Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Ο κατακερματισμός της προσφοράς και οι μεσάζοντες καθηλώνουν τις τιμές του ελαιολάδου, λέει ο ΣΕΔΗΚ

Προβληματισμός επικρατεί στην αγορά του ελαιόλαδου με ανακριβής πληροφορίες να συσκοτίζουν και να «παγώνουν» την αγορά, την ίδια ώρα που ο κατακερματισμός της προσφοράς και οι μεσάζοντες, καθηλώνουν τις τιμές, όπως επισημαίνει ο Νίκος Μιχελάκης, επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, η φετινή παραγωγή ελαιολάδου, όπως επιβεβαιώνεται και με νέα στοιχεία, είναι αρκετά χαμηλότερη από ό,τι αρχικά εκτιμήθηκε. «Όχι μόνο στην Ελλάδα και Ιταλία αλλά και στην Ισπανία, με τις τιμές να εξακολουθούν να κυμαίνονται στα ίδια χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα όμως, τελευταία η κινητικότητα της αγοράς παρουσιάζει συμπτώματα κάμψης με τις αγοραπωλησίες να περιορίζονται σημαντικά ή και να “παγώνουν” αφού κάποιοι μεγάλοι αγοραστές δηλώνουν ότι δεν αγοράζουν», αναφέρει ο Νίκος Μιχελάκης.

Επισημαίνει μάλιστα ότι οι τιμές του έξτρα παρθένου στην Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα κινούνται στα ίδια περίπου επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα, παρά το ότι η πορεία της συγκομιδής, όπως προκύπτει από επίσημες πηγές, διαφοροποιείται σημαντικά και ως προς τον βαθμό ολοκλήρωσης της αλλά και ως προς το τελικό ύψος της σοδειάς. «Έτσι, ενώ στην Ισπανία η συγκομιδή βρίσκεται ακόμα στο 70%, στην Ιταλία και Ελλάδα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με τις αναμενόμενες ποσότητες να βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα και στις τρεις χώρες, από ό.τι αρχικά εκτιμήθηκαν».

Προβληματίζει μάλιστα ότι για λόγους ανεξήγητους, όπως τους χαρακτηρίζει ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, «διάφοροι παράγοντες του αγροτικού χώρου αναφέρονται με δηλώσεις σε ΜΜΕ, σε τεράστια παραγωγή της Ισπανίας (1.700 χ.τ.), προκαλώντας ψυχολογικό κλίμα για βεβιασμένη προσφορά και πτώση των τιμών». Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 29-1-19 οι μέγιστες τιμές στην Ιταλία βρίσκονται στα 6,15 ευρώ ανά κιλό, στην Ισπανία στα 3, ευρώ , στην Πελοπόννησο στα 3 ευρώ και στην Κρήτη στα 3,5 ευρώ ανά κιλό.

«Οπωσδήποτε η τεράστια διαφορά τιμών Ελλάδας Ισπανίας και ιδίως Ιταλίας δεν είναι απλά παράδοξο αλλά τελείως αντίθετο με τους νόμους της αγοράς. Γεγονός που έπρεπε να απασχολήσει σοβαρά και τους ειδικούς επιστήμονες αλλά κυρίως τους πολιτικούς. Όπως όλα δείχνουν, βασική αιτία, φαίνεται να είναι η δομή της προσφοράς του χύμα, η οποία στην Ελλάδα είναι κατακερματισμένη και γίνεται από πολυάριθμους μεσίτες και μεσάζοντες οι όποιοι φαίνεται ότι ενδιαφέρονται πρωτίστως για την πραγματοποίηση της αγοραπωλησίας και την είσπραξη της δικής τους προμήθειας. Τα περισσότερα ελαιοτριβεία της χώρας (περίπου 2.300) και όλα σχεδόν της Κρήτης (περίπου 550) πωλούν χύμα ελαιόλαδο είτε κατευθείαν, είτε μέσω κεντρικών μεσιτών στις τιμές που προσφέρουν κατά καιρούς οι λίγοι μεγάλοι αγοραστές» εξηγεί ο κ. Μιχελάκης.

Για το λόγο αυτό και συνιστά και ως Σύνδεσμος τη διάθεση του ελαιόλαδου με δημοπρασίες, ή πλειοδοτικούς διαγωνισμούς τη δημοσίευση των οποίων μπορεί ο σύνδεσμος να φιλοξενήσει στην ιστοσελίδα του. «Η μέθοδος αυτή έχει ήδη φέρει σημαντικά αποτελέσματα αφού οι τιμές που επιτυγχάνονται με διαγωνισμούς που κάνουν Συνεταιρισμοί, είναι υψηλότερες κατά 0,30-0.50 ευρώ ανά κιλό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ