Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

«Ο Mηχανισμός των Αντικυθήρων – Το tabletτης αρχαιότητας»

Με στόχο την επικοινωνία της επιστήμης, το Navarino Environmental Observatory (NEO)συνεχίζει τονκύκλο ανοικτών προς το κοινό συναντήσεων, τη Δευτέρα 7 Μαΐουστις 7:30 μ.μ. (VinoBancoTapasBar, Διός Ιθώματα 6, Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας). Το  θέμα που θα συζητηθεί στο «café-NEO», είναι:«Ο Mηχανισμός των Αντικυθήρων – Το tabletτης αρχαιότητας»,με προσκεκλημένο ομιλητή τονΔρα. Ξενοφών Μουσά, Kαθηγητή Φυσικής Διαστήματος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έναν από τους πρωταγωνιστές της μελέτης του μηχανισμού.

Τα μυστικά του μηχανισμού έχουν παρουσιαστεί σε εκαντοτάδες εκθέσεις και ομιλίες σε όλον τον κοσμο και αυτή τη Δευτέρα εχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε στην πόλη μας. Όπως σημειώνει ο διακεκριμένος αστρονόμος: «Σε αυτή τησυνάντηση θα απολαύσετε ένα αρχαίο υπολογιστή και αστρονομικό ρολόι, ένα αρχαίο αστρονομικό αυτόματο, ένα μηχανικό σύμπαν, ένα πλανητάριο, φτιαγμένο κάπου ανάμεσα στο 150 με 100 π.Χ.. Έναν μηχανισμό που στην αρχαιότητα ονομαζόταν πινακίδιον, δηλαδή tablet (τάμπλετ)!Στα γρανάζια του μηχανισμού, μεταξύ άλλων, διαβάζουμε με ευχάριστη έκπληξη τα μαθηματικά και την φυσική που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες επιστήμονες τότε για να μελετήσουν την φύση και να προβλέψουν τα φυσικά φαινόμενα που παρουσιάζει ο μηχανισμός».Ποιος τον κατασκεύασε όμως και ποιές ήταν οι βασικες λειτουργίες και χρήσεις του μηχανισμού, πόσο εξελιγμένος θεωρείται,υπήρχαν και άλλα παρόμοια πινακίδια,είναι ένα μέρος των ερωτημάτων και της θεματολογίας που θα συζητηθούν σ’ αυτό το café-NEO.

Οι συναντήσεις του «café-NEO» που πραγματοποιούνται με επιτυχία στην Πελοπόννησο, έχουνσκοπό την ενημέρωση σε σύγχρονα επιστημονικά θέματα, με έμφαση σε καίρια, τρέχοντα περιβαλλοντικά ζητήματα και όχι μόνο…Σε αυτές τις συναντήσεις με δωρεάν είσοδο, το κοινό  έχει την ευκαιρία να γνωρίσει καταξιωμένους Έλληνες επιστήμονες, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και να τους απευθύνει άμεσα ερωτήσεις και να λύσει τις απορίες του, σε ένα φιλικό περιβάλλον όπου η ενεργός συμμετοχή του κοινού και η συζήτηση είναι η αρχή και το τέλος.

Στο café-NEO, όπως και σε «καφέ της επιστήμης»ανά τον κόσμο, πίνοντας μία κούπα καφέ ή ένα ποτήρι κρασί, όλοι μπορούν να ενημερωθούν σε άμεση, κατανοητή γλώσσα σχετικά με τα τελευταία νέα στην Επιστήμη και στην Τεχνολογία. Τα πρώτα καφέ ξεκίνησαν στο Leeds της Αγγλίας το 1998 και από τότε έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.