TOP

Πάνω από έξι είναι… κορωνοϊός: Νέα αυστηρά μέτρα στη Βρετανία

Νέους αυστηρούς περιορισμούς στις συναθροίσεις σε όλη την Αγγλία ανακοινώνει σήμερα (09.09.2020) η κυβέρνηση της Βρετανία. Τα νέα μέτρα λαμβάνονται μετά την απότομη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού, ιδίως στους νέους και σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Από την ερχόμενη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, θα απαγορεύεται η συνάθροιση άνω των έξι ατόμων αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Και όσοι δεν υπακούσουν, θα τιμωρούνται με πρόστιμο 100 λιρών, το οποίο θα διπλασιάζεται σε κάθε επανάληψη της παράβασης φτάνοντας έως και τις 3.200 λίρες κατ’ ανώτατο όριο.

Αυτό το νέο όριο θα ισχύει για συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σε ιδιωτικά καταλύματα, σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους και χώρους όπως παμπ και εστιατόρια. Οι νέοι κανόνες δεν θα ισχύουν για χώρους εργασίας ή σχολεία, και θα υπάρχουν εξαιρέσεις για γάμους, κηδείες και ορισμένα οργανωμένα ομαδικά αθλήματα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη Βρετανία άρχισε να αυξάνεται ξανά τις τελευταίες ημέρες. Αν και τα τεστ διεξάγονται πιο εκτεταμένα και ο αριθμός των νοσηλευομένων – διαγνωσμένων με κορονοϊό, είναι πολύ χαμηλότερος από εκείνον κατά την περίοδο κορύφωσης της επιδημίας, οι υπουργοί φοβούνται ότι αυτή αρχίζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα για να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού», θα πει ο Τζόνσον. «Έτσι απλοποιούμε και ενισχύουμε τους κανόνες για την κοινωνική επαφή – καθιστώντας τους πιο κατανοητούς και πιο εύκολο για την αστυνομία να τους επιβάλει».

Το προηγούμενο όριο στον αριθμό των ατόμων που μπορούσαν να συναθροίζονται ήταν 30.

Η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία ορίζουν τις δικές τους πολιτικές για περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα θα δυσκολέψουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να πειστεί ένα δύσπιστο μέρος της κοινωνίας ότι είναι ασφαλές να επιστρέψει στους χώρους εργασίας του. Παράλληλα αυτά αποτελούν ένα βήμα οπισθοχώρησης στην ανάκαμψη της Βρετανίας από μια πανδημία που προκάλεσε περισσότερους θανάτους (41.500 νεκρούς) και την μεγαλύτερη οικονομική ζημιά στη χώρα από ό,τι στους Ευρωπαίους εταίρους και μια εκτεταμένη κριτική στην ηγεσία του Τζόνσον.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ