Πέμπτη
26
Δεκέμβριος
TOP

Πάνω από 14.000 τόνοι ελαιολάδου στην Τριφυλία με κυριότερο εχθρό το γλοιοσπόριο

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ η ελαιοκομική περίοδος στην Τριφυλία με καλές αποδόσεις αλλά και απώλειες κυρίως λόγω του γλοιοσπόριου όπου αποκαλύπτει σε δηλώσεις του στη στήλη μας η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας.
Απαντώντας σε ερώτησή μας ο Προιστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος τόνισε ότι “με βάση τα στοιχεία που συλλέξαμε από τα 70 ελαιοτριβεία της περιοχής μας μέχρι τέλος Νοεμβρίου, έχουμε ήδη ξεπεράσει τους 14.000 τόνους καθώς δεν έχουν ενσωματωθεί τα εως τώρα δεδομένα του Δεκεμβρίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ελαιοσυγκομιδή σε περιφέρειες της νότιας Τριφυλίας κυρίως στους Γαργαλιάνους όπου κορυφώνεται η έκθλιψη του ελαιοκάρπου”. Πρόσθεσε ότι “η εκτίμηση είναι ότι θα ξεπεράσουμε τους 20.000 τόνους στο λάδι που συνολικά προσεγγίζει το 10% της συνολικής παραγωγής στη χώρα μας”. 
ΥΨΗΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ 
Κύρια γνωρίσματα της χρονιάς σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο ήταν “η υψηλή ελαιοπεριεκτικότητα σε πολλές περιοχές με τς πρωτόγνωρες για την περιοχή αποδόσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν το 25-27%, για την κορωνέικη ποικιλία” ενώ το δεύτερο χαρακτηριστικό της χρονιάς “ήταν οι υψηλές οξύτητες σε ορισμένες περιοχές της Τριφυλίας καθώς το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται στη περιοχή αγγίζει το 75% της παραγωγής με την οξύτητα του να οριοθετείται από 0,1 βαθμούς ως 0,8 βαθμούς”.
ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟ ΓΛΟΙΟΣΠΟΡΙΟ 
Αυξημένες οξύτητες μαζί με χαμηλή παραγωγή παρατηρήθηκε στην βόρεια ζώνη της Τριφυλίας η οποία οφείλεται σύμφωνα με τον ίδιο “κυρίως στο γλοιοσπόριο κι όχι στον δάκο, καθώς η περιοχή δέχθηκε μεγάλο όγκο βροχοπτώσεων που ευνόησαν τον εχθρό της ελιάς από τον Ιούνιο και με βάση τις θερμοκρασίες παρουσιάστηκαν προσβολές με σήψη και μουμιοποίηση της ελιάς”. Για το θέμα αυτό ξεκαθάρισε ότι σε συνεργασία με το Γεωπονικό πανεπιστήμιο με τμήματά του, η ΔΑΟΚ πήρε δείγματα από όλη την Τριφυλία όπου ταυτοποίησαν την προσβολή από το γλοιοσπόριο και για τον λόγο αυτό εκδόθηκε ενημερωτικό φυλλάδιο για την ενημέρωση των παραγωγών της περιοχής καθώς ο μήκυτας προσβάλει την ελιά από το στάδιο της ανθοφορίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ