αιχμής και ειδικότερα, την Ιατρική Εμβρύου και τον Προγεννητικό Έλεγχο, τη Μαιευτική παρακολούθηση Κύησης Υψηλού Κινδύνου και τον υπερηχογραφικό εμβρυομητρικό έλεγχο για ασφαλή φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική (VBAC).

Ιδιαίτερα σημαντικά, ήταν όσα επεσήμανε ο διακεκριμένος επιστήμονας αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού και την εγκυμοσύνη, κάνοντας ειδική μνεία στη Μητρική νοσηρότητα, τονίζοντας πως οι έγκυες δεν φαίνεται να είναι πιο ευάλωτες. “Δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα που να δηλώνουν πως οι έγκυες είναι πιο ευάλωτες στη νόσο ή πώς αυτές που έχουν προσβληθεί είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν πνευμονία και σοβαρή μορφή της νόσου», τόνισε ο κ. Νικολαΐδης, επισημαίνοντας πως είναι πιθανόν ένα σημαντικό ποσοστό των εγκύων γυναικών που μολύνονται με τον COVID-19 να είναι ασυπτωματικές ή να έχουν μόνο ήπια συμπτώματα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ακόμη, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής 1ου ή 2ου τριμήνου (το ίδιο φαίνεται να δείχνουν και μελέτες που αφορούν τους παλαιότερους SARS και MERS), με τις έγκυες ωστόσο, να πρέπει να εφαρμόζουν το social distancing, ιδιαίτερα από άτομα που είναι γνωστό ότι πάσχουν από covid-19 ή άτομα που εκδηλώνουν πιθανά συμπτώματα.

Αφού έδωσε σημαντικές συμβουλές, καταθέτοντας την πάντα τεκμηριωμένη και ιδιαίτερη επιστημονική του γνώση, ο Πέτρος Νικολαΐδης, στάθηκε και σε όλα όσα πρέπει να κάνει μια γυναίκα σε κατάσταση εγκυμοσύνης, αν νοσήσει από τον κορωνοϊό, καθώς και στον κίνδυνο μετάδοσής του στο έμβρυο, που φαίνεται πως είναι σπάνιος.

Ξεχωριστά ήταν και όσα κατέθεσε για την παρακολούθηση που πρέπει να έχει το έμβρυο, όταν μια μητέρα είναι θετική στον κορωνοϊό, καθώς και στο συνιστώμενο τρόπο τοκετού.
Τέλος, ο διακεκριμένος επιστήμονας μίλησε για τον θηλασμό, τονίζοντας πως στην περίπτωση που η μητέρα είναι θετική αντενδείκνυται λόγω έκθεσης του νεογνού στις αναπνευστικές εκκρίσεις της μητέρας. «Σε περίπτωση που η μητέρα αποφασίσει να θηλάσει θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προφύλαξης», τόνισε μεταξύ άλλων, ο κ. Νικολαΐδης.
Ολόκληρη τη συνένετυξή του στο κεντρικό δελτίο της τηλεόρασης Best με τον Θέμη Κανελλόπουλο, μπορείτε να παρακολουθήσετε, στο video που ακολουθεί.