Πέμπτη
9
Ιανουάριος
TOP

Πάσχα με μέτρα: 16 ερωταπαντήσεις για το τι επιτρέπεται και τι όχι

Πάσχα με μέτρα θα ζήσουμε τις επόμενες ημέρες, αφού λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί «κόβουν» πολλά από αυτά που κάναμε μέχρι σήμερα τις ημέρες του Πάσχα.

Πολλοί όμως συνεχίζουν να αναρωτιούνται: «δεν μπορώ να ψήσω ούτε αρνί;», «μπορώ να βρεθώ με μέλη της ευρύτερης οικογένειας;», «τι θα γίνει τελικά με το άγιο φως;» και διάφορες άλλες τέτοιες ερωτήσεις έχουν φτάσει στο Newsroom της HuffPost.

Επικοινωνήσαμε με την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας για να λυθούν όλες αυτές οι απορίες που σχετίζονται με τις απαγορεύσεις που ισχύουν λόγω κορονοϊού και ειδικά τις ημέρες του Πάσχα.

1.Μέχρι πότε ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας

Αρχικά είχε οριστεί η 6η Απριλίου ως ημέρα λήξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ωστόσο η ισχύς των μέτρων παρατάθηκε για άλλες τρεις εβδομάδες, μέχρι την 06:00 ώρα της 27 Απριλίου.

2.Σε ποιες περιπτώσεις θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών; 

Η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

3.Σε ποιους δημόσιους χώρους δεν επιτρέπεται να πηγαίνω;

Από τη Δευτέρα 23/3 δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

4.Το κολύμπι επιτρέπεται;

Όχι, απαγορεύτηκε στις 2 Απριλίου, μαζί με τη χρήση ιδιωτικών θαλασσίων μέσων αναψυχής (όπως κανό) και το ψαροντούφεκο, εκτός από τις περιπτώσεις που επιβάλλεται για λόγους υγείας, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από απαραίτητο πιστοποιητικό και από σχετική γνωμοδότηση του γιατρού.

5.Πόσες φορές μπορούμε να βγούμε μέσα στην ημέρα;

Για την ώρα δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός, όμως προσπαθούμε να βγαίνουμε μόνο για τις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις.

6.Τι ισχύει με τις μετακινήσεις σε άλλο νομό;

Σύμφωνα με νέες ανακοινώσεις που έγιναν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, από την Τετάρτη 8 Απριλίου στις 6 το απόγευμα, αυστηροποιούνται οι έλεγχοι σε όλη την επικράτεια για να αποφευχθεί οι μετακινήσεις στα εξοχικά τις ημέρες του Πάσχα, κάτι που θα δημιουργούσε κίνδυνο μετάδοσης του ιού από τα αστικά κέντρα στην ύπαιθρο και στα νησιά. Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων προς τη φερόμενη βάση της Ε1 δήλωσης της μόνιμης κατοικίας τους και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων. Σε περιπτώσεις παραβάσεων, εκτός από το πρόστιμο των 300 ευρώ,  θα αφαιρούνται επίσης οι πινακίδες των παραβατών για 60 ημέρες και το όχημα θα επιστρέφει πίσω απ’ όπου ξεκίνησε. Επιπλέον, σχετικά με τις μετακινήσεις με ΚΤΕΛ, πλοίο ή αεροπλάνο, επιτρέπεται μόνο με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης ή αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος Ε1.

7.Το πρόστιμο των 300 ευρώ ισχύει για όλες τις παραβάσεις άσκοπης μετακίνησης ή μόνο για εκείνες εκτός νομού;

Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τις ισχύουσες διατάξεις επιβάλλεται, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε παράβαση. Στις περιπτώσεις μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας, κατά παράβαση των ισχυουσών διατάξεων, το πρόστιμο ανέρχεται σε τριακόσια (300) ευρώ. Στις περιπτώσεις που η ανωτέρω μετακίνηση επιχειρείται με όχημα, επιβάλλεται επίσης το διοικητικό μέτρο της επιτόπου αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας μετά των κρατικών πινακίδων του οχήματος για εξήντα (60) ημέρες.

8.Μπορείς να μετακινηθείς σε άλλο νομό για να παράσχεις βοήθεια σε άτομο που έχει ανάγκη;

Λόγω του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, καλό θα ήταν τα άτομα που χρειάζονται βοήθεια να απευθυνθούν στον οικείο Δήμο, όπου μέσω του προγράμματος ”Βοήθεια στο σπίτι” μπορούν να εξυπηρετηθούν. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό και κρίνεται απαραίτητο να μετακινηθεί κάποιος άλλος για να του παρέχει βοήθεια, χρησιμοποιεί τον κωδικό “4”- Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

9.Εάν ένα ζευγάρι έχει δηλωμένη διαφορετική διεύθυνση στην εφορία (σε διαφορετικούς νομούς) τι χρειάζεται να κάνουν για να μπορούν να είναι στο ίδιο σπίτι;

Το χρονικό διάστημα που είναι σε ισχύ ο περιορισμός κυκλοφορίας πολιτών, επιτρέπεται η κατ′ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών μόνο για τις περιπτώσεις 1-6 που αναγράφονται στην βεβαίωση κατ′ εξαίρεσης μετακίνησης πολιτών στον ιστότοπο forma.gov.gr, καθώς και η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας, το οποίο αποδεικνύεται από την Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, η οποία λαμβάνεται από τον ιστότοπο της ΑΑΔΕ ή από αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος Ε1.

10.Πόσα άτομα μπορούν να βρίσκονται σε ένα αυτοκίνητο;

Στα ταξί και τα ΙΧ, πέρα από τον οδηγό επιτρέπεται να επιβαίνει ακόμα ένα άτομο. Σε περίπτωση που υπάρχει ασθενής, ο οποίος χρήζει βοηθείας για τη μετακίνηση/μεταφορά του, επιτρέπεται να επιβαίνει στο όχημα και δεύτερος επιβάτης, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετικό έγγραφο που βεβαιώνει την κατάσταση του ασθενούς. Σε περίπτωση που υπάρχουν ανήλικα τέκνα, μπορούν να επιβαίνουν στο όχημα όσα ορίζονται από τη νομοθεσία.

 11.Τι ισχύει για τις συναθροίσεις ατόμων;

Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων σε δημόσιους χώρους

12.Μπορούμε να ψήσουμε αρνί το Πάσχα αν ζούμε σε αστικά κέντρα; 

Δεν υπάρχει περιορισμός  στην τήρηση των εθίμων του Πάσχα εντός της οικίας του καθενός, εφόσον τηρούνται όλες  οι ισχύουσες διατάξεις. Για παράδειγμα, δεν προβλέπεται να μετακινηθεί κάποιος στο σπίτι κάποιου άλλου για φαγητό, όμως η κάθε οικογένεια που βρίσκεται έτσι κι αλλιώς στο ίδιο σπίτι, φυσικά και μπορεί να προβεί στην τήρηση αυτών των εθίμων.

13.Μπορούμε να ψήσουμε αρνί το Πάσχα αν ζούμε στην επαρχία και υπάρχει ιδιωτική αυλή;

Βεβαίως, εφόσον πρόκειται για ιδιωτική αυλή και παρευρεθούν μόνο τα μέλη που διαμένουν στην εν λόγω οικία.

14.Μπορούν αν βρεθούν στο ίδιο σπίτι μέλη ευρύτερης οικογένειας εάν δεν ξεπερνούν τα 10 άτομα και αν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο;

Όχι, το χρονικό διάστημα που ισχύει ο περιορισμός κυκλοφορίας των πολιτών είναι συγκεκριμένοι οι λόγοι κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης πολιτών.

15.Τι ισχύει για τις εκκλησίες τις ημέρες του Πάσχα;

Ισχύει η ατομική προσευχή μόνο. Οι εκκλησίες θα λειτουργούν με συγκεκριμένο ωράριο, αλλά θα είναι ανοιχτές αποκλειστικά για τους ιερείς και το απαραίτητο προσωπικό και όχι για το κοινό. Μάλιστα οι εκκλησίες θα βρίσκονται υπό αστυνομική επιτήρηση τις ημέρες του Πάσχα, καθώς υπάρχει ανησυχία για τυχόν προσπάθειες πιστών να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες του Πάσχα έξω από εκκλησίες.

16.Τι ισχύει για το άγιο φως;

Ως εκ τούτου, δεν επιτρέπεται και η διανομή του Αγίου Φωτός και δεν ισχύει το σενάριο ότι θα γινόταν μεταφορά του στους πιστούς κατ’ οίκον από τους Δήμους.

https://www.huffingtonpost.gr/