τουρκική κυβέρνηση ψήφισε νομοσχέδιο με το οποίο εντείνει τους ελέγχους στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με πρόφαση τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και καθιστώντας έτσι σχεδόν αδύνατο το έργο τους.

Το νομοσχέδιο έχει την επωνυμία «Πρόληψη χρηματοδότησης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής» κσαι προκάλεσε έκπληξη όσο και αντιδράσεις στην Τουρκία.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στην εθνοσυνέλευση στις 27 Δεκεμβρίου και θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Ερντογάν για να τεθεί σε ισχύ ως νόμος, επικρίνεται έντονα εντός και εκτός Τουρκίας, καθώς με πρόσχημα την «καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» οι τουρκικές αρχές αποκτούν το δικαίωμα να παρεμποδίζουν ττη λειτουργία των ΜΚΟ στη χώρα.

Η νομοθεσία επιτρέπει, ανάμεσα στα άλλα, στο υπουργείο Εσωτερικών να αντικαταστήσει με διαχειριστές της επιλογής του μέλη του διοικητικού συμβουλίου των ΜΚΟ, καθώς και να αναστείλει τις δραστηριότητες των οργανώσεων αν μέλη της διώκονται με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

Οι ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούνται συχνά στη χώρα για τρομοκρατία και η νέα νομοθεσία βασίζεται σε αμφιλεγόμενους ορισμούς του τι είναι τρομοκρατία, όπως επισημαίνουν διάφορες ΜΚΟ συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής Διεθνούς Αμνηστίας και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γυναικών στην Τουρκία.

Από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης εκατοντάδες ΜΚΟ ανέστειλαν τη λειτουργία τους στην Τουρκία.

Τον περασμένο Ιούλιο ο πρώην πρόεδρος της τουρκικής Διεθνούς Αμνηστίας, Τανέρ Κίλιτς, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης άνω των έξι ετών με την κατηγορία της συμμετοχής σε «τρομοκρατική οργάνωση».