Τετάρτη
11
Δεκέμβριος
TOP

Πάγιο το παντριφυλιακό αίτημα για αρχαιολογικό μουσείο στην Κυπαρισσία

ΤΗΝ αναγκαιότητα να εκπληρωθεί η πρόταση που διατυπώθηκε από την δεκαετία του ’80 να δημιουργηθεί αρχαιολογικό Μουσείο στην Κυπαρισσία, έχουν εκφράσει προσωπικότητες του πολιτισμού και των γραμμάτων μέσα από άρθρα και περιοδικά.

Μάλιστα θυμίζουμε ότι ο Καθηγητής Αρχαιολογίας κ. Κορρές,  επανειλημμένα έχει προτείνει να γίνει  Αρχαιολογικό Μουσείο στην Κυπαρισσία, αλλά κυρίως να συνεχιστούν οι ανασκαφές στην περιοχή όπως τόνισε σε ημερίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2016 με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Τριφυλιακών συλλόγων!!!.  Είναι απαράδεκτο μία από τις αρχαιότερες πόλεις που ύμνησε ο Όμηρος να μην διαθέτει Μουσείο!!! Αν αναλογιστούμε ότι υπάρχει ήδη αρχαιολογικός χώρος εντός της πόλης στην οδό Γ. Καλατζάκου, η ανακάλυψη αρχαίων κατά την ανέγερση ξενοδοχείου, αλλά κυρίως ο πλούτος της Μούσγας που οικοπεδοποιήθηκε αποτελώντας μάλιστα…απεχθή πράξη όπως τόνιζαν πνευματικοί άνθρωποι από την Τριφυλιακή Εστία.

Σήμερα, εμείς οι νεώτεροι, έχουμε χρέος να ξεπληρώσουμε αυτό το χρέός που έκαναν οι παλαιότεροι Κυπαρίσσιοι. Ιδανικός χώρος θα αποτελούσε η στέγασή  στο νεοκλασικό κτήριο του Τσίλερ, στο παλιό κτήριο της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο παραμένει εγκαταλειμμένο. Αλλά μέχρι να αναπαλαιωθεί, μπορεί το Αρχαιολογικό Μουσείο όπως συνέβη στην Πύλο να εγκατασταθεί σε ένα άλλο κεντρικό χώρο ισάξιο της ιστορίας του, καθώς εκθέματα από την περιοχή βρίσκονται ήδη στο μουσείο της Χώρας. Με αφορμή λοιπόν το μουσείο της Πύλου ήρθε ο καιρός να εκπληρωθεί το παραπάνω Παντριφυλιακό αίτημα.

Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑΣ

Σε μικρή απόσταση από την Κυπαρισσία βρίσκεται ο εξαιρετικά σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς, όπου οι μνημειώδεις, χρυσοφόροι θολωτοί μυκηναϊκοί τάφοι μαρτυρούν την ύπαρξη μιας ισχυρής δυναστείας, που κυριαρχούσε στην περιοχή ήδη πριν από την ακμή του Ανακτόρου του Νέστορος. Το χρυσό κύπελλο από την Περιστεριά, που φιλοξενείται στην έκθεση, αποτελούσε ένα από τα πλούσια, πολύτιμα κτερίσματα των βασιλικών θολωτών τάφων. Στην ίδια περιοχή αναπτύχθηκε ο μεσαιωνικός οικισμός της Χριστιανούπολης. Εντυπωσιακά είναι τα γλυπτά αρχιτεκτονικά μέλη από τη Μεταμόρφωση Σωτήρος στους Χριστιανούς, εξέχοντα βυζαντινό ναό, από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ