Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Ο τουρισμός φέρνει «ελευθερία» – Τι ανοίγει από το Σάββατο

Μικρά βήματα “ελευθερίας” πριν από το άνοιγμα του τουρισμού. Το lockdown τελειώνει ύστερα από έξι μήνες.

Υπό αυτό το σκεπτικό, και προκειμένου να αποφευχθεί επιβάρυνση στο επιδημιολογικό τοπίο, η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση των Επιδημιολόγων να ανοίξουν τη Δευτέρα 10 Μαΐου τα φροντιστήρια μόνο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, όπως επίσης και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, μόνο για τους μαθητές που δίνουν Πανελλήνιες αλλά και για τίτλους επάρκειας ξένων γλωσσών (όπως Lower, Proficiency κ.λ.π.).

Το βήμα αυτό θεωρήθηκε ασφαλές, δεδομένου ότι οι μαθητές του Λυκείου κάνουν ήδη self test προκειμένου να πηγαίνουν στο σχολείο τους.

Την ίδια ώρα, η πρόταση για άνοιγμα των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών έχει αποσυρθεί ακόμη και σαν σκέψη από το τραπέζι, καθώς κρίνεται ότι τα μικρά παιδιά είναι δύσκολο να δείξουν πειθαρχία στα μέτρα (μάσκες κ.α.) και να κάνουν και self test.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, οπότε και θα υπάρχει καλύτερη εικόνα του επιδημιολογικού τοπίου, θα εξεταστεί το πότε μπορεί να καταργηθεί το click in shop και να επιτραπεί η ελεύθερη, φυσική παρουσία των πελατών στα καταστήματα, αφού προηγηθεί μήνυμα στο 13032 τρίωρης διάρκειας.

Εφόσον η πανδημία σημειώσει αποκλιμάκωση, προτείνεται τα ραντεβού για το λιανεμπόριο να σταματήσουν από τις 15 Μαΐου.

Στις 8 Μαΐου, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν και πάλι οι οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.

Από 10 Μαΐου έξαλλου αποφασίστηκε να επαναλειτουργήσουν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Επίσης στις 17 Μαΐου επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Η Επιτροπή δεν γνωμοδότησε θετικά για το άνοιγμα γυμναστηρίων, καθώς θεωρήθηκε… τολμηρό βήμα χαλάρωσης. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί οικονομική στήριξη του κλάδου.

Νέες “ελευθερίες” μετά το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου

Στις 15 Μαΐου, οπότε και ανοίγει επίσημα ο Τουρισμός, αναμένεται να ανοίξουν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις, ενώ, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, το θέμα της κατάργησης των SMS μετά τις 15 του μήνα, θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα, μετά από αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

“Είχαμε πολύ κόσμο έξω και επαφές τις ημέρες του Πάσχα. Θα συνυπολογιστούν πριν προχωρήσουμε σε οτιδήποτε άλλο. Να είμαστε προσεκτικοί και να πάμε σταδιακά…” σημείωσε η κ. Πελώνη (Alpha 98,9).

Κ. Μητσοτάκης: «Ριζική βελτίωση τους επόμενους μήνες»

«Η πρόσφατη τάση σε ό,τι αφορά την πανδημία είναι ενθαρρυντική. Ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται, το ίδιο και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Αυτό, σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς που διεξάγονται με ταχύτερο ρυθμό, τη μαζική χρήση self-tests και το γεγονός ότι πλέον οι περισσότερες δραστηριότητές μας μπορούν να γίνονται σε εξωτερικούς χώρους, με κάνουν να αναμένω ριζική βελτίωση της κατάστασης τους επόμενους μήνες» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνέδριο της εφημερίδας «Financial Times».

Όπλο για την βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας θεωρείται η επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Η Ελλάδα έσπασε χθες το φράγμα των 100.000 εμβολιασμών ημερησίως (έγιναν 108.576 δόσειςί), μετά την ανάπτυξη συνολικά 1500 εμβολιαστικών κέντρων ανά τη χώρα.

Ως τώρα 1 εκατομμύριο πολίτες έχουν ήδη κάνει και τις δύο δόσεις. Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 3,3 εκατομμύρια δόσεις στη χώρα, ενώ ως τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί πάνω από 4 εκατ. πολίτες (8,5 εκατ. δόσεις).

Μέσα στον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα υπάρχει διάθεση εμβολίων για όλους τους ενήλικους που επιθυμούν να εμβολιαστούν.

www.newsit.gr