Πέμπτη
18
Απρίλιος
TOP

Ο Δρ. Νίκος Ξανθούλης μυεί το κοινό στις Τέχνες του Μεσαίωνα

Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 19:00, στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού, ο Δρ. Νίκος Ξανθούλης, συνθέτης, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών και αντεπιστέλλον μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής, θα παρουσιάσει στο κοινό τις Τέχνες την Εποχή του Μεσαίωνα, στο πλαίσιο των διαλέξεων με κεντρικό τίτλο: «Εξ-ιστορήσεις».
Γράφει σχετικά ο Στάθης Γυφτάκης, Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας: «΄Κύλησε΄ ο χρόνος και από την αρχαία εποχή, πλέον, βαδίζουμε στον μυστηριακό Μεσαίωνα!
Μα πόσο σκοταδιστικός ήταν τελικά ο Μεσαίωνας στην Ευρώπη; Ποια ήταν η σχέση της Βυζαντινής τέχνης με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή; Τι μεσολάβησε και χώρισαν οι δρόμοι; Πώς ξεκίνησε η Ρομανική και η Γοτθική αρχιτεκτονική; Τί είδους μουσική άκουγαν στην Παναγία των Παρισίων και στους Γοτθικούς ναούς της Ιταλίας τον 12ο και 13ο αιώνα;
Σε αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις, να δούμε αλλά και να ακούσουμε. Να αισθανθούμε το μεγαλείο της Τέχνης κάθε εποχής, χωρίς να ξεχνάμε ότι ανεξάρτητα από την χρονική περίοδο που μελετούμε υπάρχουν πάντα αυτοί που διακονούν την ομορφιά».
Στο τέλος της παρουσίασης του Νίκου Ξανθούλη, ο Κώστας Σιάχος και μέλη του Βυζαντινού Χορού «Χόρευμα» της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας θα ψάλουν αντιπροσωπευτικά μέλη της Βυζαντινής Μουσικής αυτής της περιόδου.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.