Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Επίτιμος Δημότης Καλαμάτας

Η 27η/2018 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας διεξήχθη την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018, με ώρα ενάρξεως 14:00 και στο πλαίσιο αυτής το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αποφάσισε την ανακήρυξη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κυρίου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε Επίτιμο Δημότη Καλαμάτας.

Η τελετή ανακήρυξης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, στο ιστορικό Δημαρχείο, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου. Στον κύριο Σταϊνμάιερ θα επιδοθεί το Χρυσό Κλειδί της πόλης, πάπυρος με το Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου και καλλιτεχνικό έργο που αναπαριστά λεπτομέρεια της σφραγίδας της Επαρχιακής Δημογεροντίας Καλαμάτας του 1830.

Η ανακήρυξη του Προέδρου της Γερμανίας σε Επίτιμο Δημότη Καλαμάτας γίνεται ως ένδειξη τιμής προς το πρόσωπό του και, επιπλέον, ως αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του στην εδραίωση της φιλίας μεταξύ του Ελληνικού και του Γερμανικού Λαού, την εμπέδωση των αξιών και ιδεωδών του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και την προώθηση της Ευρωπαϊκής Ενότητας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ γεννήθηκε στο Detmold (συνοικία Lippe) στις 5 Ιανουαρίου 1956. Είναι παντρεμένος με την Elke Büdenbender από το 1995. Έχουν μια κόρη.
Αφού παρακολούθησε το γυμνάσιο στο Blomberg και έκανε δύο χρόνια στρατιωτικής θητείας, ο Frank-Walter Steinmeier ξεκίνησε τις σπουδές του στη Νομική στο Πανεπιστήμιο Justus Liebig στο Giessen το 1976. Από το 1980, επίσης, σπούδασε πολιτική επιστήμη. Πέτυχε στην πρώτη κρατική εξέταση Νομικής το 1982 και στη συνέχεια έκανε την πρακτική του νομική άσκηση στη Φρανκφούρτη και στο Giessen. Ολοκλήρωσε αυτήν την εκπαίδευση όταν πέρασε τη δεύτερη κρατική εξέταση Νομικής το 1986, μετά από την οποία εργάστηκε ως ερευνητής στην έδρα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Justus Liebig στο Giessen. Το 1991 του απονεμήθηκε διδακτορικό δίπλωμα στα Νομικά για τη διατριβή του «Οι άστεγοι πολίτες – το καθήκον παροχής στέγης και το δικαίωμα στη ζωή. Παραδόσεις και προοπτικές κρατικής παρέμβασης για την πρόληψη και την εξάλειψη της έλλειψης στέγης».
Την ίδια χρονιά, ο Frank-Walter Steinmeier μετακινήθηκε στην Καγκελαρία του Ομοσπονδιακού Κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας στο Ανόβερο, όπου εργάστηκε στο γραφείο για το δίκαιο και την πολιτική των μέσων ενημέρωσης. Το 1993, έγινε Επικεφαλής του Γραφείου του Gerhard Schröder, Πρωθυπουργού του Κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας. Την επόμενη χρονιά διορίστηκε Επικεφαλής του Τμήματος Κατευθυντηρίων Γραμμών και Διυπουργικού Συντονισμού και Σχεδιασμού. Δύο χρόνια αργότερα, έγινε Υφυπουργός και επικεφαλής της Καγκελαρίας του Κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας.
Το 1998 διορίστηκε Υφυπουργός της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας και Επίτροπος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για τις Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες Πληροφοριών. Διετέλεσε επίσης επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας από το 1999. Ο Frank-Walter Steinmeier διορίστηκε ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών το 2005 και επίσης Αναπληρωτής Καγκελάριος από το 2007. Το 2009 εξελέγη Βουλευτής σε μια εκλογική περιφέρεια στο Κρατίδιο του Βραδενβούργου και έγινε μέλος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής. Η κοινοβουλευτική ομάδα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας στην Ομοσπονδιακή Βουλή τον εξέλεξε ως Πρόεδρό της. Τέσσερα χρόνια αργότερα έγινε Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών για δεύτερη φορά και υπηρέτησε σε αυτή τη θέση μέχρι τον Ιανουάριο του 2017.
Ο Frank-Walter Steinmeier έχει λάβει πολλά βραβεία, όπως το βραβείο Ignatz Bubis, το βραβείο ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού, το βραβείο Βοσπόρου για την ευρωπαϊκή συναντίληψη, το βραβείο Willy Brandt, το βραβείο ανεκτικότητας της Ευαγγελικής Ακαδημίας του Tutzing και το Οικουμενικό Βραβείο της Καθολικής Ακαδημίας στη Βαυαρία. Έχει τιμηθεί ως επίτιμος διδάκτωρ από το Πανεπιστήμιο Paderborn, το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, το Πανεπιστήμιο του Πειραιά και το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Ουραλίων του Εκατερίνμπουργκ. Είναι, επίσης, Επίτιμος Δημότης των πόλεων Sibiu και Reims.
Ο κ. Frank-Walter Steinmeier εξελέγη στις 12 Φεβρουαρίου 2017 ως δωδέκατος Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.