Παρασκευή
15
Νοέμβριος
TOP

Ο κορωνοϊός «ισοπέδωσε» τον τζίρο των επιχειρήσεων με τις απώλειες να φτάνουν τα 20 δις ευρώ!

Το τεράστιο πλήγμα που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις από την πανδημία του Covid-19 αποτυπώνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με την απώλεια τζίρου να φτάνει τα 20 δισ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων υποχώρησε το β’ τρίμηνο στα 58,9 δισ., έναντι 78,8 το αντίστοιχο διάστημα του 2019, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 25,1%.

Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 78,8% και 53,2%, αντίστοιχα, μεταξύ του δεύτερου τριμήνου 2020 και του δεύτερου τριμήνου 2019 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης και του τομέα τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία, κατά 78,8% και 53,2% αντίστοιχα.

Για τις 205.984 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 3,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 55,9% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2019, που είχε ανέλθει σε 7,3 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τον Ιούλιο, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 19,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 17,5% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 (24 δισ. ευρώ).

Για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο ανήλθε σε 1,38 δισ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 41,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, που είχε ανέλθει σε 2,35 δισ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα παρουσίασαν αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιούλιο κατά 6,5%, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών, κατά 76,8%, κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του κλάδου των καταλυμάτων.

Εθνική: Κίνδυνος για χρηματοοικονομική ασφυξία

Την ίδια στιγμή η Εθνική Τράπεζα επισημαίνει σε μελέτη της ότι, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα η έντονη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας -μέσω κατάλληλων δράσεων από τις επιχειρήσεις και με επαρκή βοήθεια από το κράτος και το χρηματοπιστωτικό σύστημα-, τότε μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρές δυσλειτουργίες στο κύκλωμα διάχυσης της ρευστότητας στην οικονομία, εξαιτίας των λεγόμενων «χρηματοπιστωτικών τριβών», οι οποίες μπορεί τελικά να οδηγήσουν ακόμη και σε χρηματοοικονομική ασφυξία, επιτείνοντας το πλήγμα στην οικονομία. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να εξαντλήσει τα όρια αντοχής ακόμη και υγιών επιχειρήσεων, οδηγώντας σε αθετήσεις υποχρεώσεων, κλείσιμο επιχειρήσεων, συρρίκνωση της απασχόλησης και ακόμη πιο βαθιά ύφεση.
Πηγή:newsbreak.gr